21 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Bilim Teknoloji Milli Muharip Uçak'ta önemli adım!

Milli Muharip Uçak'ta önemli adım!

TUSAŞ öncülüğünde yürütülen Milli Muharip Uçak (MMU) projesi kapsamında önemli bir gelişme yaşandı. 2021 yılında yerli savaş uçağının alt sistemlerinin tasarım faaliyetlerine başlanacağı duyuruldu.  

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Milli Muharip Uçak'ta önemli adım!

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) ana yükleniciliğinde yürütülen Milli Muharip Uçak (MMU) Projesi kapsamında, uçağa ilişkin alt sistemlerin tasarım faaliyetlerine başlanılıyor.

Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın 5’inci nesil savaş uçağı ihtiyacına binaen Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından başlatılan ve TUSAŞ ana yükleniciliğinden yürütülen Milli Muharip Uçak Projesi kapsamında, tasarım faaliyetleri devam ediyor. 2021 yılı içerisinde uçağa ilişkin rüzgar tüneli testlerine devam edilirken, alt sistemlerin tasarım faaliyetlerine de başlanılacak.

Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan F-16 Fighting Falcon tipi savaş uçaklarının yerini alacak Milli Muharip Uçak’ın; 2023 yılında hangardan çıkış yapması, 2026 yılında ilk uçuşunu gerçekleştirmesi, 2029 yılında Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmesi ve 2030’lu yıllardan itibaren tam kapasite uçuş yeteneğine ulaşması hedefleniyor.

2023 yılında motoru çalışır biçimde hangardan çıkış yapacak MMU prototipinde, ABD’li General Electric şirketi tarafından geliştirilen F110 Turbofan Motoru kullanılacak. Ancak MMU Programı ile paralel olarak yerli bir turbofan motorun geliştirilmesi de hedefler arasında bulunmakta.

İngiltere merkezli BAE Systems şirketi de MMU Projesi kapsamında TUSAŞ’a teknik destek sağlıyor. Halihazırda birçok BAE Systems mühendisi, Ankara’daki TUSAŞ tesislerinde mesai yapmakta. MMU’nun yerli motor için ise İngiliz Rolls-Royce firması ile iş birliği gündemde. Rolls-Royce ile gerçekleştirilmesi planlanan söz konusu iş birliği, yaşanan birtakım anlaşmazlıklar sebebi ile şu ana kadar başlatılamadı.

Ayrıca Milli Muharip Uçak, çeşitli fazlarla geliştirilecek. Yani envantere alınacak ilk uçakların 4.5 nesil olması, projenin sonunda ise 5’inci nesil olan nihai uçağa ulaşılması hedeflenmektedir.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Katar'dan 25 milyar dolarlık dev hamle

Katar'dan 25 milyar dolarlık dev hamle