20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Dünya 'Hafter'in amacı açıkça görülüyor' dedi, çağrı yaptı

'Hafter'in amacı açıkça görülüyor' dedi, çağrı yaptı

İngiltere'nin eski Trablus Büyükelçisi Peter Millet, Libya'daki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'in ülkeye istikrar getireceğini düşünerek ona destek veren Avrupa ülkelerinin, bu düşüncelerini gözden geçirmesi gerektiğini söyledi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
'Hafter'in amacı açıkça görülüyor' dedi, çağrı yaptı

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Millet, Avrupa’da farklı ülkelerin kendi siyasi ve ticari çıkarları temelinde oluşan karmaşık nedenlerle Hafter’e destek verdiğini belirtti.

Millet, "Bazı ülkeler, Hafter’in terörle mücadele iddiasını desteklenmeye değer bir dava olarak görmeye karar verdi. Belki onu desteklemenin bu sorun ve bölünmüş ülkeye istikrar getirebileceğini düşündüler. Ancak şimdi Hafter’in amacının gücü ele geçirmek olduğu açıkça görüldüğüne göre bu yargılar yeniden değerlendirilmeli.” dedi.

Libya’da tek çözümün Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde ülkedeki siyasi, kabilesel, toplumsal ve ekonomik grupları mümkün olduğunca geniş bir biçimde içine alan bir süreç olduğunu söyleyen Millet, “Bu, Libyalıların ortak ulusal çıkarına odaklanan yavaş bir barışma süreci olmalı. Farklı kabilesel, bölgesel ve askeri grupları ortak, ulusal bir anlatı içinde toplamalı.” ifadesini kullandı.

Millet, uluslararası toplumun da bu süreçte “BM’nin ardında sözde değil hakiki şekilde birleşmesi” gerektiğinin altını çizdi.

- İNGİLTERE'NİN POZİSYONU

İngiltere’nin Libya’daki siyasi mutabakatı ve Libya Hükümeti'ni desteklemeye devam ettiğini vurgulayan Millet, “İngiltere, BM’nin barış çabalarını da tutarlı bir şekilde destekledi. Bunu yapmayı da aktif ve görünür biçimde sürdürmeli.” dedi.

Millet, Libya’daki siyasi mutabakatı sabote eden Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih’e ve aralarında Salih Badi’nin de bulunduğu milis liderlerine karşı yaptırımlar getirildiğine, bu yaptırımların uluslararası toplumun elindeki ana araç olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Siyasi süreci reddetmesi ve Trablus’a yönelik ayrım gözetmeyen bombardımanı göz önüne alındığında, Hafter’e de yaptırım uygulanması için güçlü bir zemin var. Bununla birlikte Hafter’in destekçilerinin, yaptırım uygulanmasını engellemeye çalışmasını bekliyorum.”

- KİMYASAL SİLAH

Millet, Hafter saflarında savaşan Rus güvenlik şirketi mensuplarının Trablus'ta kimyasal sinir gazı kullandığı iddiasıyla ilgili olarak da BM Libya Özel Temsilci Vekili Stephanie Williams'ın bu konuda dile getirdiği kaygılara katıldığını söyledi.

Williams'ın haklı bir biçimde Libya'nın kimyasal silah kullanımı konusundaki anlaşmalara taraf olduğunu hatırlattığını aktaran Millet, Kimyasal Silahları Önleme Örgütünün bu konuyu soruşturma yetkisi bulunduğunun altını çizdi.

Libya Hükümeti İçişleri Bakanı Fethi Başağa, Hafter saflarında savaşan Rus güvenlik şirketi Wagner mensuplarının geçen ay Trablus'un güneyindeki Salahaddin bölgesinde Libya Ordusuna karşı kimyasal sinir gazı kullandığını açıklamıştı.AA

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Suriye sınırında 21 mayın tespit edildi

Suriye sınırında 21 mayın tespit edildi