20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Beslenme Ve Diyet Chia Tohumu Nedir?

Chia Tohumu Nedir?

Chia tohumu besin değerleri, Chia tohumu ile yeni tanışan insanların merak ettiği konu başlıkları arasında yer almaktadır. Ballıbabagiller familyasından olan bu tohum sağlık açısından oldukça büyük önem taşımaktadır. Genellikle diyet yemeklerine ek olarak tüketilmesi tavsiye edilen bu ürün Maya ve Aztek savaşçılarının da vazgeçilmez öğünleri arasında yer almaktadır.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Chia Tohumu Nedir?
KAYNAK: Haber Merkezi

Nane ailesine mensup bu bitki türü orta ve güney Meksika bölgelerinde yetişmektedir. Aztekler tarafından ekilen bir ürün olduğu kanıtlanmış ve Aztek savaşçılarının Chia tohumu sayesinde yenilmez bir güce sahip olduğu inancı gelişmiştir. Siz de sağlık açısından Chia tohumunun faydalarını öğrenmek istiyorsanız yazımızın tamamına göz atarak sağlığız için ne kadar tüketmeniz gerektiğini kolaylıkla öğrenebilirsiniz. 

Chia Tohumunun Besin Değeri Nedir? 

Chia tohumu besin değerleri kısmına geçmeden önce sağlık açısından içerisinde bulunan vitamin ve minerallerden bahsetmek isteriz.  Niasin ve A vitamini bakımından oldukça değerli sayılan bu ürün aynı zamanda lif ve omega-3 yağları açısından da zengindir.   Diğer bitki türlerine nazaran içeriğinde 9 aminoasidin tamamı yer aldığından dolayı günlük kullanılması tavsiye edilmektedir. 

Besin değeri açısından bağışıklığı güçlendirmesi ve inflamasyonu azalttığından dolayı tercih edilen Chia tohumu lif ve protein konusunda da oldukça yüksek değerlere sahiptir. Özellikle vegan ve vejetaryen diyetlerine uygunluk gösteren bu bitki su ya da sütle karıştırılarak tüketilmektedir. Omega-3 bakımından zengin olması protein kaynaklı beslenemeyen kişiler içinde oldukça büyük avantaj sağlamaktadır. 

Chia Tohumu Nasıl Tüketilir? 

Chia tohumu tüketimi çeşitli şekillerde yapılabilmektedir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi genellikle su ve ya süt ürünlerinde 10-15 dakika bekletilerek tüketilse de salatalara ve çorbalara da dâhil edilebilmektedir. Sıvı ile temasından sonra homojen bir yapıya sahip olduğundan dolayı puding ve smoothie gibi ürünler içerisinde de tüketimi oldukça kolaydır. 

Chia tohumu besin değerleri aynı zamanda zayıflamanıza da destek sunacak özellikler taşımaktadır. Homojenleşen yapısı sayesinde mideniz de yavaş sindirilmekte ve tokluk hissini uzun süre yaşayabilmenize olanak sunmaktadır. İçeriğinde glüten olmaması da aynı zamanda kan şekerinizin dengede kalmasına yardımcı olmaktadır. 

Tüketim için damak tadınıza en uygun ürünlerle kombin yapabilir ve günlük 1-2 yemek kaşığı kadar tüketebilirsiniz. Ancak küçük taneciklerden oluştuğundan dolayı homojenleşen yapısıyla tüketmeniz daha sağlıklı görülmektedir.  

Chia Tohumunun Sağlığa Faydaları Nelerdir? 

Chia tohumunun sağlığa faydaları da araştırılan konular arasındadır. Kan şekerini düzenleyen bir yapısı olmasından dolayı bu bitki insülin direncine karşı korunmanıza da destek olmaktadır. Bunun yanı sıra Chia tohumu besin değerleri yüksek lif ve minerallere sahip olması sağlığınıza şu katkıları sunmaktadır:


•    Sindirimi kolaylaştırır. 
•    Kalp ve damar sağlığını korur. 
•    Bağışıklık sistemini güçlendirir. 
•    Kronik hastalıklara karşı koruma sağlar. 
•    Kilo vermeye destek olur. 
•    Kemik sağlığını güçlendirir. 
•    Kaygı, depresyon ve unutkanlığa iyi gelir. 
•    Kanser riskini azaltır. 
•    Yüksek tansiyona iyi gelir. 
•    Yaşlanmayı önler.
•    Karın yağ dokusunu azaltır. 
•    Serbest radikallerle savaşır. 
•    Yorgunluğa iyi gelir. 

Chia Tohumunun Yan Etkileri Var Mıdır?

Chia tohumu besin değerleri kadar merak edilen bir diğer soru ise yan etkileridir. Son yapılan araştırmalara göre insanların Chia tohumuna da tıpkı çilek fındık gibi ürünlerde olduğu gibi alerjik reaksiyon gösterebileceği ortaya çıkmıştır. Ancak oldukça nadir görülen vakalar olduğu da bildirilmektedir. Yan etkileri arasında en bilineni ise şiddetli mide bulantısı ve kabızlık gibi durumlar görülmektedir. 

Chia tohumu kullanılan tarifler günlük kullanım dozlarına göre yapıldığı zaman herhangi bir yan etkinin görülmediği de bilinmektedir. Sizler de Chia tohumu besin değerleri için günlük 30 gramı geçmeyecek şekilde tüketerek sağlığınızı koruma altına alabilirsiniz.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Cilde İyi Gelen Doğal Yağlar Nelerdir?

Cilde İyi Gelen Doğal Yağlar Nelerdir?