21 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Dünya Alman ekonomisine korona darbesi

Alman ekonomisine korona darbesi

Alman ekonomisine koronavirüs darbesi Almanya'nın önemli ekonomi ve düşünce kuruluşlarından Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), koronavirüs tedbirleri kapsamında ekonomik faaliyetlerin kısıtlandığı dönemde Alman ekonomisinin yüzde 16 daraldığını duyurdu.  

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Alman ekonomisine korona darbesi

Ifo tarafından şirketlerin kapasite kullanımı, birinci ve ikinci çeyrekte gerçekleşen ve beklenen satış rakamlarına ilişkin tüm sektörlerden 8 bin 800 firmanın katılımıyla yapılan nisan ayı anket sonuçları açıkladı.

Anket sonuçlarından Ifo'nun hesaplamalarına göre, mart ayından bu yana yürürlükte olan kısıtlamalar Alman ekonomisini olumsuz etkiledi. Ekonomi, bu dönemde yüzde 16 daraldı.

Nisanda ekonomik faaliyetlerde en büyük düşüş yüzde 84 ile seyahat acenteleri ve tur operatörlerinde görülürken, bunları, yüzde 76 ile havacılık, yüzde 68 ile konaklama izledi. Koronavirüs krizinde tek kazanan ise kapasite kullanımının yüzde 7 arttığı ilaç sektörü oldu.

"2021'in sonuna kadar koronavirüs öncesi koşullara dönmeyeceğiz"
Ifo İş Döngüsü Araştırma ve Ekonomik Tahmin Müdürü Timo Wollmershaeuser, konuya ilişkin değerlendirmesinde, "Bu (yüzde 16 daralma), Almanya'nın GSYH'sinin ilk çeyrekte yüzde 1,9 küçüleceği anlamına geliyor. İkinci çeyrekte yüzde 12,2 oranında bir daralma beklenebilir." ifadelerini kullandı.

Alman ekonomisinin mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış olarak bu yıl yüzde 6,6 küçülebileceğini belirten Wollmershaeuser, "2021'in sonuna kadar koronavirüs öncesi koşullara dönmeyeceğiz. Ancak 2021 sonunda mal ve hizmet üretimi koronavirüs krizi yaşanmadan ulaştığı seviyeye gelecektir. Bunu başarmak için GSYH'nin 2021'de yüzde 8,5 büyümesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Wollmershaeuser, mart ayından bu yana yürürlükte olan kısıtlamaların nisan sonunda sadece kademeli kaldırılması durumunda farklı sektörlerin çok farklı oranlarda toparlanacağını aktararak, "Koronavirüs krizinin sonuçları gelecek yıl öncelikle dinlenme, eğlence, kültür, konaklama ve restoran hizmetleri sektöründe daha iyi hissedilecek." ifadesini kullandı.

İmalatta katma değerin bir yıl içinde kriz öncesi seviyesine dönebileceğini vurgulayan Wollmershaeuser, tüm sektörlerin üçüncü çeyrekten başlayarak büyümeye başlayacağını ancak bu büyümenin yılın ilk yarısındaki düşüşten daha küçük olacağını kaydetti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kansere karşı şifa bulan hemşire koronavirüse yenik düştü

Kansere karşı şifa bulan hemşire koronavirüse yenik düştü