Türkiye’nin Rusya’dan 2.5 milyar dolara satın aldığı S-400 hava savunma sistemine Amerika’nın neden NATO’yu bahane ederek karşı çıktığını Alman dergisi Stren en güzel biçimde ortaya koydu... Türkiye’deki muhalefetin bile “Ne gerek var S-400’lere” dediği yerde Alman dergisi Ankara’nın Rusya’dan alacağı sistemle kendi hava sahasının hakimi olacağını yazdı. Alman dergisi Stren, Türkiye’nin S-400 almasının Doğu Akdeniz’de net bir üstünlük sağlayacağını ifade ederek ABD’nin S-400’e karşı çıkmasının arkasındaki nedenin de bu olduğunu ifade etti.
Amerika, Türkiye’nin S-400 almasına çok sert bir biçimde karşı çıkıyor ve bu karşı çıkışın sebebini NATO sistemleri ve Rusya ile olan rekabetini ortaya koyuyor.
ABD gizli jetlerle keşif yapıyor
Alman dergisi Stren’de yer alan yazıya göre, ABD dünyanın her ülkesinin hava sahasında gizli jetleriyle uçabilen bir ülke. Dolayısıyla Türk hava sahasında da başta Akdeniz olmak üzere radara görünmeden uçabiliyor. Türkiye S-400’leri aldığında Amerika’nın hayalet jetleri artık Türk hava sahasını kullanamayacak. Bu da Washington’ı çok rahatsız ediyor...
Hayalet uçakları tespit ediyor
S-400’lerin en önemli özelliği ise görünmez olarak nitelendirilen hayalet uçakları tespit edebilmesi. Böyle olunca da Amerika artık Akdeniz ve Türk hava sahasında istediği gibi keşif uçuşları yapamayacak. Dergi yazısında S-400 bataryalarının Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki etkisini büyük ölçüde artıracağını söyledi. Yazıda, “Ankara’nın iradesi dışında, havadaki kimse bu alanda çalışamaz” ifadesi kullanıldı.
İşte bu durum, ABD’nin S-400’lere neden bu denli karşı çıktığını açıklıyor.
Ruslar daha ucuza verdi
Dergide ayrıca Türkiye’nin uzun zaman Patriot savunma sistemi istemesine rağmen alamadığını ancak Amerika’nın Ankara’nın Rusya’ya yönelmesi sonrası Patriot teklifinde bulunduğunu belirtti. Washington’ın Patriotteklifinin de Rusya’nın S-400 sisteminden çok daha pahalı olduğu da ifade edildi.
Rusya’nın teklifinin ABD’nin teklifinden çok daha iyi olmasıyla Ankara’nın S-400’leri aldığını belirti. Türkiye ortak üretim ve 2.5 milyar dolar karşılığında anlaşma yapmıştı.