19 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Dünya Katil İsrail montajı da beceremedi

Katil İsrail montajı da beceremedi

Gazze'deki Şifa Hastanesi'ne Hamas'ın kullandığı iddiasıyla günlerdir bomba yağdıran İsrail'in dünyayı kandırmak için hazırladığı video kurgu çıktı.

7 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Katil İsrail montajı da beceremedi

Gazze Şeridi'ndeki Şifa Hastanesi'ni basan İsrail askerleri, hastanenin Hamas karargahı olduğunu kanıtlamak için yayınladıkları video ile alay konusu oldu.
Binlerce çocuğu katleden, kuvözdeki bebekleri tedaviden mahrum bırakan İsrail, önceki gün "Hamas'ın merkezi" diyerek Şifa Hastanesi'ni bastı. İşgal ordusu, baskından saatler sonra iddialarına kanıt olarak video yayınladı. Hastanenin MR (manyetik rezonans görüntüleme) bölümünde "silahlar ve elektronik cihazlar" ele geçirildiği öne sürüldü. İşgal ordusunun paylaştığı görüntülerde, Hamas'a ait olduğu ileri sürülen, bir bilgisayar, yarım kasa hurma, ilaçlar ve Kur'an-ı Kerimler ile çoğu paslı yaklaşık on kalaşnikof tüfek yer alıyor. Silahlar paslı ve kirli iken içinde bulunduğu kutuların temiz olması dikkat çekti. Bununla birlikte görüntülerde, hastanenin, Hamas'ın karargâhı olduğuna işaret edebilecek, tünel veya gizli geçit gibi sabit unsurlar ya da İsrailli esirlere dair herhangi bir kanıt sunulamadı.

ALAY KONUSU OLDU

İsrail ordusunun haftalardır, "Hamas'ın ana karargahı olduğu için uluslararası korunma statüsünün kalmadığını" ileri sürdüğü Şifa Hastanesi'nde bulduğunu açıkladığı bulgular İsrail basınında da eleştiri konusu oldu. Kısa süre sonra kaldırılan video kısa süre sonra bulurlanıp tekrar yayınlandı. İlk videoyu "kesme, editleme yok, sadece gerçekler var" diyerek yayınlayan İsrail'in ikinci paylaşımda videonun 20 saniyesini kesip, bazı görüntüleri buzlayarak yayınladığı görüldü. Yeni videoda Hamas'a ait olduğu iddia edilen bilgisayarın da buzlandığı görüldü. Videonun ilk halinde bilgisayarda 7 Ekim'de Hamas'ın kaçırıldığı iddia edilen İsraiill kadın asker Ori Megidish görülüyordu. İsrail ordusu, günlendir bombaladığı hastaneye insani yardım olarak ilaçlar götürdüğüne dair görüntüler de yayınlamıştı.

'SİLAH KURGUSU HAZIRLADILAR'

Hastane Müdürü Dr. Munir el-Berş, baskın sırasında Al-Jazeera televizyona yaptığı açıklamada, "İsrail askerleri, aşağıda bodrum katında bir şeyler yapıyorlar ne yaptıklarını bilmiyorum. Subay, önceden hazırladığı bir kurguyu yanına yalancı bir şahit tutarak oynamak istiyor. Yanında yalancı bir şahit olmasını istiyor, 'sonra şunları bulduk bunları bulduk' diyecekler. Çekim yapıp, görüntüyü medyada kullanmak üzere nasıl bir kurgu ve planla hazırlayıp ne yaptıklarını bilmiyorum" demişti.

İşgalciler, kanıt diye eski silahlarla, ilaçları, güvenlik kameraları ve laptop gösterdi. Video tepki çekince görüntüleri buzlayıp tekrar yayınladı.

SUÇU HAMAS'A ATTI

ABD Başkanı Jeo Biden, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile San Francisco'da yaptığı görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi. Bir gazeteci, Biden'a, İsrail'in Şifa Hastanesi'ni basmasının 'gerekçeli olup olmadığını' sordu. Biden, hastanenin 'karargah' olduğunu ispatlayamayan İsrail'in eylemini savunarak, "Hamas, askerlerini ve karargahını hastanenin altında saklayarak savaş suçu işliyor. Bu bir gerçek. Olan bu. Size kanıt söyleyemem" yanıtını verdi.

ABD YEŞİL IŞIK YAKMIŞTI

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, operasyon öncesi Hamas'ın hastaneleri karargah olarak kullandığını ileri sürmüş, baskına yeşil ışık yakmıştı. Gelen tepkiler üzerine Beyaz Saray, baskına 'yeşil ışık yakıldığı' iddialarını reddederek, Tel Aviv'in kendi rızasıyla hareket ettiğini savundu. Kirby, "Hastane çevresindeki operasyonlara onay vermedik" açıklamasında bulundu.

'DERHAL İSTİFA ET' ÇAĞRISI

Gözünü kan bürüyen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkedeki desteğini kaybediyor. Muhalefet partileri, Netanyahu'nun görevden alınmasını talep etti.

Gazze'yi günlerdin yerle bir eden Netanyahu'ya İsrail'den de büyük tepki var. İsrail'de muhalefet lideri Yair Lapid, Netanyahu'nun görevden alınarak yerine partisi Likud'dan başka birinin geçmesi çağrısında bulundu. The Times Of Israel'in haberine göre Lapid, Gazze'den düzenlenen saldırıların ardından İsrail halkının Netanyahu'ya olan inancını kaybettiğini söyledi.

GÜVEN KAYBETTİ

Lapid, halkın Netanyahu'ya güvenmediğine işaret ederek, "Kendisine inancımızın kalmadığı bir başbakan ile genişletilmiş bir askeri operasyon yürütemeyiz" dedi. Netanyahu'nun görevinden ayrılması gerektiğini vurgulayan Lapid, herhangi bir isim vermeden, "Netanyahu'nun partisi Likud'da başbakanın gitme vaktinin geldiğini anlayan çok sayıda kişinin olduğunu" savundu. İşçi Partisi lideri Merav Michaeli de Netanyahu'nun görevden alınması için yaptığı çağrıya Lapid'in destek vermesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti.

PARTİSİ DE TEPKİLİ

WhatsApp görüşmeleri yayınlanan Atbaryan'ın "Netanyahu'ya karşı büyük öfkem var, beni içten içe yakan bir öfke. Netanyahu'ya olan kişisel öfkemi aylardır bastırıyorum, ancak savaşın bitmesinden bir dakika sonra her şeyi açacağım" diye yazdığı ortaya çıktı. Atbaryan, "Bu hükümetin günleri sayılı, bu kesinlikle açık" sözleri dikkat çekti.

"İSRAİL'İN KARA PROPAGANDA ÇABALARI DA VAHŞİLEŞİYOR"

Dijital Medya ve Dezenformasyon Uzmanı Doç. Dr. Marc Owen Jones, ABD merkezli "The Daily Beast" adlı internet sitesine, İsrail'in sosyal medyada yaydığı dezenformasyona ilişkin makale yazdı. Jones, makalesinde, sahte bir hemşire videosundan sahte bir rehine listesine kadar, İsrail'in dezenformasyon çabalarını ele aldı. Jones, İsrail'in bu gibi dezenformasyon adımlarına yönelik, "Gazze'de öldürülen sivillerin sayısının artmasını haklı göstermeye çalışan ve giderek daha da çaresizleşen bir dizi girişim" nitelendirmesi yaparak, "İsrail'in dezenformasyon çabalarının, Gazze'deki faaliyetlerinin anlatımında kontrolü kaybettikçe daha da vahşileştiğini" vurguladı.

GAZZE'DE HER SAAT 5 ÇOCUK ÖLDÜRÜLÜYOR

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları 41 gündür sürüyor. Şifa, Endonezya, Nasr Çocuk, Rantisi Çocuk, El-Avde Çocuk ve Kudüs hastanelerini hedef alan İsrail, 4 bin 710'u çocuk ve 3 bin 160'ı kadın olmak üzere 11 bin 500 kişiyi katletti. İsrail'in saldırılarında Gazze'de saatte 5 çocuk hayatını kaybediyor, 7 bebek ise bombalamalar arasında dünyaya gözlerini açıyor. Gazze'de her gün 180'den fazla kadın doğum yapıyor ve bu yıl 66 binden fazla bebeğin doğması bekleniyor. Yoğun bakımda tedavi gören bebeklerin hayatı, İsrail'in hastaneleri de hedef almasıyla büyük tehlike altında. UNICEF'e göre Gazze, çocukları için mezarlığa dönüştü. Sağlık sisteminin çöktüğü Gazze'de 155 çocuk BAE'ye tahliye edilecek. Gazze'de her noktayı bombalayan İsrail, binlerce çocuğu hayattan kopardı.

BM: YAŞANANLAR BİR SOYKIRIMDIR

BM raportörleri, hazırla- dıkları raporda İsrail'in Gazze'de soykırım yaptığını belirtti.

İSRAİL BİR HASTANEYİ DAHA KUŞATTI

İsrail, işgal altında tuttuğu Gazze'nin kuzeyindeki El-Ehli Baptist Hastanesi'ni kuşattı. Filistin Kızılay'ı, kuşatma nedeniyle ekiplerin hastaneden hareket edemediğini ve Gazze'nin kuzeyindeki yaralılara ulaşamadığını duyurdu. Gazze'nin kuzeyinde bulunan Endonezya Hastanesi Direktörü Atef el-Kahlout da, hastanenin tamamen hizmet dışı kaldığını belirterek yaralı getirilmemesi çağrısı yaptı. İsrail saldırıları nedeniyle Gazze'deki 35 hastaneden 25'i hizmet dışı kaldı.

YOĞUN BAKIMA TANKLI SALDIRI

İsrail ordusunun askeri operasyon düzenlediği Gazze'deki Şifa Hastanesi, tankların hedefi oldu. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, hastanenin koroner bakım ünitesinin İsrail tank mermisiyle hedef alınması sonucu, hasta odalarında hasar meydana geldiği bildirildi. işgal güçlerinin, hastanedeki elektronik sağlık cihazlarının bakım ve tamirini yapan teknisyen ekipten iki kişiyi gözaltına aldığı belirtildi.

CAMİYE SIĞINAN 50 KİŞİ KATLEDİLDİ

İsrail'in Gazze'nin merkezindeki camiye düzenlediği hava saldırısında 50 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Filistin devlet haber ajansı WAFA'ya göre, El Sabra Mahallesi'ni hedef aldı. Savaş uçakları saldırılarda mahalledeki bir camiyi de vurdu. İsrail'in saldırılarında yaklaşık 50 Filistinli yaşamını yitirirken, onlarcası yaralandı. Öte yandan Nusayrat Mülteci Kampı'ndaki Malezya Okulu'na da yapılan saldırıda 3 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı.

HANİYE'NİN EVİ BOMBALANDI

İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin evine hava saldırısı düzenledi. İsrail, savaş uçaklarının bombalama görüntülerini paylaştı. Heniyye'nin evinin Hamas'ın üst düzey isimlerinin buluşma noktası olduğu iddia edildi. Yerel kaynaklar, Hamas lideri Heniyye'nin saldırı sırasında Gazze Şeridi dışında olduğunu aktardı.

DEZENFORMASYON GERÇEKLERİ GİZLEYEMEZ

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, İsrail Başbakanı Netenyahu'nun Başkan Erdoğan'a yönelik söylemlerine sert tepki gösterdi. "Dikkatleri sivillere karşı işledikleri savaş suçlarından başka yöne çekme çabaları bizi şaşırtmıyor" diyen Altun, "Hiçbir dezenformasyon gerçekleri gizleyemez. Netanyahu ve onun gibi aşırılık yanlısı unsurlar işgal, etnik temizlik ve savaş suçlarının sürdürücüleridir. Türkiye Filistin'i asla terk etmeyecektir" dedi.

Kaynak: Akşam

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Meteorolojiden kar ve sağanak uyarısı! Bu iller dikkat...

Meteorolojiden kar ve sağanak uyarısı! Bu iller dikkat...