ABD ve İngiltere’den araştırmacıların katkı sağladığı bilim insanları ekibi, sürekli yer değiştiren manyetik kuzey kutbunun son pozisyonunu tespit eden yeni bir model yayımladı. Bu model, doğuya doğru kaymaya devam eden kutup merkezinin, beş yıl öncesine göre Sibirya’ya daha yakın bir noktada olduğunu ortaya koydu.
CNN’e konuşan uzmanlar, bir yerin yeryüzündeki konumunun, sabit bir noktayı işaret eden coğrafi Kuzey Kutbu’ndan farklı olarak Dünya’nın manyetik alanına bağlı olduğunu ve bu manyetik alanın sürekli hareket ettiğini belirtti.
Manyetik kuzeyin yeni pozisyonunu belirleyen ekipte yer alan İngiliz Jeoloji Araştırma Merkezi’nden jeofizikçi ve jeomanyetizma uzmanı Dr. William Brown, "Büyük hava yolları, yeni modeli yüklemek için tüm uçak filolarındaki navigasyon yazılımlarını yenileyecek. NATO'daki orduların da her türlü ekipmanın çok sayıda karmaşık navigasyon sistemindeki yazılımları güncellemesi gerekecek" dedi.
ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) kıdemli araştırmacılarından Dr. Arnaud Chulliat ise bilim insanlarının, son güncellemeyle birlikte önceki modelin manyetik kuzeyin 2025’e kadar nerede olacağına dair tahminlerini doğruladığını söyledi.
Bilim insanları, son yıllarda manyetik kuzeyin hareket hızında gözlenen "çarpıcı" değişimlere dikkat çekerken, bu fenomenin arkasındaki temel nedenin henüz açıklığa kavuşmadığını belirtti.
manyetik kutup kayması
Bilim insanları, Dünya’nın son 100 milyon yıldan uzun bir süre boyunca birçok manyetik tersine dönüş yaşadığını, ancak bu durumun modern teknolojinin mevcut olduğu bir dönemde hiç gerçekleşmediğini ifade ediyor.
Küresel konumlandırma sistemleri (GPS), uçaklar ve gemiler tarafından kullanılan sistemler dahil, manyetik kuzeyi bulmak için Dünya Manyetik Modeli'ni (WMM) temel alıyor.
İngiliz Jeolojik Araştırma Merkezi ve NOAA tarafından geliştirilen bu model, manyetik kuzeyin mevcut konumunu kaydediyor ve son birkaç yılın hareketine dayanarak gelecekteki kayma eğilimlerini tahmin ediyor.
Manyetik kuzey kutbunun, 1831 yılında İngiliz kaşif Sir James Clark Ross tarafından Kuzey Kanada’da, gerçek Kuzey Kutbu’nun yaklaşık 1610 kilometre güneyinde keşfedildiği biliniyor. O tarihten bu yana kutbun her yıl doğuya doğru ilerleyerek Sibirya’ya yaklaştığı gözlemleniyor.