19 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Dünya Gazze yoğun bombardıman altında: İsrail'de ''savaş kabinesi'' kuruluyor

Gazze yoğun bombardıman altında: İsrail'de ''savaş kabinesi'' kuruluyor

İsrail ablukasındaki Gazze Şeridi'nde tek elektrik santralinin yakıt yetersizliği nedeniyle hizmet dışı kalmasıyla 2 milyonu aşkın nüfuslu bölgenin elektriği tümden kesildi.

11 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Gazze yoğun bombardıman altında: İsrail'de ''savaş kabinesi'' kuruluyor

Filistin, Gazze'ye gıda ve tıbbi yardım girişi için 'güvenli koridor' oluşturulması çağrısı yaptı. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, CNN'e yaptığı açıklamada Gazze'ye daha önce hiç görülmemiş bir kara harekatı olacağını söyledi. İsrail Başbakanı Netanyahu ile muhalefet lideri Benny Gantz, acil durum hükümeti ve savaş kabinesi kurma konusunda anlaştı. İsrail ordu radyosu ise Lübnan'dan İsrail topraklarına 15 insansız hava aracı sızma girişimi gerçekleştirildiğini duyurdu. BM Genel Sekreteri Guterres, 'Gıda ve su dahil hayati önem taşıyan malzemelerin Gazze'ye girmesine izin verilmeli. Hızlı ve engelsiz insani erişime ihtiyacımız var.' dedi.

İsrail savaş uçakları, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik hava saldırılarına beşinci gününde de devam ediyor.

NETANYAHU, MUHALEFETTEKİ GANTZ İLE "ACİL DURUM HÜKÜMETİ" İÇİN ANLAŞTI

Haaretz gazetesinin haberine göre, Netanyahu ve Ulusal Birlik Partisi lideri Gantz, hükümet kurma konusunda uzlaştı. Likud Partisi kaynakları, Netanyahu, eski Genelkurmay Başkanı Gantz ve Savunma Bakanı Gallant'ın "daraltılmış savaş kabinesinde" yer alacağını söyledi.

Gantz'ın partisinden yine eski Genelkurmay Başkanı Eisenkot ile İsrail'in eski Washington Büyükelçisi ve mevcut Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer'in gözlemci olarak görev yapacağı belirtildi.

Güvenlik kabinesinin görevlerinin aynı kalacağı ve Gantz'ın partisinden 5 ismin hükümette devlet bakanlıklarına getirileceği kaydedildi.

İşte dakika dakika bölgede yaşananlar:

21:55 İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, ülkesinin Filistin'e yönelik yardımları artıracağını duyurdu.
21:54 İsrail'in, "dış dünyadan tamamen izole etmek" amacıyla hapishanelerindeki tüm Filistinli tutukluların elektriğini kestiği belirtildi.
21:53 Birleşmiş Milletler (BM), 7 Ekim'den bu yana İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik hava saldırılarında Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansından (UNRWA) hayatını kaybedenlerin sayısının 11'e yükseldiğini duyurdu.
21:42 Güney Amerika ülkelerinden Peru, Şili ve Paraguay vatandaşlarının tahliyesi için İsrail'e uçak göndereceğini duyurdu.
21:39 İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan ile ayrı ayrı İsrail-Filistin çatışmasını görüştü.
21:13 Alman Der Spiegel dergisi, Almanya'nın, İsrail'in Hamas'a karşı yürüttüğü saldırılara askeri destek sağlayacağını iddia etti.
21:09 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Tebbun ile telefonda görüştü. Görüşmede, İsrail-Filistin çatışması ayrıntılı biçimde ele alındı.

21:08 İşgal altındaki Batı Şeria'da İsrail askerleri ve yerleşimcilerin saldırılarında ölenlerin sayısı 28'e çıktı.
21:05 Gazze'de, İsrail'in devam eden saldırıları ve elektrik krizi nedeniyle bir sağlık ve çevre felaketi yaşanabileceği uyarısı yapıldı.
21:03 Birleşmiş Milletler (BM), Gazze'de insani koridor oluşturulmasını istediklerini bildirdi.
20:56 Abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail'e sızan Filistinli direnişçiler ile İsrail güçleri arasında çatışma çıktığı ve 3 Filistinlinin öldürüldüğü bildirildi.
20:53 Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid ile Almanya Başbakanı Olaf Scholz, iki ülke arasındaki ilişkileri ele aldı.
20:27 İsrail ordusunun eski komutanlarından, emekli Tümgeneral Yitzhak Brick, ülkesinin abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik olası bir kara saldırısının sonuçlarına karşı uyardı.
20:26 Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Gazze'deki Filistinlilerin derhal durdurulması ve kınanması gereken bir katliama maruz kaldıklarını söyledi.
20:11 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsrail ile Filistin arasında artan gerilimde sivillerin ve insani yardım çalışanlarının hedef olmaması ve her zaman korunmaları gerektiğini belirtti.
19:57 Mısır, Gazze'ye insani yardım için Refah Sınır Kapısını açık tutmaya çalışacağını duyurdu.
19:53 İsrail Sağlık Bakanlığının, devam eden çatışmalarda yaralanan ve İsrail hastanelerinde tedavi gören Filistinlilerin "infaz edilmesi" olasılığı konusunda uyardığı bildirildi.
19:51 Kanada'nın Montreal şehrinde aracında Filistin bayrağı taşıyan bir kadın, başka bir kadın sürücünün sözlü ve fiziki saldırısına maruz kaldı.
19:39 NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "İsrail'in vereceği karşılığın orantılı olmasını bekliyorum." dedi.
19:36 Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in kuzeyindeki Hayfa kentini R160 tipi roketle vurduklarını duyurdu.
19:19 Almanya Hükümeti Sözcü Yardımcısı Christiane Hoffmann, İsrail'in Gazze'ye uyguladığı topyekun ablukanın uluslararası hukuka uygun olup olmadığı yönündeki soruları yanıtlamaktan kaçındı.
19:15 ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarından sonra Doğu Akdeniz'e yönlendirme kararı aldığı USS Gerald R. Ford uçak gemisi grubunun bölgeye ulaştığını bildirdi.
19:28 BM Genel Sekreteri Guterres:, "Gıda ve su dahil hayati önem taşıyan malzemelerin Gazze'ye girmesine izin verilmeli. Hızlı ve engelsiz insani erişime ihtiyacımız var." dedi.
19:15 İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 1100'e çıktı.
18:58 İsrail ordu radyosu, Lübnan'dan İsrail topraklarına 15 insansız hava aracı sızma girişimi gerçekleştirildiğini duyurdu.
18:52 Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile Fener Rum Patriği Bartholomeos Atina'da bir araya geldi. Görüşmede Orta Doğu'daki son gelişmeler de ele alındı. "Kutsal topraklardaki Hristiyan varlıkları" hakkındaki endişesini dile getiren Miçotakis, Gazze'deki Aziz Porphyrius Kilisesi'nin İsrail Silahlı Kuvvetlerinin darbelerinden korunması için Yunanistan hükümetinin İsrail tarafıyla iletişimde olduğunu belirtti.
18:51 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile İsrail ve Filistin'de yaşanan son gelişmeler hakkında telefonda bir görüşme yaptı.
18:32 Anadolu Gençlik Derneği (AGD) üyeleri, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Ayazağa Yerleşkesi önünde yaptıkları basın açıklamasıyla Filistin'e destek verdi.
18:28 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ürdün Kralı 2. Abdullah ile telefonda görüştü. Görüşmede, İsrail-Filistin çatışması ve bölgedeki insani sorunların çözümü için yapılabilecekler ele alındı.
18:22 Fransa Hükümet Sözcüsü Olivier Veran, ülkesinin, İsrail-Filistin çatışmasının siyasi bir yolla çözümünden yana olduğunu belirtti.
18:19 Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Filistinlilere yapılan yardımların Alman hükümeti ve Avrupa Birliği Komisyonunca düzenli incelendiğini söyledi.
18:18 Eski İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı emekli General Giora Eiland, Tel Aviv yönetiminin, eşi benzeri görülmemiş bir insani felaket yaratarak Gazze Şeridi'ni geçici veya kalıcı olarak yaşanmaz bir yer haline getirmekten başka seçeneği olmadığını söyledi.
18:05 İsrail ordusu, topçu atışlarıyla Lübnan'ın güneyindeki Sur kentine bağlı Dahayra beldesindeki bir cami ve bazı evleri hedef aldı.
18:00 İsrail ordusu, Hamas'ın 7 Ekim'de başlattığı saldırıların ardından Filistinlilere yönelik saldırılarını artırmayı sürdürüyor.
17:23 Gazze Şeridi'ndeki Sivil Savunma Müdürlüğü, İsrail saldırılarıyla yıkılan binaların altında çok sayıda kişinin bulunduğunu, sivil savunma ekiplerinin çalışmalarının saldırılar nedeniyle sekteye uğradığını açıkladı
17:15 İsrail Başbakanı Netanyahu ile muhalefet lideri Benny Gantz, acil durum hükümeti ve savaş kabinesi kurma konusunda anlaştı
17:03 İşgal altındaki Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimciler, Nablus kentinde 3 Filistinliyi öldürdü, 11'ini yaraladı
16:45 Gazze Şeridi'ndeki Hamas'a bağlı hükümetin Basın Ofisi Başkanı Selame Maruf, İsrail'in önceden uyarı veya bilgilendirme yapmaksızın Gazze'de evlerinde oturan aileleri hedef alarak 23 katliam gerçekleştirdiğini söyledi.
15:46 İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyinde bir ambulansı vurması sonucu 3 sağlık çalışanı hayatını kaybetti, Gazze'nin doğusunda da bir sağlık görevlisi öldürüldü.
15:13 İsrail ablukasındaki Gazze Şeridi'nde tek elektrik santralinin yakıt yetersizliği nedeniyle hizmet dışı kalmasıyla 2 milyonu aşkın nüfuslu bölgenin elektriği tümden kesildi.
14:58 İsrailli insan hakları örgütü B'Tselem, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne su, elektrik, yakıt ve gıda tedarikini kesmesinin 2 milyondan fazla Filistinli için bir çeşit ölüm olduğunu belirtti.
14:34 İsrail Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin Gazze Şeridi'ndeki siviller için güvenli koridor oluşturulması planına ilişkin yorum yapmaktan kaçındı. AA muhabirine konuşan ancak isminin açıklanmasını istemeyen İsrailli Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Washington yönetiminin Gazze'deki sivillere güvenli koridor oluşturulması için İsrail ve Mısır ile görüşüldüğünü duyurmasına ilişkin soru üzerine, "Şu anda bu konuyla ilgili herhangi bir yorumumuz yok." dedi.
14:20 İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, İsrail'in işlediği suçlar karşısında uluslararası toplumun sorumluluklarını yerine getirmesi çağrısında bulundu.
14:11 Hamas, İsrail'deki saldırıları sırasında çocukların öldürüldüğü yönündeki iddiaları yalanlayarak, Batı medyasını "profesyonel" olmaya davet etti.
13:48 İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne 2006'dan beri ilk kez çok namlulu roketatar sistemi ile saldırı düzenledi.
13:07 Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: İsrail saldırılarında vurulanların yüzde 60'ı kadın ve çocuk
13:06 Filistin yönetimi, İsrail'i, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde yaşayan Filistinlilere karşı soykırım uygulamakla suçladı.
12:43 İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 1055'e yükseldi
11:59 Abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yoğun bombardıman sürerken Filistinli gruplar da İsrail tarafına roket atmaya devam ediyor.
11:54 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu: (İsrail ve Filistin'deki Türk vatandaşlarının tahliyesi) Gerek duyulması halinde denizden, havadan her türlü operasyonu yapma hazırlığımız var
11:50 Almanya'nın İsrail'e askeri ve teknik destek teklif ettiği bildirildi.
11:23 İsrail ordusu abluka altındaki Gazze Şeridi çevresinde ve Askalan kentinde bir grup silahlı Filistinliyle çatışma yaşandığını belirtti.
11:08 BM: Gazze Şeridi insani yardıma açılmazsa faciayla karşı karşıya kalacak.
10:52 İsrail ordusu abluka altındaki Gazze Şeridi'nde İslam Üniversitesi'ne hava saldırısı düzenledi.

4-323

Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberine göre, İsrail savaş uçaklarının yoğun bombardımanı sonucu İslam Üniversitesi yerleşkesindeki binalar yerle bir oldu. Haberde, saldırılarla enkaza dönüşen bölgeye kimsenin giremediğine işaret edildi.

10:52 İsrail ordusu, Lübnan topraklarından İsrail'e anti tank füzesi ile bir saldırı gerçekleştirildiğini duyurdu.
10:08 İsrail güçleri, Kudüs ile işgal altındaki Batı Şeria'nın farklı bölgelerinde 30 Filistinliyi gözaltına aldı.
10:07 Almanya'da Filistin'e destek mitingi yasaklandı
09:26 BM: (İsrail hava saldırılarında) Gazze'de 260 binden fazla Filistinli yerinden oldu.
09:03 ABD'nin Filistinliler ve Amerikan vatandaşlarının Gazze Şeridi'nden tahliyesinde kullanılmak üzere bir insani koridor oluşturmak için diğer ülkelerle birlikte çalıştığı belirtildi.
İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberine göre, Washington yönetimi son 24 saatte Filistinlileri ve ABD vatandaşlığı taşıyanları Gazze Şeridi'nden tahliye etmek için diğer ülkelerle koordineli şekilde Mısır üzerinden bir insani koridor kurma hazırlıklarına başladı. Söz konusu hazırlıklar, İsrail'in Gazze Şeridi'ne kara operasyonu başlatacağına dair tahminlerin arttığı bir dönemde geldi.

Haberde, Gazze Şeridi'nden tahliyesine izin verilecek Filistinlilerin kimler olduğu ya da Mısır'dan sonra nereye yerleşeceklerine ilişkin ayrıntılı bilgiye yer verilmedi. İsrail'deki ABD Büyükelçiliğinden bir yetkili KAN'a yaptığı açıklamada, "Mısırlılar adına konuşamayacağını ancak onların buna izin vereceğinden emin olduğunu" ifade etti. Mısır'dan konuya ilişkin henüz resmi bir açıklama gelmedi.

08:37 İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 950'ye yükseldi.
07:45 İsrail Savunma Bakanı Gallant CNN kanalına yaptığı açıklamada Gazze'ye daha önce hiç görülmemiş bir kara harekatı olacağını söyledi.
07:40 İsrail ordusunun, 7 Ekim Cumartesi sabahından bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 8 gazetecinin hayatını kaybettiği bildirildi.
05:47 İsrail askerleri ile Filistinliler arasında Batı Şeria'nın kuzeyindeki Tubas kentinde silahlı çatışma yaşandı.

05:34 İsrail'in Kahire Büyükelçisi Amira Oron, ülkesinin Filistinlileri Mısır'ın Sina bölgesine yollamak niyetinde olmadığını belirtti.

05:22 Gazze Şeridi'nin batısındaki mahallelerde yaşayan halkın, İsrail savaş uçaklarının yoğun bombardımanı sebebiyle, evlerinden çıkarak, kentin merkezine sığındığı bildirildi.

04:29 Brezilya ve Arjantin İsrail'deki vatandaşlarını ülkeye getirmek için uçak gönderme kararı aldı.

03:56 Hamas Hareketi yöneticilerinden Talal Nassar, savaş şartlarından dolayı ele geçirilen İsrailli esirlere işkence yapıldığı ya da öldürüldüğüne ilişkin iddiaları yalanladı.

03:26 İsrail ordusu, gelişmiş mühimmat taşıyan ilk ABD uçağının İsrail'e ulaştığını duyurdu.

01:52 İsrail'in Gazze sınırı yakınındaki Aşdod kentinde bulunan İsrail polis güçlerinin yanlışlıkla kendi arkadaşlarına ateş açması sonucu 2 polisin ağır yaralandığı bildirildi.

01:45 Gazze Şeridi'ndeki Sivil Savunma Müdürlüğü, İsrail bombardımanı sonucunda yıkılan evlerin çokluğundan dolayı ekiplerinin yetersiz kaldığını duyurdu.

01:05 İsrail ordusu, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde'nin Gazze'deki evinin bombalandığını iddia etti.

00:42 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, yarın İsrail'e gitmek üzere yola çıkacağını duyurdu.

00:29 İsrail polisi, işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Silvan beldesinde çıkan olaylarda 2 Filistinlinin öldürüldüğünü duyurdu.

00:20 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), İsrail ve Gazze Şeridi'nde tarifsiz acılara neden olan çatışmaların sona ermesi çağrısını yineledi.

00:16 ABD, İsrail'in Demir Kubbe adlı savunma sistemlerini güçlendirmek için mühimmat ve önleyici desteklerini artırdığını açıkladı.

00:03 İsrail ordusu, Gazze Şeridi yakınlarındaki Askalan (Aşkelon) kentinde Filistinli direnişçilerle çatışmalar çıktığını ve İsrail güçlerinin 3 Filistinliyi öldürdüğünü açıkladı.

23:58 Alman Dışişleri Bakanlığının İsrail'deki Alman vatandaşlarını tahliye etmeye hazırlandığı bildirildi.

23:53 İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, sosyal medya üzerinden yaptığı İbranice paylaşım ile İsraillilere seslenerek, "Bu felaketi başınıza siz getirdiniz" dedi.

23:45 Abluka altındaki Gazze Şeridi'nden düzenlenen saldırılarda ölen İsraillilerin sayısının 1200'ü aştığı bildirildi.

3-421
- İSRAİL-FİLİSTİN ÇATIŞMASI
Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı.

Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı'na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti.

Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlatmıştı.

Gazze'den düzenlenen saldırılarda 1000 İsraillinin hayatını kaybettiği, 106'sı ağır 2 bin 806 kişinin de yaralandığı aktarılmıştı.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırılarında Gazze'de 260'ı çocuk, 200'ü kadın olmak üzere 900 kişinin hayatını kaybettiğini, 4 bin 500 kişinin yaralandığını duyurmuştu.

İşgal altındaki Batı Şeria'da ise İsrail askerlerinin saldırılarında 21 kişinin yaşamını yitirdiği, yaklaşık 130 kişinin de yaralandığı bildirilmişti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Terör örgütü PKK Japonya'nın yaptığı okulu işgal etti

Terör örgütü PKK Japonya'nın yaptığı okulu işgal etti