Temmuz ayının son haftasında tarihin en kavurucu günlerini yaşayan Kuzey Yarımküre, bir yandan önüne geçilemeyen orman yangınlarıyla yüzleşti, bir yandan da eşine az rastlanır hava olaylarına tanık oldu.
Akdeniz kıyısındaki Yunanistan, İtalya, Portekiz, Cezayir, Türkiye, İspanya ve Fransa'da geride kalan haftada yüzlerce ormandan alevler yükseldi. Yunanistan'da Rodos, Korfu ve Eğriboz (Evia) adalarındaki orman yangınları günlerce söndürülemedi, onbinlerce turist ve ada sakini tahliye edildi. Felaketlerde alevlerin üstünde uçan bir yangın söndürme uçağının dağa çakılmasıyla yaşamını yitiren iki pilotun da aralarında olduğu üç kişi hayatını kaybetti.
Yunan ana karasında ise orman yangınları Nea Anhialos şehrine yakın bir yerdeki hava üssünde patlamalara yol açtı. F-16 savaş uçakları başka üslere taşınırken, cephanelikteki patlamaların yarattığı şok dalgaları Nea Anhialos ve komşu şehir Volos'ta hissedildi. Nea Anhialos şehir merkezindeki pencereler patladı, kiliseler uyarı çanları alınca bazı köyler boşaltıldı.
İki haftada 600'ü aşkın orman yangını çıkan Yunanistan'da, Sivil Koruma Bakanı Notis Mitarakis istifa etti.
KUNDAKÇI KAMERAYA YAKALANDI
Akdeniz'in güneyindeki Cezayir'de Tunus sınırındaki ormanları küle çeviren alevler, 34 can aldı. Hava sıcaklığının 49 dereceyi aştığı sınır bölgesinde evler yandı, yüzlerce insan köylerini terk etmek zorunda kaldı.
İtalya'nın güneyindeki Sicilya Adası ve Adriyatik Denizi kıyısındaki birçok noktada arka arkaya orman yangınları çıktı. Binlerce insanın tahliye edildiği yangınlar, en az iki can kaybına yol açtı.
İtalya'da orman yangınlarını çıkaran kundakçılardan bazıları insansız hava araçları tarafından kayda alınırken, yetkililer birçok yerde yangınların kundaklama sonucu başladığını dile getirdi.
GÜNEY KORE VEYA KÜBA'DAN BÜYÜK
Yalnızca Akdeniz kıyısı değil, Kuzey Kutbu'nun kıyısındaki Kanada'da da orman yangınları var. Yangınların kontrolden çıktığı Kanada'da üçüncü bir itfaiyeci daha British Columbia'da alevleri durdurmak isterken can verdi.
Güney Kore ya da Küba'nın yüzölçümünden daha büyük bir alandaki ormanların kül olduğu Kanada, tarihinin en kötü yangınlarıyla savaşıyor.
YÜZLERCE İNSAN VARDI
Bir başka Kuzey Kutbu ülkesi Rusya'da ise, ülkenin orta kesimindeki bir ormanda kurulan turist kampını 'kasırga' vurdu. Şiddetli fırtına göl kenarındaki el değmemiş sahilde bulunan ağaçları çadırların üstüne devirdi, üçü çocuk dokuz kişi yaşamını yitirdi.
Felaketin meydana geldiğ iyer, Kazan yakınlarındaki Mari El bölgesinde yer alan Yalchik Gölü yakınları. Rus yetkililer, kamp alanına çadır kuranların turist olduğunu belirtip 10 yaralının hastanelere taşındığı bilgisini verdi.
Kasırga çıktığında Yalchik Gölü kıyısında yüzlerce kişinin kamp kurmuş halde olduğunu belirten Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, "Tatilciler hava tahminlerini dikkate almadı" açıklamasını yaptı.
Volga Nehri'nin kuzey kıyısında görülen şiddetli fırtına ayrıca binlerce evi elektriksiz bıraktı, toplam 76 insan yaralandı.
DOKSURİ YIKIP GEÇTİ
Hafta boyunca bazı bölgelerde tarihi sıcaklık rekorlarının kırıldığı Asya ülkesi Çin'de de, Doksuri Tayfunu karaya çıktı. Başkent Pekin'e kadar ulaşan felakette şehir sakinlerine evlerinde kalmaları için uyarılar yapılıyor. Yoğun yağış alan Pekin'in sele yatkın bölgelerinde on binlerce insan tahliye edildi.
Önce Filipinler'i vuran ölümcül tayfun, Cuma günü Çin'in güneydoğu kıyılarına ulaştı. Güney eyaleti Fujian'ı yıkıp geçen Doksuri Tayfunu, yanı sıra Pekin çevresinde heyelanlara yol açtı.
Yoğun yağış getiren fırtına nedeniyle verilen kırmızı alarm, Pazartesi günü öğleye kadar geçerli. Yerel basın, Pekin çevresinde 12 yıldır ilk kez bu kadar şiddetli yağış uyarısı yapıldığını bildiriyor.
Bölgede şimdiye kadar tahliye edilenlerin sayısı Pekin'de 27 bin, Hebei şehrinde ise 20 bin.
Pasifik Okyanusu'nda ortaya çıktığında 'süper tayfun' kategorisinde değerlendirilen Doksuri, ondan fazla can aldığı Filipinler'e yaklaştıkça gücünü kaybetti. Ancak Çin kıyılarına ulaştığında bile, saatte 175 kilometre hıza ulaşan rüzgara yol açıyordu.
Kaynak: Milliyet