İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, İsrail'in Gazze Şeridi'nde bozduğu ateşkesin yeniden başlatılması amacıyla Ürdün Kralı II. Abdullah ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile telefon diplomasisi yürüttü.
Sanchez, Gazze'deki durumu değerlendirmek ve ateşkes talebinde bulunmak için Ürdün Kralı II. Abdullah ve Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile telefon görüşmesi yaptı.
Telefon diplomasisini X hesabından yayımladığı mesajla duyuran Sanchez, "Gazze'deki korkunç durumla ilgili olarak bugün Ürdün Kralı ve Mısır Cumhurbaşkanı ile konuştum. Ateşkesin derhal yeniden başlatılması, bölgede iki devletli çözüm temelinde barış ve istikrarın sağlanması için müzakere masasına dönülmesi çağrısında bulunuyoruz. Bu trajik yıkım ve ölüm sarmalına son vermeliyiz." ifadelerini kullandı.
Ateşkesi bozan İsrail ordusu, Gazze'ye şiddetli saldırıları yeniden başlattı
İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde 19 Ocak'ta yürürlüğe giren ateşkesin ardından 18 Mart sabahı şiddetli saldırılarına yeniden başladı.
İsrail ordusunun saldırıları yeniden başlatmasından itibaren çoğunluğu yaşlı, kadın ve çocuk olmak üzere 792'den fazla Filistinli hayatını kaybetti, 1663'ü aşkın kişi yaralandı.
İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda ise yaşamını yitiren Filistinlilerin sayısı 50 bin 144'e, yaralıların sayısı ise 113 bin 704'e yükseldi.
Ateşkesi bozan İsrail, yeni ateşkes tekliflerini reddettiği gerekçesiyle Hamas'a karşı "gittikçe artan askeri güçle" hareket edeceğini duyurdu.
Hamas ise "İsrail'in verdiği sözlere uymadığını ve ateşkese arabulucu ülkelerin gözü önünde sorumluluklarını yerine getirmeyerek Gazze Şeridi'nde Filistin halkına karşı soykırımı yeniden başlattığını" açıkladı.
İsrail'in Gazze'ye saldırıları, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet Direktörü'nü görevden alması gibi tartışmalı siyasi adımlarının gölgesinde başlatması dikkati çekti.