Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, ülkede "sıkıyönetim" ilan ettiklerini açıkladı.
MUHALEFETİ DEVLET KARŞITI FAALİYETLERLE SUÇLADI
Muhalefeti "devlet karşıtı faaliyetlere bulaşmakla" suçlayan Yoon, bu kararın Kuzey Kore yanlısı grupları ortadan kaldırmak ve anayasal özgürlük düzenini korumak için alındığını belirtti.
Güney Kore'de sıkıyönetim kararının ise muhalefetteki Demokrat Parti'nin parlamento bütçe komisyonunda bütçe tasarısını reddetmesinin ve devlet denetçisi ile başsavcı hakkında görevlerini kötüye kullanma önergeleri sunmasının ardından geldiği belirtiliyor.
SAVUNMA BAKANLIĞINDAN TEYAKKUZ ÇAĞRISI
Öte yandan Güne Kore Savunma Bakanlığı, sıkıyönetim kararının ardından ordudaki komutanlara toplantı talimatı verdi ve teyakkuzda olunmasını istedi.
MUHALEFET MECLİSE ÇAĞRILDI
Ana muhalefet partisi Demokrat Parti, sıkıyönetim ilanının ardından milletvekillerini Ulusal Meclise çağırdı.
ORDU PARLAMENTO FAALİYETLERİNİ DURDURDU
Güney Kore medyasından gelen haberlere göre, ülkenin ordusu tüm parlamento faaliyetlerini askıya aldığını duyurdu.
Yonhap Haber Ajansı, Ulusal Meclis üyelerinin binaya girişinin yasaklandığını bildirdi.
Sosyal medyada, Güney Kore'nin başkenti Seul'ün Yeongdeungpo bölgesindeki meclis binası önünde yoğun polis varlığını gösterdiği iddia edilen görüntüler dolaşıma girdi.
MUHALEFET LİDERİNDEN ULUSAL MECLİS ÖNÜNDE TOPLANMA ÇAĞRISI
Güney Kore'nin ana muhalefet partisi olan Demokrat Parti, tüm milletvekillerini ülkenin yasama organı olan Ulusal Meclis'te toplanmaya çağırdı.
Güney Kore'nin haber ajansı Yonhap, partinin lideri Lee Jae-myung’un halka da meclis önünde toplanma çağrısı yaptığını aktardı. Lee Jae-myung, anayasaya aykırı olduğunu söyleyerek kararı kınadı.
Lee, Demokrat Parti'den tüm milletvekillerini parlamentoda toplanıp bildiriyi oylamaya çağırdı ancak Seul'den gelen son haberlere göre polis otobüsleri parlamento binasına girişi engellemek üzere harekete geçti.
İKTİDAR PARTİNİN LİDERİ: SIKIYÖNETİM İLANI YANLIŞ
İktidar partisi Halkın Gücü Partisi'nin lideri Han Dong-hoon, sıkıyönetim ilanını "yanlış" bir adım olarak nitelendirerek bu kararı engelleyeceklerini belirtti.
PARLAMENTO OYLAMASI SONUÇLANDI: SIKIYÖNETİM KARARI GEÇERSİZ KILINDI
Güney Kore parlamentosu, sıkıyönetim kararının ardından gerçekleştirdiği oylamada, sıkıyönetimin geçersiz olduğuna karar verdi.
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un sıkıyönetim ilan etmesinin ardından parlamento, sıkıyönetim kararına yönelik oylama gerçekleştirdi.
Parlamentodaki 300 milletvekilinden 190’ının katıldığı oylamada, 190 milletvekilinin tamamı sıkıyönetimin kaldırılması yönünde oy kullandı. Parlamento Başkanlığı, yapılan oylama ile sıkıyönetim kararının geçersiz olduğunu ilan etti. Güney Kore’de anayasaya göre sıkıyönetim, parlamento çoğunluğunun talebi üzerine kaldırılabiliyor.
1979'DA DİKTATÖR SUİKASTİ SONRAS SIKIYÖNETİM İLAN EDİLMİŞTİ
- Güney Kore yasalarına göre hükümet, Ulusal Meclis'in çoğunluğunun oylamada talep etmesi halinde sıkıyönetimi kaldırmak zorunda.
- Aynı yasa, sıkıyönetim komutanlığının milletvekillerini tutuklamasını da yasaklıyor.
- Güney Kore'de sıkıyönetim en son 1979 yılında dönemin diktatörü Park Chung Hee'nin suikast sonucu öldürülmesinin ardından ilan edilmişti.
YOON SUK YEOL KİMDİR?
Yoon Suk Yeol, 2022 yılından bu yana Güney Kore'nin cumhurbaşkanıdır.
Halkın Gücü Partisi üyesi olan Yoon, başkanlık seçimlerinde rakibi Lee Jae-myung'u %0,7'lik bir farkla yenerek göreve gelmiştir. Bu seçim, Güney Kore'de 1987'de doğrudan seçim sistemine geçilmesinden bu yana en yakın sonuçlardan biri olmuştur.
Yoon Suk Yeol, başkanlığı döneminde düşük onay oranlarıyla karşı karşıya kalmıştır. Bu durum, eşiyle ilgili iddialar da dahil olmak üzere çeşitli tartışmalardan kaynaklanmıştır. Eşi hakkında borsa manipülasyonu ve lüks bir Dior çanta kabul etme gibi suçlamalar gündeme gelmiştir. Yoon, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, eşinin daha dikkatli davranması gerektiğini belirterek özür dilemiştir.
Yoon, ayrıca muhalefetin çoğunlukta olduğu parlamentoda kendi politikalarını hayata geçirmekte zorluklar yaşamaktadır.