28 Eylül 2024
weather
25°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
AÇIK
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Dünya Karadeniz'de hareketli anlar!

Karadeniz'de hareketli anlar!

Karadeniz'de 32 ülkenin binlerce askerinin katılımıyla başlayan 'Sea Breeze 2021' askeri tatbikatı, Rusya'dan gelen tepkilere rağmen başladı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Karadeniz'de hareketli anlar!

Rusya'nın sert tepki gösterdiği "Sea Breeze 2021" (Deniz Meltemi 2021) tatbikatı ABD öncülüğünde çok sayıda NATO ülkesi ile Ukrayna'nın katılımıyla Karadeniz'de başladı.

1997’den bu yana her yıl düzenlenen tatbikatın, bugüne dek en büyüğü bu yıl gerçekleştiriliyor. Türkiye’nin de aralarında olduğu toplam 32 ülkeden 5 bin askerin yanı sıra 32 gemi ve 40 uçakla düzenlenen tatbikatın iki hafta süreceği açıklandı. Rusya, kendi egemenlik bölgesinin yakınında yapıldığını ifade ettiği tatbikatı bir provakasyon olarak nitelendirerek, Washington’a bundan vazgeçme çağrısında bulunmuştu. Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, "Tatbikatın boyutu ve açık saldırganlığının hiçbir şekilde Karadeniz’deki güvenlik gereksinimleriyle örtüşmediği" belirtilerek, bu tatbikatın asıl amacının Ukrayna’ya silah ve askeri teçhizat sokmak olduğu öne sürülmüştü. 

İngiltere'ye sert uyarı
Geçen hafta İngiltere ile Karadeniz'de askeri gerginlik yaşayan Rusya, karasularına yönelik ihlallerin tekrarlanması hâlinde, uyarılarını dikkate almayan savaş gemilerini vuracağını açıklamıştı. Moskova, Kırım yakınlarında karasularını ihlal etmekle suçladığı bir İngiliz savaş gemisine yönelik uyarı atışı yaptığını ve "HMS Defender" adlı bu geminin güzergâhını bombaladığını belirtmiş, Sivastopol açıklarındaki geminin bunun üzerine rotasını değiştirerek Rus sularından ayrıldığını öne sürmüştü. İngiltere ise gemisine Rus donanmasınca uyarı ateşi açıldığına ya da güzergâhının bir Su-24 savaş uçağı tarafından bombalandığına dair iddiaları yalanlamış ve "HMS Defender"ın Ukrayna sularında seyrettiğini bildirmişti.

Kremlin ile Batılı müttefikler arasındaki ilişkiler, Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesindeki çatışmaların geçen nisan ayında yeniden alevlenmesiyle gerilmişti. ABD Ukrayna’ya açık desteğini açıklarken, Avrupa Birliği’nden (AB) de Moskova’ya sınırdaki askerlerini çekmesine yönelik birbiri ardına uyarılar gelmiş, Kremlin’in Batı’ya cevabı ise sert olmuştu. Birleşmiş Milletler verilerine göre, 2014’ten bu yana devam eden çatışmalarda 13 binden fazla insanın hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Altın keşfi heyecanlandırdı! Dev yatırım geliyor

Altın keşfi heyecanlandırdı! Dev yatırım geliyor