25 Kasım 2024
weather
2°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Dünya Türkiye'nin elindeki büyük kozu açıkladılar

Türkiye'nin elindeki büyük kozu açıkladılar

İdlib'de Türk askerlerine düzenlenen alçak saldırı dünya gündemine bomba gibi düştü. Yabancı basında yapılan yorumlarda 33 Türk askerinin şehit edilmesinin Suriye'deki savaşın seyrini değiştireceği ve bölgedeki gerilimin artacağı ifade edildi. Alman medyası ise Türkiye'nin elindeki büyük koza dikkat çekti. Alman medyası Türkiye'nin NATO'nun 5. maddesini işletme hakkına sahip olduğuna vurgu yaptı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Türkiye'nin elindeki büyük kozu açıkladılar

Uluslararası gazeteler ve haber ajansları, hava saldırısı sonucu 33 Türk askerinin şehit edilmesini son dakika olarak duyurdu.

İşte dünya basınına yansıyan o haberlerden bazıları:
New York Times: Türk ordusu, Suriye'nin kuzeybatısındaki hava saldırısında büyük kayıp yaşadı. Bu saldırı Suriye'deki savaşın seyrini değiştirebilir.

Deutsche Welle (DW): Türkiye, NATO'nun 5. maddesini işletme hakkına sahip. Ancak böyle bir kontekste bu maddenin işletilmesine onay verilir mi bilinmiyor. Daha önce sadece bir kez bu madde işletildi o da ABD'nin talebiyle Afganistan'da.

Al Jazeera: Hava saldırısında Türk askerlerinin hayatını kaybetmesi gerilimi daha artıracak, yeni bir insani kriz dalgası tetiklenebilir.

Associated Press (AP): Türk yetkililer Suriye'nin kuzeybatısındaki hava saldırısında askerlerin hayatını kaybettiğini açıkladı, bir gündeki en büyük kayıp.

The Guardian: Türkiye, Suriye iç savaşında en kötü günü yaşadı. Rusya üç aydır İdlib'de Şam'a yardım ediyor.

Le Monde: Bombardımanlar Ankara ile Moskova'nın arasını açma riski doğuruyor. Rus ve Türk yetkililer arasındaki yeni tur görüşmeler Perşembe günü Ankara'da gerçekleşti, sonucuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.

Topyekun bir çatışma riski
Financial Times: Saldırı, Türkiye'yi Suriye rejimi ile Rus müttefiklerine karşı topyekûn bir çatışmaya itme riski taşıyor. Saldırıyla, İdlib'deki insani krizi ve mülteci akınını önlemeye çalışan Türkiye, NATO üyesi müttefiklerinden destek çağrısını yineleyecektir.

La Repubblica: Krizdeki tırmanma, Erdoğan'ı karşı hareket hazırlığı için dün gece güvenlik zirvesi toplamaya zorladı. Alınan ilk kararlar, Avrupa'ya baskı yapmaya çalışma amaçlıydı... Fikir, Yunanistan, Balkanlar ve Avrupa'ya doğru yeni bir (göçmen) hareketine yeşil ışık yakmak şeklinde. Ve NATO'dan dayanışma istemek.

Aylardır Rusya ile rakip bir işbirliği içinde olan Ankara anlaşılan, bugüne kadar Vladimir Putin'in Rusyası ile karmaşık bir siyasi ve askeri oyun içinde ihmal ettiği NATO müttefiklerinden destek istiyor.

Dailymail: Türkiye Avrupalı liderler ve NATO'dan Suriye konusunda destek bekliyor.Türkiye bundan sonra Avrupa'ya gitmek istemeyen mültecileri engellemeyeceğini açıkladı.

NATO'nun 5. maddesi nedir?
İdlib'de Türk askerine yönelik gerçekleştirilen ve 33 askerin şehit olduğu alçak saldırının ardından, bir müttefike yapılan saldırının tüm müttefiklere yapılmış sayılacağını öngören NATO anlaşmasının 5. maddesi yeniden tartışılmaya başlandı. NATO'nun 5. maddesi, olası bir savaş halinde ittifak üyesi ülkeye diğer müttefik ülkelerin destek vermesini gerektiriyor. Bir başka deyişle bir NATO üyesi ülkeye savaş açılması, bütün NATO ülkelerine savaş açmak anlamına geliyor.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin NATO'yu 4. madde kapsamında olağanüstü toplantıya çağırdığını açıklasa da gündeme gelen konulardan biri de NATO'nun 5. maddesi oldu.

NATO'nun 5. maddesinde şu ifadeler yer alıyor:
"Taraflar, Kuzey Amerika'da veya Avrupa'da içlerinden bir veya daha çoğuna yöneltilecek silahlı bir saldırının hepsine yöneltilmiş bir saldırı olarak değerlendirileceği ve eğer böyle bir saldın olursa BM Yasası'nın 51. Maddesinde tanınan bireysel ya da toplu öz savunma hakkını kullanarak, Kuzey Atlantik bölgesinde güvenliği sağlamak ve korumak için bireysel olarak ve diğerleri ile birlikte, silahlı kuvvet kullanımı da dahil olmak üzere gerekli görülen eylemlerde bulunarak saldırıya uğrayan Taraf ya da Taraflara yardımcı olacakları konusunda anlaşmışlardır. Böylesi herhangi bir saldın ve bunun sonucu olarak alınan bütün önlemler derhal Güvenlik Konseyi'ne bildirilecektir. Güvenlik Konseyi, uluslararası barış ve güvenliği sağlamak ve korumak için gerekli önlemleri aldığı zaman, bu önlemlere son verilecektir."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Koronavirüsü gözlerden de bulaşabilir

Koronavirüsü gözlerden de bulaşabilir