21 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Dünya Böylesi ne görüldü ne duyuldu! Bilim insanları şaşkın

Böylesi ne görüldü ne duyuldu! Bilim insanları şaşkın

Kopenhag Üniversitesi ile İsveç Tarım Bilimleri Üniversitesi birlikte araştırma yürüttü. Sineklerle ilgili tüyler ürperten veriler elde edildi.  

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Böylesi ne görüldü ne duyuldu! Bilim insanları şaşkın

Yaz aylarının gelmesi ve hava sıcaklığının mevsim normallerinin üstünde seyretmesiyle birlikte Avrupa'da ve Türkiye'de sinekler tekrar gündemde.

Salgın hastalıkların yayılması konusunda oynadığı rolle adeta 'doğal bir silah' olan sivrisineklerden sonra karasineklerle ilgili yeni tamamlanan bir araştırmanın sonuçları ise duyanları şaşkına çevirdi.

 

Araştırmaya göre, karasineklerde ölümcül hastalığa neden olan ve bu sebeple 'biyolojik kontrol ajanı' olarak adlandırılan 'zombi sinek mantarı' dişi sinekleri yaklaşık 6 gün içinde öldürüyor.


Erkek sinekleri çeken o koku
Dişi sinekler öldükten sonra ise mantar harekete geçiyor ve salgılanan kimyasallar yaydıkları kokuyla erkek sinekleri ölü dişi sineklere doğru çekiyor. Mantarın erkek sineklere bulaşmak için izlediği yol ise oldukça sıra dışı.  

 

Dörtte üçü ölü sineği seçti
Detaylar erkek sineklerin uzun süre önce ölen dişi sineklere daha çok ilgi duyduğunu da ortaya koydu. Erkek sineklerin dörtte üçü 25-30 saat önce ölen dişi sineklerle çiftleşmeyi seçerken, sadece yüzde 15'i 3 ila 8 saat önce ölmüş olan dişi sineklerle çiftleşti.

 

"Gerçek bir manipülasyon ustası"
Çalışmada görev alan Kopenhag Üniversitesi öğretim üyesi Henrik H. De Fine Licht, "Yaptığımız araştırmalar sonucunda zombi mantarın kasıtlı bir strateji izlediğini tespit ettik. Bu yönüyle gerçek bir manipülasyon ustası olduğunu söyleyebiliriz, gerçekten büyüleyici" dedi. 

Bilim insanlarını heyecanlandıran bu sonuç gelecekte daha etkili sinek kovucular geliştirilebilmesini de sağlayabilir. 

Henrik H. De Fine Licht, "Sinekler hijyenik canlılar değil. Bu nedenle sayıları arttığında insanlar ve hayvanlar için oldukça ciddi hastalık riski yaratabilirler. Günümüzde gıda üretim tesislerinde ve çevrelerinde sinek popülasyonunu kontrol altına almak için uygulanan bir dizi önlem de bundan" diyerek çalışmanın bu önlemleri kolaylaştıracağını dile getirdi.

 

"Ölü dişi sineklerin çekimine kapılıyorlar"
Zombi sinek mantarı'nın ilk etapta dişi sinekleri enfekte ettiğini tespit eden araştırmacılar, mantarın kurbanı içten içe yok ederek son aşamada öldürdüğünü de belirledi. De Fine Licht, “Erkek sineklerin ölü dişi sineklerle ilişkiye girmesinin sebebi de yine mantarla alakalı. Mantar vücuda yayıldıkça erkek sinekleri çeken kimyasal salgıların da koku gücü artıyor ve böylece erkek sinekler daha fazla iştahlanıyor" dedi. 

Haşere kontrolünde kullanılabilir
Uzmanlara göre 'zombi sinek mantarı'nı haşere kontrolünde kullanmak da mümkün. Bu mantar kullanılarak sağlıklı erkek sinekler tuzaklara çekebilir.

İnsandan sonra geliyor
Sinekler günümüzde birçok kişi için ciddi bir tehdit olarak görülmüyor olsa da yapılan araştırmalar bunun doğru olmadığını gösteriyor. Sineklerin, insandan sonra en tehlikeli ve en ölümcül canlı olduğu, her yıl en az beş yüz bin kişinin ölümüne sebep olduğu tahmin ediliyor. Sivrisinekler tarafından yayılan en ölümcül hastalıkta başı sıtma çekiyor.

 

İstatistiklere göre köpek balığı saldırısı sonucu ölenlerin sayısı her yıl ortalama 10 iken, aslan saldırılarında ölen insan sayısı ise 100 olarak belirtiliyor. Sinekler ise her yıl ortalama beş yüz bin insanın ölümüne sebep oluyor.

Sinekler nedeniyle yılda 200 milyon kişi sıtma hastalığına yakalanıyor
Dünya Sağlık Örgütü’nün paylaştığı istatistiklere göre de köpek balıklarının 1916-2016 yılları arasında öldürdüğü insan sayısı bin 35 olurken, sivrisineklerin sadece bir günde öldürdüğü insan sayısı bin 470. Verilere göre her yıl en az 200 milyon kişi sinekler sebebiyle sıtmaya yakalanıyor. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Ünlü ressam Leonardo da Vinci'nin yeteneği, Hindistan'daki bir kız çocuğunda görüldü

Ünlü ressam Leonardo da Vinci'nin yeteneği, Hindistan'daki bir kız çocuğunda görüldü