Hem lezzetli hem şifalı bir bitki olduğu için yemeklerin ve sosların içinde kullanılır. Geleneksel tıpta da önemli bir yere sahip olan hardal tohumu, yüksek besin değerlerine de sahiptir. Bu sayede cilt bakımından toksinlerin atılmasına kadar farklı şekillerde fayda gösterebilen bir yapıdadır.
Hardal Tohumu Hangi Besin Değerlerini İçerir?
Yüksek besin içeriklerine sahip olan hardal tohumunda birçok vitamin ve mineral yer alır. C vitamini, demir, kalsiyum, D vitamini, B vitaminleri, magnezyum gibi farklı içeriklere sahiptir. Üstelik küçük porsiyonlar halinde tüketilmesine rağmen zengin içerikleri sayesinde vücuda pek çok fayda sunar. Etkisini kısa sürede gösterdiği için de mucizevi besinlerden biridir.
Hardal tohumunun 100 gramında 508 kalori vardır. 100 gramlık porsiyonlarda toplam 36 gram yağ içermesine rağmen içerisinde hiç trans yağ yoktur. Kolesterol değeri de 0 mg olan hardal tohumu, potasyum açısından oldukça zengindir 100 gramın içinde yaklaşık 738 mg potasyum ve 12 gram diyet lifi bulunur.
Hardal tohumunun zengin içerikleri özellikle kas ağrılarını azaltmaya yardımcı olur. Enfeksiyonu önler ve daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur. Ayrıca vücuttaki birçok enfeksiyonel rahatsızlığın hızlıca vücuttan atılmasına katkı sağlaması da hardal tohumu faydaları arasındadır.
Hardal Tohumu Nasıl Tüketilir?
Lezzetli bir yapısı olan hardal tohumu, birçok şekilde tüketilmeye uygun yapıdadır. Çoğunlukla baharat halinde kullanıldığı için yemeklere lezzet katmak amacıyla kullanılır. Salatalarda veya çorbalarda kullanıldığında öğünleri daha leziz ve sağlıklı hale getirir. Ayrıca çay şeklinde içilmesi de mümkündür.
Hardal tohumunu cilt veya saç bakımında kullanmak oldukça faydalıdır. İçeriğinde yüksek antioksidan bulunduran hgardal tohumu, özellikle yağ halinde cilde sürülebilir. Enfeksiyon giderici özelliği sayesinde akne oluşumunu engeller ve aknelerin daha hızlı şekilde iyileşmesine yardımcı olur. Ayrıca kuru ciltlerde ölü derileri arındırır ve daha parlak, nemli bir görüntü ortaya çıkarır.
Hardal tohumuyla saç diplerini beslemek de mümkündür. İster yağ, ister toz halinde kullanılan hardal tohumu bileşenleri sayesinde saçlar eskisinden daha parlak ve güçlü hale gelir. Yapılan maskelerin birkaç dakika bekletildikten sonra yıkanması yeterli olur.
Günlük Beslenmeye Hardal Tohumu Nasıl Eklenir?
Hardal tohumunu günlük beslenmeye birkaç şekilde eklemek mümkündür. Öğütülmemiş hardal tohumunu kaynamış suyun içinde birkaç dakika bekletmek, tohumun demlenmesi ve çay haline gelmesi için yeterli olur. Süzülerek bardağa dökülen çayların sıcak halde tüketilmesi boğaz enfeksiyonlarının semptomlarını azaltmaya yardım eder.
Hardal tohumu yağı da salatalara eklenerek kullanılabilir. Ayrıca yulaflarla hazırlanan kahvaltılarda, yoğurtlu karışımlarda veya smoothie hazırlarken de hardal tohumu yağından birkaç damla ilave etmek yeterli olur. Birkaç tohum parçası veya birkaç damla yağ bile iç organların temizlenmesini, ödemin atılmasını ve kişinin daha hafif hissetmesini sağlar.