Varhelyi, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve AB Konseyi Dönem Başkanı İsveç adına Uluslararası Kalkınma İşbirliği ve Dış Ticaret Bakanı Johan Forssell ile Dışişleri Bakanlığı'ndaki görüşmelerinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.
Ankara'da bulunmanın büyük bir mutluluk olduğunu ancak bu üzücü olay sonrası gelmenin mutluluk getirmediğini belirten Varhelyi, felaketin boyutundan dolayı şoke olduklarını ve Türk halkının bunları yaşamak zorunda kaldığını söyledi.
Varhelyi, Türk halkının yanında olduklarını vurgulayarak "Bu nedenle buradayız. Biz dost ve müttefik olduğumuz, sizi düşündüğümüz ve yardım etmek için buradayız." ifadelerini kullandı.
Yakınlarını kaybeden ailelere başsağlığı dileyen Varhelyi, "Benim neslim kesinlikle böyle bir deprem görmedi, böyle bir felaket yaşamadı. Yaşanan acı inanılmaz boyutlarda. Bizim de bu anlamda destek olmamız, Türkiye'ye yardımcı olabilmemiz ve Türk halkının bunun üstesinden gelebilmesi için Türkiye'nin yanında olmamız gerekiyor." diye konuştu.
Varhelyi, bunun AB Komisyonu için de Türkiye ve Türk halkıyla dayanışma gösterme zamanı olduğuna dikkati çekti.
Bu dayanışmanın son derece üst seviye olduğunun altını çizen Varhelyi, bu ziyaretin dayanışmanın önemli bir işareti olduğunu ve başından sonuna kadar Türkiye'nin yanında olacaklarını belirtti.
Depremin hemen ardından gerçekleşen kısa vadeli etkilerin değil, depremin uzun vadeli etkilerini de bertaraf etmek için Türkiye ile birlikte olacaklarını belirten Varhelyi, alanın ne kadar büyük olduğunu ve oluşturduğu yıkımı gördüklerini, derinlemesine bir inceleme gerektiğini söyledi.
Varhelyi, gördükleri tablonun beklediklerinden kötü olduğunu aktararak, depremin ardından ilk saatlerde hızlıca destek kuvvetlerini harekete geçirdiklerini anımsattı.
AB'den 21 üye devletin arama kurtarma ekibi gönderdiğini kaydeden Varhelyi, 1750'den fazla kişinin sahada çalıştığını ve 111 arama kurtarma köpeğinin de ilk 72 saatte hayat kurtarmak için önemli rol oynadığını belirtti.
Varhelyi, uluslararası ortaklarla ilk andan itibaren desteklerini sunmaya çalıştıklarına işaret ederek, 5 üye devletin tıbbi ekip ve 1 üye devletin hastaların taşınması için uçak gönderdiği bilgisini paylaştı.
Sahra hastaneleri kurulduğunu ve 18 üye devletin birçok yardım malzemesi gönderdiğini aktaran Varhelyi, "Sağladığımız yardım burada bitmeyecek. Her gün bu depremlerin sonuçlarını yaşamak zorunda olan ve bölgede yaşayan kişiler var. Bu yardım onlar için yeterince hızlı bile sağlanayamayabilir." dedi.
- İLK ETAPTA 5,5 MİLYON AVRO YARDIM SAĞLANDI
Şu an 5,5 milyon avro imkan sağladıklarını ifade eden Varhelyi, bunun ilk yardım olduğunu, arama kurtarmayı destekleyeceğini ancak çok daha fazlasının yapılması gerektiğini vurguladı.
Varhelyi, bütün hasarların ortadan kaldırılması için yapılacak çok şey olduğuna dikkati çekerek, "Çok büyük ve şimdiye kadar kimsenin görmediği bir yeniden inşa operasyonu gerekecek." ifadesini kullandı.
Avrupa'nın hemen Uluslararası Bağışçılar Konferansı düzenlemesine karar verdiğinin altını çizen Varhelyi, Türkiye için küresel bir destek sağlanması gerektiğini kararlaştırdıklarını ifade etti.
Varhelyi, Çavuşoğlu'nun da bu fikrin yararlı ve gerekli olduğunu düşündüğünü belirterek, "Konferansta küresel anlamda uluslararası topluluğu seferber etmek istiyoruz. Bir araya gelmelerini ve destek sağlamalarını organize etmeye çalışıyoruz. Birleşmiş Milletler, uluslararası bazı finansal örgütler ve sivil toplum örgütleri birçok farklı alanda destek veriyorlar. Bu konferansa hem üye devletlerimizin hem de AB'nin çok önemli bir katkısını biz de vadediyor olacağız." dedi.
Ortaya çıkan hasarın boyutlarıyla ilgili farkındalık yaratmaya çalıştıklarını kaydeden Varhelyi, tahmini sayılar olsa da çok kayda değer bir hasar olduğunu vurguladı.
- AB KOMİSYONU DESTEĞE HAZIR
Varhelyi, bu sorunlarla baş edebilmek için Türkiye'nin yanında olduklarını vurgulayarak, "AB Komisyonu, bu anlamda elindeki yetkinin hepsini kullanarak destek vermeye hazır. Yeni evlerin, okulların, hastanelerin, bakım merkezlerinin ve kreşlerin yapılması için desteğimizi vermeye hazırız." diye konuştu.
Türkiye'de normal hayatın böyle bir çerçevede başlayabileceğini aktaran Varhelyi, "Tabii ki bu zaman alacak. Bunun maliyeti de olacak. Ancak şu an en temel olan şey mümkün olduğunca hızlı bir şekilde hareket etmek ve sahada çalışmaya başlamadık." ifadesini kullandı.
Varhelyi, İsveçli meslektaşı Forssell ile Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'la görüştüklerini kaydederek finansal ve ekonomik hasarı öğrenmeye çalıştıklarını söyledi.
Ellerinden gelenin fazlasını hızlı ve esnek biçimde gerektiği yerde sahada kullanmak için hazır olduklarını dile getiren Varhelyi, bağışçılar konferansının birkaç hafta içinde düzenlenmesini planladıklarını söyledi.
Varhelyi, nasıl katkıda bulunabileceğine dair Türk yetkililerle görüşmek için burada olduklarına değinerek "Bu, Türkiye ile pozitif ilişkiler kurmanın ifadesi. Türkiye, bir dost ve müttefik. Bu nedenle burada, Türk halkının ve cumhuriyetinin yanındayız. Bütün bunlar arasında Türkiye ile belki dostluğumuz ve ittifakımız daha da güçlenirse bir o kadar da katkısı olacaktır." şeklinde konuştu. AA