Türkgün Bilim Teknoloji Milli Muharip Uçak'ta kritik gelişme! İmzalar atıldı

Milli Muharip Uçak'ta kritik gelişme! İmzalar atıldı

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığınca (SSB) yapılan son dakika açıklamasında, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ve TRMOTOR, Milli Muharip Uçak (MMU) projesi kapsamında yerli güç üniteleri geliştirmek için yeni bir protokole imza attı.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığınca (SSB) yapılan son dakika açıklamasında, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ve TRMOTOR, Milli Muharip Uçak (MMU) projesi kapsamında yerli güç üniteleri geliştirmek için yeni bir protokole imza attı.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığınca (SSB) yapılan son dakika açıklamasında, Başkanlık tarafından yürütülen Türkiye'yi 5'inci nesil savaş uçağına sahip sayılı ülkelerden biri yapacak MMU projesinin geliştirme faaliyetleri devam ediyor.

AA'nın haberine göre projenin ana yüklenicisi TUSAŞ daha önce rüzgar tüneli, yıldırım test tesisi gibi yatırımlar için yerli firmalarla anlaşmış, uçağın motor geliştirmesi için de TRMOTOR ile çerçeve sözleşme imzalanmıştı.

Proje kapsamında son olarak uçağın yerli güç ünitelerinin geliştirilmesi için TRMOTOR ile protokole imza atıldı.

2023 yılında ilk kez hangardan çıkacak olan MMU projesi kapsamında ihtiyaç duyulacak Yardımcı Güç Ünitesi (Auxiliary Power Unit) ve Hava Türbinli Başlatma Sistemi (Air Turbine Start System) çözümlerinin geliştirilmesi için TRMOTOR şirketi ile anlaşan TUSAŞ, bu sayede MMU projesinde kritik bir aşamayı daha geride bıraktı.

- "MİLLİ SANAYİİMİZ MMU'YA GÜÇ VERECEK, UÇAĞIMIZ GÖKYÜZÜNDE ÖZGÜRCE UÇACAK"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, MMU'nun alt sistemlerinin de milli olarak geliştirilmesinin kritik teknolojilerde tam bağımsızlık hedefinde önemli yer tuttuğunu belirterek, "Milli sanayimiz MMU'ya güç verecek, uçağımız gökyüzünde özgürce uçacak. TUSAŞ, TRMOTOR ve projede yer alan bütün firmalarımıza başarılar diliyorum." ifadesini kullandı.

TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil de MMU'nun sadece Türkiye'nin muharebe uçağı ihtiyacını karşılamayacağını belirterek, şunları kaydetti:

"MMU aynı zamanda yeni nesil hava araçları üretebilmemiz için gerekli olan tüm yapıları da ülkemize kazandıracak ve havacılık sanayinin gelişmesi için katalizör görevi üstlenecek. Bugün TRMOTOR ile vardığımız anlaşma Türkiye'nin havacılık tarihinde yeni bir sayfa açmak için önemli bir adım olacak. Yerli ve milli 5'inci nesil savaş uçağımızın özgün ve yerli bir güce kavuşması için yeni bir adım atıyoruz. Başta savunma sanayimiz olmak üzere tüm milletimize hayırlı olsun."

- "HAVA ARAÇLARINDA DA TAMAMEN BAĞIMSIZ, YERLİ VE MİLLİ MOTORLARA SAHİP OLACAĞIZ"

TRMOTOR Genel Müdürü Dr. Osman Dur da hava araçları motorları ve güç sistemlerinin, teknolojik ve stratejik anlamda Türkiye için oldukça kritik ve vazgeçilmez teknolojiler olduğunu belirterek, aynı zamanda malzeme, tasarım ve üretim anlamında insan kaynağı ve teknoloji açısından kritik birikimler gerektirdiğine dikkati çekti.

TRMOTOR'un bir taraftan MMU'nun özgün motoru için çalışmalarına devam ederken, diğer taraftan da APU ve ATSS geliştirme projelerini başlattığını aktaran Dur, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye, bu zamana kadar yetiştirdiği insan kaynağı, mühendislik ve danışmanlık firmaları, üniversiteleri ve uluslararası iş birlikleri ile bu teknolojilere sahip olacak güçtedir. Bu hafta açıklanan Milli Uzay Programı ile havacılık, uydu ve uzay alanındaki çalışmalar da bu teknolojilerin geliştirilmesine ivme ve güç kazandıracaktır. Hiç şüpheniz olmasın ki uydu, uzay ve kara araçlarında olduğu gibi hava araçlarında da tamamen bağımsız, yerli ve milli motorlara sahip olacağız."

TUSAŞ ve TRMOTOR, Milli Muharip Uçak (MMU) projesi kapsamında yerli güç üniteleri geliştirmek için yeni bir protokole imza attı.

DETAY
• 2023 yılında ilk kez hangardan çıkacak olan MMU projesi kapsamında ihtiyaç duyulacak Yardımcı Güç Ünitesi (Auxiliary Power Unit) ve Hava Türbinli Başlatma Sistemi (Air Turbine Start System) çözümlerinin geliştirilmesi için TRMOTOR şirketi ile anlaşan TUSAŞ, bu sayede MMU projesinde kritik bir aşamayı daha geride bıraktı.

ARKA PLAN
• TUSAŞ daha önce rüzgar tüneli ve yıldırım test tesisi gibi yatırımlar için yerli firmalarla anlaşmış, uçağın motor geliştirmesi için de TRMOTOR ile çerçeve sözleşme imzalamıştı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Spor A Milli Kadın Tenis Takımı, Billie Jean King Kupası’nda Fransa ve İsveç’le karşılaşacak

A Milli Kadın Tenis Takımı, Billie Jean King Kupası’nda Fransa ve İsveç’le karşılaşacak

A Milli Kadın Tenis Takımı, Billie Jean King Kupası Avrupa/Afrika Bölgesi Grup 1 mücadelelerinde Fransa ve İsveç’e karşı sahne alacak. 13 takımın katıldığı organizasyon Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta gerçekleştirilecek. Türkiye, A Grubu'ndaki ilk maçını 9 Nisan’da Fransa’ya, ikinci maçını ise 10 Nisan’da İsveç’e karşı oynayacak.

A Milli Kadın Tenis Takımı, Billie Jean King Kupası Avrupa/Afrika Bölgesi Grup 1 mücadelelerinde Fransa ve İsveç’e karşı sahne alacak. 13 takımın katıldığı organizasyon Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta gerçekleştirilecek. Türkiye, A Grubu'ndaki ilk maçını 9 Nisan’da Fransa’ya, ikinci maçını ise 10 Nisan’da İsveç’e karşı oynayacak.

KAYNAK: AA

Türkiye A Milli Kadın Tenis Takımı, Billie Jean King Kupası Avrupa/Afrika Bölgesi Grup 1 karşılaşmaları için Litvanya’da korta çıkmaya hazırlanıyor. Organizasyonun ilk aşamasında Fransa ve İsveç ile mücadele edecek ay-yıldızlı ekip, grupta üst sıraları hedefliyor.

Milliler Litvanya’da Kupa Mücadelesi Verecek

Avrupa/Afrika Bölgesi Grup 1 mücadeleleri, Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta bulunan SEB Arena’da düzenlenecek. Türkiye’yi temsil eden A Milli Kadın Takımı; Çağla Büyükakçay, Zeynep Sönmez, İpek Öz, Ayla Aksu ve Deniz Dilek’ten oluşuyor. Organizasyona toplam 13 ülke katılıyor ve takımlar 4 gruba ayrılmış durumda.

Rakipler: Fransa ve İsveç

A Grubu'nda yer alan Türkiye, ilk maçına 9 Nisan Çarşamba günü TSİ 12.00’de Fransa karşısında çıkacak. Fransa’nın kadrosunda Varvara Gracheva, Caroline Garcia, Diane Parry, Clara Burel ve Alize Cornet gibi deneyimli oyuncular bulunuyor.
Milli takım, ikinci karşılaşmasını ise 10 Nisan Perşembe günü İsveç’e karşı oynayacak. İsveç kadrosunda Rebecca Peterson, Nellie Taraba Wallberg, Lisa Zaar, Linea Bajraliu ve Lea Nilsson yer alıyor.

Turnuva Formatı ve Hedefler

Grup aşamasında ilk iki sırayı alan takımlar, çapraz eşleşmelerle yükselme serilerine katılacak. Grupta son sırayı alan takımlar ise kümede kalmak için play-off turuna çıkacak.
Yükselme serilerinden galip ayrılan 4 ülke, 2026 Billie Jean King Kupası Elemeleri’nde mücadele etme hakkını kazanacak. Öte yandan, düşmeme serilerinde mağlup olan takımlar 2026 sezonunda Avrupa/Afrika Bölgesi Grup 2’ye gerileyecek.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *