22 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
PARÇALI BULUTLU
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Dünya 'Elimizde kanıtlar var' diyerek meydan okudular

'Elimizde kanıtlar var' diyerek meydan okudular

Libya'nın BM Temsilcisi Tahir es-Sunni, Birleşik Arap Emirlikleri'nin darbeci Hafter'e yönelik silah yardımları konusunda ellerinde çok sayıda delil olduğunu açıkladı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
'Elimizde kanıtlar var' diyerek meydan okudular

Libya hükümeti, ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e bağlı milislerin başkent Trablus'a yönelik saldırılarına destek verdiğini reddeden BAE gibi ülkeleri, Birleşmiş Milletler (BM) uzmanlarından soruşturma talep ederek iddialarını kanıtlamaya davet etti. Sunni, 'Bu ülkeler suçsuz ise neden uzmanlar komitesinden iade-i itibar soruşturması talep etmiyor?' dedi.

Libya'nın BM Temsilcisi Tahir es-Sunni, Birleşik Arap Emirliklerinin (BAE) dün BM Güvenlik Konseyine (BMGK) sunduğu, "Abu Dabi'nin Trablus'a yönelik saldırılara destek verdiğine ilişkin açıklamaların geçersiz ve yanlış suçlamalar" olduğu şeklindeki mektuba karşılık Twitter hesabından açıklama yaptı.

Sunni, açıklamasında, "Bazı ülkelerin, Libyalıların öldürülmesi ve saldırılara destek verilmesi olaylarına karıştığına ilişkin BMGK'ye sunduğumuz brifinglere tepki göstermesi gülünç." ifadesini kullandı.

Bu ülkelerin, BMGK'deki Libya Yaptırımlar Komitesi ve ona bağlı Uzmanlar Panelinin raporlarında aleyhlerinde tespit edilen delillere ilişkin BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e karşı aynı tepkiyi göstermediğini hatırlatan Sunni, "Bu ülkeler suçsuz ise neden uzmanlar komitesinden iade-i itibar soruşturması talep etmiyor?" sorusunu gündeme getirdi.

BAE, dün BMGK'ye gönderdiği mektupta, "Libya Temsilcisi Sunni'nin Abu Dabi'nin Trablus'a yönelik saldırılara destek verdiğine ilişkin olumsuz ve yanlış açıklamalarından duyduğu rahatsızlığı" ifade etmiş, bunların "geçersiz ve yanlış suçlamalar" olduğunu öne sürmüştü.

"Kesin deliller var"
Libya'nın BM Temsilcisi Sunni, 19 Mayıs'ta Güvenlik Konseyindeki konuşmasında, "Libya'nın elinde BAE'nin ülkeye silah gönderdiğine dair kesin deliller bulunmaktadır." ifadelerini kullanmıştı.

Sunni, BMGK üyelerine Emirliklerin, "savaş suçlusu Hafter ve yandaşlarına" verilmek üzere gönderdiği askeri malzemelere dair fotoğrafları sunmuştu.

Sunni, daha sonraki açıklamasında ise BAE ve Hafter'in savaş suçlarına karışanların yargılanması için uluslararası mahkemeye sunmak üzere kapsamlı bir dosya hazırladıklarını belirtmişti.

BAE merkezli Fulcrum Holdingin, Hafter'e destek vermek için Ürdün'de kurduğu paravan bir şirket üzerinden en az 18 milyon dolar harcayarak satın aldığı 6 helikopter ve 2 botla, Libya açıklarında seyreden gemilere baskın düzenlemeyi hedeflediği 17 Mayıs'ta ortaya çıkmıştı.

BAE ise Libya'ya silah gönderdiğini yalanlamış, BM'nin silah ambargosuna bağlı olduğunu belirtmişti.

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
'ABD'deki kaos sadece onların hamlesi değil'

'ABD'deki kaos sadece onların hamlesi değil'