21 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Dünya Aliyev'den ''Türk F-16'' iddiasına tepki: Bizden özür dilemeliler

Aliyev'den ''Türk F-16'' iddiasına tepki: Bizden özür dilemeliler

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Türk F-16'ların Karabağ'da kullanıldığı iddiasına sert tepki gösterdi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Aliyev'den ''Türk F-16'' iddiasına tepki: Bizden özür dilemeliler

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türk F-16'ları, Fransa ve Paşinyan'ın iddialarına ilişkin CNN'e önemli açıklamalarda bulundu.

-Efendim, Ermenistan Cumhurbaşkanı ile konuştum ve bana Türkiye'nin Azerbaycan'a sağladığı açık destek nedeniyle bu ihtilafın önceki çatışmalardan çok farklı olduğunu söyledi. Şu anda Azerbaycan'da Türk kuvvetleri veya Türk teçhizatı var mı efendim?


-Türk teçhizatı evet, Türk kuvvetleri hayır. Ve açıkçası, Ermenistan cumhurbaşkanının bu fırsatı CNN aracılığıyla dünyaya seslenmek ve söylentileri yaymak için kullanmasına üzülüyorum. Başka türlü adlandıramam çünkü senin bana sunduğun gibi söylediklerini ben görmedim ama senden duyduklarım kesinlikle yanlış. Yanlış bilgidir. Türkiye bizi destekliyor ama bu siyasi bir destek. Bu diplomatik bir destektir ve bu destek olmasaydı, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Azerbaycan'ın yalnız olmadığını, Türkiye'nin Azerbaycan'la birlikte olduğunu söylediği çok açık pozisyonu olmasaydı, muhtemelen bugün Ermenistan amacına ulaşmış olurdu" cevabını verdi.

-Azerbaycan'da Türk teçhizatı olduğunu söylediniz. Hangi Türk ekipmanı efendim?

-Silahlar, Türk silahları, sadece Türk silahları değil, Rus silahları, İsrail silahları, Belarus silahları, Ukrayna silahları, adını siz koyun. Çünkü bugün askeri teçhizat alımlarımızın coğrafyası gittikçe genişliyor ve bunun bedelini biz ödüyoruz. Ermenistan'ın silahlarını nasıl ve nereden temin ettiğine bakarsanız, bu silahların parasını ödeyemediklerini görürsünüz, çünkü bu milyarlarca dolar. Fakir bir ülke için bu imkansız. Müttefiklerinden ücretsiz silah alıyorlar, biz de onlara para ödeyerek silah alıyoruz.

-Sahada Azerbaycan'a ciddi destek sağlayacak Türk F-16'lar var mı?

-F-16'lar askeri tatbikat için Azerbaycan'a geldi. Geçen yıl Azerbaycan ve Türkiye on ortak askeri tatbikat yaptı. Türkiye bizim müttefikimizdir ve burada hava kuvvetleri de dahil olmak üzere askeri tatbikatlar yapmak yaygındır. Bu arada bu yıl pandemi nedeniyle sadece iki askeri tatbikat yaptık. Bunlardan biri, Azerbaycan'a yapılan Ermeni saldırısından hemen önceydi. Yani F-16'lar yerde, uçmuyorlar. Hiçbir şekilde herhangi bir savaşa katılmazlar.

-F-16'lar kullanımda değil demi?

-Sizlere çatışmaların ilk günlerinde Türk F-16'larının Ermeni SU-25'i düşürdüğünü söyledikleri bir Ermeni sahtekarlığından bahsetmek istiyorum. Bu sahte ve bizi bununla suçlayanlar şimdi özür dilemeli. Çünkü bunun sahte olduğunu herkes biliyor. F-16'lar burada ama doğru bir şekilde belirttiğiniz gibi yerdeler.

- 1990'lardan bu yana uzun süredir devam eden bu anlaşmazlığa çözüm arayan AGİT'in Minsk Grubu'na Fransa, ABD ve Rusya eş başkanlık ediyor. Fransa dışişleri bakanı, Türkiye'nin Azerbaycan'a verdiği desteğin çatışmayı körükleme riski taşıdığı konusunda özellikle uyardı. Türkiye tarafından desteklendiğinizi söylüyorsunuz. Ama bu desteğin bu çatışmayı daha da kötüleştirme riskini taşıdığını söylediklerinde Fransızlara ne diyorsunuz?

-Buna katılmıyorum. Dediğim gibi, Türkiye bölgede ve özellikle Ermenistan-Azerbaycan Dağlık Karabağ sorununda istikrar sağlayıcı bir rol oynuyor. Her ülkenin bir ortağı ve bir müttefiki olabilir. Azerbaycan ve Azerbaycan halkı da Türkiye gibi böyle bir ortak, böyle bir müttefik ve böyle bir kardeşe sahip olmaktan mutludur. Ermenistan'ın Fransa'yı müttefiki olarak görmesine ve Fransa'nın şu anda Ermenistan'ın çoğunu destekleyen bir ülke olmasına itiraz etmiyoruz. Aynı zamanda müttefik seçmenin ülkelerin kendilerine kaldığını görüyoruz. Örneğin Fransız dışişleri bakanı Rusya'nın Ermenistan'ı ücretsiz silahlarla desteklemesinden endişe duymuyor ve bunun çatışmanın uluslararasılaşması olduğunu düşünmüyor. Ama Türkiye meşru, siyasi desteğini ifade ettiğinde bu bir endişe haline geliyor ve ben açıkçası, Bir NATO ülkesinin başka bir NATO ülkesine karşı nasıl böyle davranabileceğini anlayamıyor musunuz? NATO üyelerinin müttefik olması gerekiyordu. Ama görmüyoruz.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
TSK ve MİT koordinesinde Barış Pınarı bölgesinde operasyon

TSK ve MİT koordinesinde Barış Pınarı bölgesinde operasyon