19 Ocak 2025
weather
5°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Dünya Bilim Kurulu üyesinden filyasyon açıklaması

Bilim Kurulu üyesinden filyasyon açıklaması

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın 'Bu kelimeyi unutmayacaksınız'' diyerek bahsettiği filyasyon yöntemi ile ilgili tüm detayları Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel anlattı.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Bilim Kurulu üyesinden filyasyon açıklaması

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs vaka sayısının düşüşe geçmesini filyasyon yöntemi ile sağladıklarını belirterek ''Bu kelimeyi unutmayacaksınız'' demişti. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel filyasyon yönetimiyle ilgili detayları anlattı.

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, virüsle mücadelede gelinen son aşamayı değerlendirdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından dün açıklanan rakamları yorumlayan Yamanel sürecin iyiye doğru gittiğini ancak vatandaşların rehavete kapılmadan tedbirleri uygulamaya sıkı bir şekilde devam etmesi gerektiğinin altını çizdi. Prof. Dr. Yamanel, yoğun bakımdaki tedavi süreçlerinin detaylarına da değinerek, virüsle mücadelede filyasyon uygulamasının önemini anlattı.

Son durum nedir? Vaka artış hızı düşmeye başladı dedi Sağlık Bakanı ne anlama geliyor bu?

Hani hızı azaldı. Artış devam etmesine rağmen artış hızı azaldı bu güzel bir şey kontrole doğru gittiğimizin göstergesi olabilir. Bu nedenle bizim için önemli yavaş yavaş o pik noktaya geleceğimizi düşünüyorum ben de. Özellikle iyileşen hastaların artması ve yoğun bakıma giren ve entübe hastaların da azalması bu önemli bir gösterge.

Vaka artış hızındaki düşüşün Türkiye’de dördüncü haftada yakalanması ne anlama geliyor?

Bu bizim daha kontrollü gittiğimizi ve aldığımız önlemlerin isabetli olduğunu gösteriyor. Daha kısa sürede bu salgını kontrol alacağımızın göstergesi ama kontrolleri azaltıp aldığımız önlemleri gevşetirsek bazı ülkelerde olduğu gibi bizim ülkemizde de ikinci bir pik yapmaya doğru gidebiliriz. Aldığımız tedbirleri o yüzden sonuna kadar uygulamamız gerekiyor. İyi yoldayız şu anda eğer böyle devam edersek salgını çok kısa zamanda kontrol altına alabiliriz.

Eğer bir gevşeme söz konusu olursa Güney Kore’de yeni vakalar artmaya başladı mesela biz de o tip bir sıkıntı olabilir.

'Filyasyonla başardık' dedi Sağlık Bakanı bu durumu... ‘Filyasyon’ ne demek bir kez daha bize açıklar mısınız?

Filyasyon bir defa pozitif çıkan vakanın etrafını yani ona temas etmiş olanları bizim ekiplerimiz tarıyor bu temaslının temaslılarını da tarıyorlar baya büyük bir çember taranıyor. Ve bu hastalığa yakalanmışlar mı bakıyorlar ve onları da izolasyon altına alıyorlar. Bu da salgın sınırlamasında en önemli stratejilerden bir tanesi bu, bunu yaptığımız için zaten vaka sayı hızlarımız yavaş yavaş azalmaya başladı. Bu durum salgınların kontrolünün temel taşıdır.

Özellikle İstanbul’da çok fazla miktarda bu konu ile ilgili ekip oluşturuldu.

Bakan Koca ne demişti?
Sağlık Bakanı Koca, dün düzenlediği basın toplantısında filyasyonun önemine vurgu yapmıştı. Koca şunları kaydetti:

"Yayılma hızını kontrol altına almaya başladık. Filyasyon kelimesini çok duydunuz. İşte bu ağırlıklı filyasyonla oldu. Bu kelimeyi ilerideki günlerde unutmayacaksınız. Filyasyon bildiğiniz gibi bulaşıcı hastalıkla ilgili temas zincirinin tanınmasının adıdır. Vaka artış hızının erkenden düşüşe geçmesini biz filyasyon uygulaması ile sağladık.

Filyasyonda neler oluyor? Bu kişilere ulaşılıyor. Tanı konanlar izole ediliyor ve tedavilerine başlanıyor. Filyason uygulaması soruya güçlü bir cevap getiriyor. Biz nokta atışı yaparak ilerliyoruz. Yaygın temas taraması, sıkı takip. Salgının önünü kesmenin yolu bu. Dünyada birçok ülke ise filyasyonu kullanmayıp sadece şikayetle ilerliyor.

Türkiye'de ölüm artış hızındaki yavaşlama 5. haftada gerçekleşmiştir. En erken yakalan ülkeyiz. Vaka artış hızının inişe geçmiş olması mücadelede doğru yolda olduğumuzun, tedbirlerin sonuç verdiğini ve sonuç alacağımızın işaretidir. Yöntemi ilkece benimseyen en yaygın şekilde filyasyon yapan Türkiye'dir. 261 bin 989 temaslı kişi belirlenmiştir

Filyasyon ekibi nasıl çalışıyor?
Yeni bir tanı konduğunda nasıl yapıyoruz. Hastanın detaylı bir hikayesini, kimle ne zaman görüştüğü yakınlarındaki insanların bilgileri toplanıyor. Bir vaka tespit edildiğinde iş ve ailesi otomatik sisteme düşüyor. Filyasyon ekibi de harekete geçiyor. 3 kişiden oluşan ekipler vaka ortaya çıkar çıkmaz 48 saat zaman zarfında taranmaktadırlar.

Filyasyon ekipleri doğrudan adrese ulaşmaktadırlar. Her yeni vakada hastalığa karşılı ağ yeniden kurulmaktadır. Filyasyon çalışması 81 ilimizde yapılmaktadır. Temaslı takibin en yüksek %99'la Zonguldak'tır. Vakaların en yoğun olduğu İstanbul'da bin 200 ekip görev almaktadır. Toplam 4600 ekibimiz bulunmaktadır.

Aile hekimleri takip ediyor
Filyason çalışmamızın bir kısmı aile hekimleri tarafından yürütülüyor. Belirtilerin çıkıp çıkmadığı aile hekimleri tarafından araştırılmaktadır. Sahip olduğumuz veri kaynağımızın bir kısmı aile hekimleri ile kurduğumuz bu ağdır. Filyasyon sağlam veri kaynağına ihtiyaç vardır.

Bu ülkenin Sağlık Bakanlığı küçük bir kentimizin küçük bir hastanesinde yatan bir hastamızın kaç kere ateşi ölçüldüğü bilgisi bulunmaktadır. İşine son derece uzmanlar tarafından işin yürütüldüğünü bilin. Bütün bu çabanın size yüklediği sorumluluğu unutmayın ve tedbirlerden taviz vermeyin. Tablolar dikkatle bakıldığında "üstesinden geleceksiniz direnin" diyor." (Hürriyet)

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Azerbaycan'dan 'Türkiye' çıkışı

Azerbaycan'dan 'Türkiye' çıkışı