Güney Kore Anayasa Mahkemesi, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un ilan ettiği sıkıyönetimin anayasal koşulları taşımadığına hükmederek, azil sürecini onayladı. Bu kararın ardından Yoon görevden alınırken, ülke 60 gün içinde yeni bir devlet başkanı seçmek üzere sandık başına gidecek.
Anayasa Mahkemesi kararı ile birlikte, Yoon’un “ulusal kriz” şartlarını karşılamadan sıkıyönetim ilan ettiği ve ardından meclise asker göndererek yasalara aykırı davrandığı belirtildi.

Sıkıyönetim Girişimi Anayasaya Aykırı Bulundu
Yoon Suk Yeol, 3 Aralık 2024 tarihinde yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, “muhalefetin devlet karşıtı eylemlere karıştığı” iddiasıyla sıkıyönetim ilanı etmişti. Ancak bu karar, Ulusal Meclis ve Bakanlar Kurulunun müdahalesiyle geri çekilmişti.
14 Aralık 2024 tarihinde yapılan meclis oylamasında ise Yoon’un azledilmesi talep edilmiş ve görevinden geçici olarak uzaklaştırılmıştı.

Gözaltı ve Yargı Süreci: İlk Tutuklanan Devlet Başkanı
Sıkıyönetim kararının ardından başlatılan adli soruşturma kapsamında Yoon, 15 Ocak 2025'te gözaltına alınarak Güney Kore tarihinde bu durumu yaşayan ilk devlet başkanı oldu.
19 Ocak’ta “ayaklanmaya liderlik etmek” ve “görevi kötüye kullanmak” suçlamalarıyla tutuklanan Yoon hakkında Güney Kore Savcılığı tarafından 26 Ocak’ta iddianame hazırlandı.
8 Mart’ta Seul Merkez Bölge Mahkemesi, Yoon’un tutukluluğunu iptal ederek, fiziksel gözaltı olmadan yargılanmasına karar verdi.
Azil Süreci Nasıl İşliyor?
Güney Kore yasalarına göre, devlet başkanının görevden alınması için Ulusal Meclis’te üçte iki çoğunluk gerekiyor. Azil önergesi kabul edildikten sonra süreç Anayasa Mahkemesine taşınıyor.
9 üyeli mahkemede en az 6 yargıcın azil yönünde oy kullanması gerekiyor. Halihazırda 8 yargıcın görev yaptığı mahkemede, bu çoğunluk sağlanarak karar verildi. Bu kararla birlikte Yoon, 2017 yılında görevden alınan Park Geun-hye'den sonra azledilen ikinci Güney Kore Devlet Başkanı oldu.