24 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
AÇIK
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Dünya Elektrik olmadan çalışan klima üretildi!

Elektrik olmadan çalışan klima üretildi!

İsrail'de elektriksiz çalışan ve kablosuz olan bir klima geliştirildi. Dünyada bu alanda ilk olma özelliği taşıyan klima sıvı nitrojen ile çalışıyor.  

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Elektrik olmadan çalışan klima üretildi!

İklim değişikliği ile mücadele kapsamında dünya yeniden dönüşüyor. Bu kapsamda son dönemde sera gazı salınımını azaltmak için pek çok dönüşüm yapılıyor. Bunun en son örneği ise İsrail'de geliştirilen bir cihaz oldu.

Dünya iklim değişikliği ile mücadele ederken, karbon emisyonunu azaltabilmek için ülkeler harekete geçti. Birçok ülke Yeşil Enerji Mutabakatı imzalarken, bu kapsamda Avrupa Birliği ülkeleri 2050 yılına kadar karbon emisyonunu sıfırlamayı amaçlıyor.

En başta bu dönüşüm otomobillerde başlarken, elektrikli otomobillere yönelik ciddi yatırımlar yapılıyor. Fosil yakıtlardan açığa çıkan karbonun dünyaya verdiği zarara karşı küresel çapta yeni bir dönüşüm başlatılıyor.

Sıvı nitrojen ile çalışıyor
Bu kapsamda İsrail’de üretilen bir cihaz devrim niteliğinde bir adıma imza attı. Bilindiği üzere klimalar sera gazı salınımı gerçekleştiriyor ve ciddi oranda elektrik tüketiyor. Kensho adlı bir marka elektrikle çalışmayan bir klima üretti. No Camels’ta yer alan bilgilere göre gezegene zarar vermeden dışarıda serin kalmanın yeni bir yolu bulundu.

Dünyanın elektriksiz çalışan ilk klimasına güç sağlamak için sıvı nitrojen kullanılıyor.


İsrail'de geliştirilen ve patenti alınan devrim niteliğindeki Kensho ünitesi ile kablolar, güç kaynağı ve sera gazı emisyonları olmadan serin kalmak mümkün.

2023 yılında satışa çıkacak
Klima -10 derecede nitrojen gazı püskürterek havayı soğutuyor. İlk modeller bu ay Tel Aviv'deki altı restoranda denenecek ve buluşun arkasındaki şirket Green Kinoko, ürünü 2023 yazında pazarlamaya hazır olacaklarını söylüyor.

Sıvı nitrojen, birçok endüstride soğutucu olarak yaygın olarak kullanılıyor. Marka bunu kullanarak elektriksiz bir klima üretmeyi başardı.

Sıvı nitrojen nedir?
Sıvı nitrojen yani diğer adıyla Azot periyodik cetvelde N simgesini alan bir element olarak bilinir. Sıvı Nitrojen renksiz, kokusuz ve atıl bir gaz olma özelliği taşıyor.

Azot dünya atmosferi için oldukça önemli bir yere sahip olmanın yanı sıra ortalama olarak havanın %78 kadarını Azot oluşturur. Bir diğer önemli bir bilgi de dünyadaki bütün canlıların dokularında Azot bulunmasıdır.

Nasıl elde edilir?
Sıvı Nitrojen, en çok endüstriyel anlamda değer kazanan sıvı nitrojen sıvılaştırılmış havadan distilasyon yöntemi ile üretilir. Dondurucu bir sıvı olduğu için temas halinde donmaya neden olur. Ortam sıcaklığının iyi ayarlandığı taktirde basınca gerek duymayan sıvı nitrojen, sıfırın altında değerlere sahip ve sıvı halde kalabilen bir özelliğe sahiptir.

- 196 derece olarak ölçülen sıvı nitrojen derecesi onu çok iyi bir dondurularak saklama aracı yapıyor. Böylece kullanılan ürünlerin hızlı bir şekilde donmasına katkı sağlıyor.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Turist sayısı, ilk 7 ayda yüzde 128,28 arttı

Turist sayısı, ilk 7 ayda yüzde 128,28 arttı