21 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Dünya Çin ve ASEAN ülkeleri arasında tarihi ortaklık

Çin ve ASEAN ülkeleri arasında tarihi ortaklık

Şinhua ajansının haberine göre, Çin ile ASEAN diyalog ilişkisinin başlamasının 30. yıl dönümü dolayısıyla Pekin'in ev sahipliğinde çevrim içi zirve düzenlendi. Zirve sonrası Çin ile Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN), 'Kapsamlı Stratejik Ortaklığın' kuruluşunu ilan etti.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Çin ve ASEAN ülkeleri arasında tarihi ortaklık

Devlet Başkanı Şi Cinping, zirvede yaptığı konuşmada Çin ile ASEAN arasında Kapsamlı Stratejik Ortaklığın kurulduğunu belirterek, "Bu ilişkilerimizin tarihinde yeni bir dönüm noktası ve bölgemiz ile dünyanın barışı, istikrarı, refahı ve kalkınmasına yeni hız kazandıracak bir gelişme." ifadesini kullandı.

Çin ve ASEAN ülkelerinin çatışma yerine diyaloğu, ittifaklar yerine ortaklıkları tercih etmesi gerektiğine dikkati çeken Devlet Başkanı Şi, "Barışı korumak hepimizin en büyük ortak çıkarı ve tüm ülke haklarının en değerli arzusu. Bölgemizde barışın inşacısı ve koruyucusu olmalıyız." dedi.

Şi, gerçek çok taraflılık için uluslararası ve bölgesel sorunların taraflar arasında tartışarak çözülmesi gerektiğinin altını çizerek, "Çin, hegemonyaya ve güç politikasına karşı çıkıyor. Çin, komşularıyla uzun dönemli barış içinde bir arada yaşamayı ve bölgede barışın sürekliliği için yürütülen ortak çabaların parçası olmayı umuyor." ifadelerini kullandı.

Çin'in kalkınmasının yeni fırsatlar yaratacağı, bölge ve dünyanın geri kalanının kalkınmasına güç katacağı görüşünü dile getiren Şi, "Çin hiçbir zaman hegemonya arayışında olmayacak, daha küçük ülkelere zorbalık yapmayacak." şeklinde konuştu.

Şi, ülkesinin ASEAN ile ilişkisinin amacının kalkınma trenini birlikte yakalamak, olanakları paylaşmak ve ortak refahı teşvik etmek olduğunu vurgulayarak, "Kapsamlı Stratejik Ortaklığı samimiyetle uygulayacak, Çin-ASEAN'ın ortak geleceğe yönelen bir topluluk olarak daha fazla yakınlaşması için adımlar atacağız." değerlendirmesinde bulundu.

- ZİRVEDE MYANMAR TEMSİLCİSİ YER ALMADI
Öte yandan üye ülkelerden bazılarının, darbe ile iktidara gelen askeri yönetimin lideri General Min Aung Hlaing'ın katılımına itirazı üzerine Myanmar zirvede temsil edilmedi.

Myanmar ordusunun, 1 Şubat'ta Aung San Suu Çii liderliğindeki Ulusal Demokrasi Birliği (NLD) hükümetini devirerek yönetime el koyması ve barışçı protestoların kanlı şekilde bastırılmasının ardından ASEAN ülkeleri krizi sonlandırmak üzere diplomatik çabalara öncülük etmişti.

General Min, nisanda devrik lider Suu Çii ile müzakerelere başlamayı vadetmiş fakat daha sonra anlaşmaya uymamıştı. ASEAN bunun üzerine askeri lideri, zirve toplantılarına katılmaktan men etmişti.

Çin, kendi ev sahipliğindeki zirveye Min'in katılmasını isterken, Endonezya, Malezya ve Brunei Sultanlığı'nın karşı çıktığı bildirildi.

ASEAN, 16 Ekim'de, Myanmar'ın askeri lideri General Min Aung Hlaing'in örgütün bu yılki zirvesine katılmasına izin vermeyeceğini, yerine "siyasi olmayan bir temsilcinin" davet edileceğini duyurmuştu.

Myanmar'daki askeri yönetimin, ülkedeki diyalog ve gerilimi azaltma vaatlerini yerine getirmemesi ve siyasi krizin çözümü için atanan ASEAN Özel Elçisi Erivan Yusuf'un devrik lider Suu Çii ve diğer tutuklu isimlerle görüşmesini yasaklaması, kararın gerekçeleri arasında gösterilmişti.

Myanmar'daki askeri yönetim, kararın hayal kırıklığıyla karşılandığını belirtmişti.

ASEAN'ın, kurucu üyeleri Endonezya, Malezya, Tayland, Filipinler ve Singapur'un yanı sıra Brunei, Vietnam, Laos, Myanmar ve Kamboçya olmak üzere toplam 10 üyesi bulunuyor.AA

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Trabzon - Antep maçı ne zaman? Trabzonspor maçı saat kaçta ve hangi kanalda?

Trabzon - Antep maçı ne zaman? Trabzonspor maçı saat kaçta ve hangi kanalda?