22 Aralık 2024
weather
6°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Dünya Felaketin ortasında yanlış emir! Cesetler Akdeniz'e sürüklenirken skandal

Felaketin ortasında yanlış emir! Cesetler Akdeniz'e sürüklenirken skandal

Libya'da yaşanan felaket sonrası 20 bine yakın ölünün olduğu bildiriliyor. Kesin olarak tespit edilemeyen ölü sayısını etkileyen en önemli faktör ise cesetlerin denize sürüklenmesi. Dehşet bölgedeki etkisini hala korurken yaşanan felaketin arkasında bir ihmalin olduğu da söyleniyor.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Felaketin ortasında yanlış emir! Cesetler Akdeniz'e sürüklenirken skandal

Adana'ya doğru ilerlerken bir anda yön değiştiren Daniel Fırtınası geçtiğimiz hafta Libya'yı vurdu. Kıyı şehirlerin yoğun etkilendiği felakette en ağır bilançoyu Derne yaşadı. Şehrin belediye başkanı toplam sayının 20.000'e ulaşabileceğini bildirdi. Bölgede oluşan sel felaketi nedeniyle hayatını kaybeden insanların cesedi Akdeniz'e sürüklendi. Bazı cesetler kıyıdan yaklaşık 100 kilometre ötede bile tespit edildi. Yetkililer en az 10 bin kişinin kayıp olduğunu tahmin ediyor ve ölü sayısının daha da artabileceğini söylüyor.

ŞEHİR İKİYE BÖLÜNDÜ

Derne fotoğraflarında mahallelerin seller sonucu tamamen Akdeniz'e sürüklendiği yerlerde kıyıya vuran cesetler görülüyor. Libya'nın doğusunu yöneten hükümetin sivil havacılık bakanı Hichem Abu Chkiouat, "Denizde sürekli olarak onlarca ceset kıyıya vuruyor" dedi. Derne'deki görgü tanıkları BBC'ye, insanlar uyurken tüm evlerin ve binaların denize sürüklendiğini söyledi. Kent sakinleri, yaklaşık 90 bin kişinin yaşadığı Derne'nin sel sularıyla ikiye bölündüğünü aktardı.

BARAJLARIN PATLAMASI

Sel felaketinin yanı sıra bölgeye dehşeti yaşatan unsurlardan biri de Derne'de bulunan iki baraj. Çöken iki barajın bakımlı olmadığına dair iddialar sürerken halk konunun soruşturulması için çağrıda bulunuyor.

FIRTINANI NEDENİ

Daniel fırtınasının şiddetini iklim değişikliğine bağlamak için henüz çok erken. Ancak iklim değişikliğinin dünyadaki en güçlü fırtınaların sıklığını arttırdığı düşünülüyor. Cuma günü, üst düzey bir BM yetkilisi olan Martin Griffiths, felaketin iklim değişikliğini ve yarattığı zorlukları "büyük bir hatırlatma" olduğunu söyledi.

YANLIŞ EMİR İDDİALARI

Sel felaketinin bu kadar ölümcül olmasının nedenini ise bazı kişiler verilen emirlere bağladı. İddialara göre yetkililer sel felaketi yaşanırken bile insanlara 'Evden çıkmayın' uyarısında bulundu. Doğu Libya'daki bir yetkili, sel felaketinde ölenlerin çoğuna evlerinde kalmalarının söylendiği yönündeki iddiaları yalanladı. Libyalı akademisyen ve Taghyeer Partisi başkanı Guma El-Gamaty Perşembe günü yaptığı açıklamada, sel bölgesindeki insanların tahliye edilmesi gerektiğini ancak 'Aksine onlara oldukları yerde kalmaları, evlerinde kalmaları ve dışarı çıkmamaları söylendiğini' bildirdi.

Bu açıklamaya yanıt olarak Arap basınına konuşan Derne belediye başkanı tahliye emrini kendisinin bizzat felaketten üç ya da dört gün önce verdiğini kaydetti. Hayatta kalanlar BBC'ye, hava kötüleştikçe polis ve askerin insanlara evlerini terk ederek daha yüksek yerlere gitmelerini söylediğini söyledi. Ancak pek çok kişinin bu tehdidi ciddiye almadığı görüldü.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Bürosunun Sözcüsü Jens Laerke, BBC'ye enkaz altında hâlâ hayatta kalanların ve cesetlerin bulunduğunu ve ölü sayısının gerçek sayısını öğrenmelerinin biraz zaman alacağını söyledi. BM raporuna göre şu ana kadar 1000'den fazla kişi toplu mezarlara gömüldü.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Fahrettin Koca: Evlilik öncesi SMA taraması yaptıranların sayısı 1 milyon 834 kişiyi geçti

Fahrettin Koca: Evlilik öncesi SMA taraması yaptıranların sayısı 1 milyon 834 kişiyi geçti