Türkgün Bilim Teknoloji Türkiye insansız savaş uçağı yapabilir mi?

Türkiye insansız savaş uçağı yapabilir mi?

SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, Türkiye'nin en merak ettiği 'Türkiye F-35 yapabilir mi?' sorusuna cevap verdi.

SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, Türkiye'nin en merak ettiği 'Türkiye F-35 yapabilir mi?' sorusuna cevap verdi.

Bayraktar TB2 SİHA'lar ile Akıncı TİHA'nın üreticisi olan Baykar'ın genel müdürü ve SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar'dan askeri havacılık konusunda önemli açıklamalar geldi. Katıldığı bir televizyon programında konuşan Haluk Bayraktar, ABD'nin Türkiye'ye teslimatını durdurduğu yeni nesil savaş uçakları F-35'ler konusunda kritik mesajlar verdi.

Rusya'dan satın alınan füze savunma sistemi S-400'ler konusunda Türkiye'ye yaptırım tehdidinde bulunan ABD, Türkiye'yi F-35 programından çıkartmıştı.

Bu konuda sıcak bir gelişme daha yaşandı, ABD'nin 2020 mali yılı savunma bütçesi taslağında, Türkiye'nin F-35 tipi savaş uçaklarının ABD Hava Kuvvetlerince satın alınmasının öngörüldüğü basına yansıdı.

Bayraktar'dan F-35 mesajı
Yaşanan bu kriz üzerine gözler bir kez daha yerli ve milli teknolojilere çevrildi. Bu konuda öncü firmalardan biri olan ve 5 gün önce Akıncı TİHA'nın test uçuşunu gerçekleştiren Baykar firmasının genel müdürü Haluk Bayraktar, F-35'ler ve yetenekleri hakkında ilginç değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin F-35'ler yerine nasıl uçaklar ikame edebileceğine dair bilgiler paylaşan Haluk Bayraktar, insansız uçuş teknolojilerine yoğunlaşılması gerektiğini belirterek şu ifadeleri kullandı;

"Türkiye'nin geleceğinin tamamen bunun üzerine kurgulanması lazım onlar bize F-35'i verir vermez çok önemli değil, biz insansız savaş uçağını yapabilir miyiz, yaparız. Bunun için bir engel var mı, yok. Bizim buna odaklanmamız lazım. Ben iddia ediyorum insanlı savaş uçaklarından çok çok daha etkili sistemler olacak, çünkü bunlar geleceğin teknolojileri, onlar geçmiş teknoloji... Bakın onlar geçmiş 30-40-50 yılın teknolojisi. İHA geleceğin teknolojisi, içerisinde yer alan otomasyon seviyesi bugün bir yolcu uçağı ya da insanlı savaş uçağıdan çok daha ileri seviyede."

Maliyeti onda bir
Savunma sanayiinde ülkeler için çok önemli bir kalem olan maliyet konusuna da özel bir parantez açan Bayraktar, insansız hava aracı teknolojilerinin maliyet açısından da çok daha avantajlı olduğuna vurgu yaptı.

Bayraktar sözlerine şöyle devam etti;

"Maliyet olarak da baktığınızda bu çok önemli; bir teknolojiyi geliştiriyorsunuz onun maliyeti etkin olması çok kritik bir konu ve şu an bizim geliştirdiğimiz akıncı ve şu an bizim geliştirdiğimiz akıncı F-35'in onda biri maliyette... Ve siz bunu bağımsız bir şekilde yapıyorsunuz, kendi mühendisinizle, kendi teknisyeninizle... Bu çok büyük bir güçtür, öbürü parasını verip kendinizi bağımlı kılmaktır. "

Yorumlar
K
Kaya BULANCA 5 yıl önce
Türkiye bu uçağı yapar...Ya ALLAH BİSMİLLAH deyip bu işe başlanmalı...
BEĞENME
0
CEVAPLA
ömer gürbüz 5 yıl önce
yil 1958 köy ilkokulunda 5 sinif 1-2-3 bir sinifda 4-5 bir sinifda bir ögretmen rahmetli durmus kaya "yerli mali yerli mali bunu türkler kullanmali" cümlesini ögretmisti mekani cennet olsun
BEĞENME
0
CEVAPLA
Türkgün Ekonomi Trakya'dan yılın ilk çeyreğinde 516 milyon dolar ihracat

Trakya'dan yılın ilk çeyreğinde 516 milyon dolar ihracat

Trakya'da, 2024'ün ilk çeyreğinde 516 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Tekirdağ, 455 milyon dolarla lider konumda, demir ve demir dışı metaller sektörü ön planda. Almanya ve Bosna Hersek en fazla ihracat yapılan ülkeler arasında.

Trakya'da, 2024'ün ilk çeyreğinde 516 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Tekirdağ, 455 milyon dolarla lider konumda, demir ve demir dışı metaller sektörü ön planda. Almanya ve Bosna Hersek en fazla ihracat yapılan ülkeler arasında.

KAYNAK: AA

Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ'dan bu yılın ilk çeyreğinde 516 milyon 916 bin 120 dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, bu yılın ilk çeyreğinde Trakya'dan en çok ihracat, deniz ve kara yolu ulaşımı açısından avantajlı konumda bulunan ve sanayisi gelişmiş olan Tekirdağ'dan yapıldı.

İstanbul'a yakın bir kent olan Tekirdağ'dan ocak-mart döneminde 455 milyon 668 bin 980 dolarlık ürün yurt dışına gönderildi.

Bölgenin diğer illerinden Kırklareli 37 milyon 676 bin 520 dolar ile ikinci, Edirne ise 23 milyon 570 bin 620 dolar ile üçüncü sırada yer aldı.

Demir ve demir dışı metaller sektörü ihracatta ilk sırada yer aldı

Bölgenin ihracat lideri konumundaki Tekirdağ'dan en çok ürün ihraç eden sektör, demir ve demir dışı metaller sektörü oldu. Bu sektörü kimyevi maddeler ve mamulleri, elektrik ve elektronik ürünleri takip etti.

Kırklareli ve Edirne'den ise en çok ihraç edilen ürün grubu ise hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri oldu.

Bölgeden en çok ihracat Almanya ve Bosna Hersek'e yapıldı.

Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'dan ocak-mart döneminde 2024 yılında 541 milyon 799 bin 400, 2023'te 526 milyon 857 bin 500, 2022'de 450 milyon 81 bin 710, 2021'de 331 milyon 919 bin 660, 2020'de ise 297 milyon 793 bin 70 dolar ihracat yapılmıştı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *