28 Eylül 2024
weather
26°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Dünya Hizbullah lideri Nasrallah öldürüldü

Hizbullah lideri Nasrallah öldürüldü

İsrail, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın Beyrut’ta düzenlenen saldırıda öldüğünü duyurdu. Hizbullah, Nasrallah'ın öldürüldüğü haberini doğruladı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Hizbullah lideri Nasrallah öldürüldü
KAYNAK: Anadolu Ajansı

İsrail, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’ın dün Beyrut’ta düzenlenen bir saldırıda öldürüldüğünü açıkladı. İsrail ordu sözcülüğünden yapılan açıklamada, Lübnan’ın başkenti Beyrut’un güneyinde yer alan Dahiye bölgesinde cuma akşamı düzenlenen hava saldırısında Nasrallah’ın yanı sıra Hizbullah’ın Güney Komutanı Ali Keraki ve diğer liderlik kadrosunun da öldürüldüğü belirtildi.

Lübnan

"HİZBULLAH LİDERİ NASRALLAH'I ÖLDÜRDÜK"

İsrail ordu sözcülüğünden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

"Beyrut'un güneyindeki Hizbullah'ın kalesi niteliğindeki Dahiye bölgesine cuma akşamında düzenlenen saldırıda Hizbullah'ın kurucu liderlerinden ve mevcut Genel Sekreteri Nasrallah'ın yanı sıra grubun Güney Komutanı Ali Keraki ve diğer liderlik kadrosunu öldürdük." 

hizbullah: "İnkar etmiyoruz; ama doğrulamıyoruz"

Hizbullah ise akşam saatlerinde yaptığı açıklamada, Nasrallah’ın hala yaşadığını duyurmuştu. İsrail’in iddiasına karşın Nasrallah’ın durumu belirsizliğini korurken Hizbullah'tan yeni bir açıklama geldi. Hizbullah'tan yapılan açıklamada "İnkar etmiyoruz; ama doğrulamıyoruz." denildi. 

HİZBULLAH NASRALLAH'IN ÖLÜMÜNÜ DOĞRULADI

Hizbullah'tan Nasrallah'ın öldürülüp öldürülmediğine ilişkin yeni bir açıklamada geldi. 

Hizbullah'tan yapılan yazılı açıklamada, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın dün İsrail ordusu tarafından başkent Beyrut'un güney bölgesine düzenlenen hava saldırılarında yaşamını yitirdiği belirtildi.

Nasrallah'la birlikte diğer bazı Hizbullah yetkililerinin de öldürüldüğüne işaret edilen açıklamada, Nasrallah dışındaki isimlere yer verilmedi.

"İsrail'e karşı mücadeleye devam edileceğine" dikkat çekilen açıklamada, Hizbullah'ın mensuplarına da "davalarına bağlı kalmaları" çağrısı yapıldı.

Hamas da Hizbullah Genel Sekreteri Nasrallah'ın ölümünün sadece direnişi daha da güçlendireceğini bildirdi.

Hasan Nasrallah

Hasan Nasrallah kimdir?

Hasan Nasrallah, Lübnan'ın önde gelen siyasi ve askeri figürlerinden biri olup, 31 Ağustos 1960'ta Beyrut'ta doğdu. Babasının iş bulma amacıyla Beyrut’a taşınan ailesi, Sur kentine bağlı el-Bazuriye kökenliydi. Lübnan'daki iç savaş başladığında 15 yaşında olan Nasrallah, ailesiyle birlikte memleketlerine döndü ve burada Şii Emel Hareketi’ne katıldı.

İlk dini eğitimini Irak ve İran’daki Şii eğitim merkezlerinde alan Nasrallah, Lübnan’a döndüğünde Hizbullah’ın ilk lideri Abbas Musevi’nin eğitim verdiği okullarda öğrenim gördü. İsrail'in 1982’de Lübnan’ı işgal etmesinden sonra Hizbullah’a katılan Nasrallah, 1992'de Abbas Musevi'nin İsrail tarafından öldürülmesinin ardından Hizbullah'ın genel sekreteri seçildi.

Nasrallah, 2000 yılında İsrail işgalinden güney Lübnan’ın kurtarılmasında önemli bir rol oynadı. Aynı zamanda, 2006 Lübnan Savaşı sırasında Hizbullah’ın direnişi, ona büyük bir prestij kazandırdı. İsrail’e karşı oynadığı stratejik rol, özellikle Orta Doğu'daki birçok ülke halkı nezdinde Hizbullah'ı bir zafer sembolü haline getirdi.

Ancak 2011’de Suriye’de patlak veren iç savaşta Esed rejimine destek vermesi, Nasrallah’ın popülaritesini büyük ölçüde zedeledi. Hizbullah'ın İran destekli milislerle birlikte Suriye'deki çatışmalara katılması, ciddi eleştirilere neden oldu ve milyonlarca Suriyelinin yerinden edilmesinde önemli bir rol oynadı.

Nasrallah, 2023'te İsrail ve Filistin arasındaki gerginliklerin artmasıyla yeniden dikkatleri üzerine çekti. Filistin direnişini desteklemek amacıyla Lübnan’ın güneyinde bir cephe açıldığını duyurarak, Gazze’deki savaş sona ermeden bu cephede çatışmaların süreceğini belirtti. Ancak İsrail’le tam kapsamlı bir savaşa girme niyetinde olmadığını ifade etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Aile Kurumu Çalıştayı: MHP’den aile yapısını güçlendirme hamlesi

Aile Kurumu Çalıştayı: MHP’den aile yapısını güçlendirme hamlesi