Türkgün İslam ve Ahlak Nafile Orucu Nedir?

Nafile Orucu Nedir?

Allah’a iman eden her bireyin, O’nun koyduğu kurallara uyması ve farz ibadetleri yerine getirmesi gerekir. Farz ibadetler, bireylerin mutlaka yapması gereken ibadetlerdir ve bu ibadetlerin terk edilmesi, bireylerin günah kazanmasına neden olur. Bununla beraber ibadetler yalnızca farz ibadetlerden de ibaret değildir. Nafile ibadetler, bireylerin Allah’a kulluk etmesi, O’na yakınlaşması ve günahların bağışlanması için bir aracı konumundadır. Bu nafile ibadetlerin en önemlilerinden biri ise nafile oruçtur.

Allah’a iman eden her bireyin, O’nun koyduğu kurallara uyması ve farz ibadetleri yerine getirmesi gerekir. Farz ibadetler, bireylerin mutlaka yapması gereken ibadetlerdir ve bu ibadetlerin terk edilmesi, bireylerin günah kazanmasına neden olur. Bununla beraber ibadetler yalnızca farz ibadetlerden de ibaret değildir. Nafile ibadetler, bireylerin Allah’a kulluk etmesi, O’na yakınlaşması ve günahların bağışlanması için bir aracı konumundadır. Bu nafile ibadetlerin en önemlilerinden biri ise nafile oruçtur.

MUHABİR: Beybin Usanmaz

Dinimizde Ramazan ayında tutulan Ramazan orucu farzdır ve bu ay içinde mutlaka tutulması gerekir. Bu oruçtan başka farz oruç bulunmaz ve diğer zamanlarda tutulan oruçlar nafile olarak kabul edilir. Nafile, Ramazan orucunun aksine bireylere farz değildir. Bu nedenle bu oruç tutulmadığı taktirde bireylere herhangi bir yükümlülük yüklenmez ve günah kazanma durumu olmaz. Ancak nafile oruç tutulduğunda Allah ile olan bağ artar, bu oruç günahlara kefaret olur ve mahşer günü bireyleri azaptan korur.

Nafile oruç tutmanın önemleri arasında ruhu ve imanı güçlendirmesi de bulunur. Bireylerin farz ibadetler haricinde nafile ibadetler de yapması, bireylerin imanında artışa neden olmaktadır. Aynı zamanda nafile olarak oruç tutmak, manevi olarak da güçlenmenin yollarından biridir. 


Nafile Orucu Ne Zaman Tutulur?

Nafile oruç, farz olan Ramazan orucu haricinde tutulan oruçlardır ve bu oruçların herhangi bir farziyeti yoktur. Allah’a yakınlaşmak, manevi olarak güçlenmek ve günahlara kefaret olması için tutulan nafile orucu zamanı da bulunmaz. Bu orucu tutmak isteyen herkes, Ramazan ayı ve dini bayramların ilk günleri hariç bu orucu tutabilirler. 

Nafile oruç tutarken aynı Ramazan orucunda olduğu gibi sahur ve iftar saatlerine dikkat edilmesi tavsiye edilmektedir. Bu ibadetin nafile bir ibadet olması, önemsenmemesi anlamına gelmez ve bu nedenle aynı farz olan oruçtaki gibi özenli şekilde yapılması gerekir. Aynı zamanda iftar saati geldiğinde iftar yapmanın da geçiştirilmemesi gerekmektedir. 

Bu noktada nafile oruç tutmanın herhangi bir özel vakti bulunmasa da bu konu hakkında Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in özellikle Pazartesi ve Perşembe günleri nafile oruç tuttuğu bilinmektedir. Bu nedenle nafile orucu tutmak isteyen bireylerin bu günlerde oruç tutmaya özen göstermeleri tavsiye edilir.


Nafile Orucu Kaç Gün Tutulmalı?

Farz olan ibadetlerin dışında yapılan nafile ibadetler, bireylerin Allah ile olan bağlarını artırmaktadır. Bu noktada nafile orucunun tutulmasıyla alakalı herhangi bir kural bulunmazken, nafile orucu kaç gün tutulur sorusunun da kesin bir cevabı bulunmamaktadır.

Dinimizde nafile orucunun kaç gün tutulacağı ile ilgili kesin yargılar ve zorunluluklar bulunmamaktadır. Bu oruç bireylerin tamamen gönüllü şekilde tuttuğu oruçlardır ve bireyler güçleri yettiğince, kendi isteklerine göre zamanları ayarlayarak nafile orucu tutabilir. Ancak dini yaşamada bizlere örnek olan Peygamberimiz Aleyhisselam, bu konuda bizlere bazı tavsiyeler vermenin yanında yaşantısıyla da bizlere örnek olmuştur. İşte, Peygamberimiz (a.s.)’ın yaşantısından ve hadislerinden nafile orucun kaç gün tutulacağı ile ilgili ipuçları:

  1. Pazartesi ve Perşembe Oruçları: Peygamber efendimiz düzenli olarak Pazartesi ve Perşembe oruçları tutardı. Bu oruçlar düzenli olarak tutulabilirken, haftada 2 gün tutmak da sünnettir.
  2. Her Hicri Ayın 13,14 ve 15. Günleri: Peygamber Efendimiz (a.s.) Tirmizi’de geçen bir hadisinde bu üç gün oruç tutan kişinin tüm ayı oruçlu geçirmiş gibi sevap alacağı ifade edilmiştir. Bu nedenle nafile oruçlar olarak bu oruç şekli tutulabilmektedir. 
  3. Şevval Ayında 6 Gün Oruç Tutmak: Peygamber Efendimiz (a.s.), Ramazan ayının ruhunu yaşatmak ve Ramazan’da terbiye olan nefsin kararmaması için, Ramazan ayından sonra gelen Şevval ayında 6 gün oruç tutulmasını tavsiye etmiştir. Bu oruç, nafile oruçlar arasında öne çıkmaktadır. 


Nafile Orucu Tutulurken Niyet Nasıl Edilir?

İbadetlerde kalben ve dille niyet etmek, ibadetlerin kabul olması ve samimiyeti için oldukça önemlidir. Bu noktada nafile orucunda da niyet etmek Ramazan orucunda olduğu gibi şart olsa da bu niyetin şekli çok kolay ve sadedir. Öncelikle nafile orucu için kalben niyet etmek en önemli ve yeterli durumdur. Bireylerin dille ikrar etmese dahi kalben ‘’Bugün Allah rızası için oruç tutuyorum’’ demesi yeterli olacaktır. 

Nafile orucuna nasıl niyet edilir sorusu böyle cevaplanabilirken, nafile orucunun niyeti hakkında önemli bir bilgi de verilebilir. Ramazan ayında oruçlar arka arkaya tutulur ve sahura kalkarak bu oruçların tutulacağı otomatik olarak kararlaştırılır. Bunun yanında nafile oruçlarda ise durum biraz farklıdır. Bireylerin o gün oruç tutmaya niyetleri yoksa dahi, sabah kalktıklarında nafile oruç için niyet edebilirler. 


Nafile Orucu Bozulursa Kaza Gerekir Mi?

İbadetlerin kazası yalnızca farz ibadetler için geçerlidir. Her ne kadar ibadetlere saygı duymak için nafile ibadetlerin boş yere bozulmaması gerekse dahi, nafile ibadetler bozulduğunda kaza gerektirmez. Bu noktada herhangi bir günah veya kaza gerekmese de kasten nafile ibadetleri bozmak, ibadetin ruhuna bir saygısızlık olarak görülür. Bunun yanında Peygamber Efendimiz’in bazı uygulamaları da vardır. Bunlardan en bilineni, nafile orucu tutarken davet edildiğinde orucunu bozması ve şöyle demesidir: ‘’Ben oruçluydum ama yedim, bu bir nafileydi. Allah bize kolaylık vermiştir.’’ – Ahmed B. Hanbel

Yorumlar
Y
Yalçın kara 4 gün önce
Allah c.c.Razı Olsun. Şefaat Ya Habiballah...Cenab ı Allah C.C. Bütün İbadetlerimizi Kabul Eylesin İnşallah. Amin...
BEĞENME
0
CEVAPLA