20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Dünya Korona araştırmalarına kısıtlama

Korona araştırmalarına kısıtlama

Koronavirüs salgınının tedavisi için hastalığın kökenine ilişkin araştırmalar devam ederken, Çin yönetimi hastalığın çıkış nedenine ilişkin araştırmalara kısıtlama uyguluyor. Ülkede konu hakkında araştırma yapılması izne tabi tutuluyor. Çin'in bu tavrı, "Koronavirüsü dünyadan saklamaya mı çalışıyorlar?" sorusunu beraberinde getirdi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Korona araştırmalarına kısıtlama

2020'nin hemen başında etkisini gösteren ve kısa süre içerisinde tüm dünyaya yayılan Koronavirüs salgını karşısında küresel bir teyakkuz hali başladı. Hemen her ülke, tedavi ve aşkı için çalışmalar başlatırken, hastalığın kökeni de bu noktada en çok araştırılan konulardan biri. Fakat Pekin yönetimi bu araştırmaların üzerini örtmeye çalışıyor.

Hastalığın merkezi olan Çin, salgının yarasalardan kaynaklı olarak Wuhan'da bulunan laboratuvardan yayılmış olmasının ortaya çıkması sonrasında araştırma ve bilgi toplamaya sınırlama getirdi.

Araştırmalara sınırlama
100 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiği 2 milyona yakın kişinin de enfekte olduğu pandemi hakkında araştırma yapanlara ilişkin Çin hükümeti, kısıtlama uygulamaya başladı.

Özellikle hastalığın kökeni, ve yayılımına ilişkin araştırma ve makaleler konusuna denetim getiren Pekin yönetimi, sosyal medyada da yayılan ve Çin'in suçlu hale düştüğü bu virüs karşısında,algıyı yıkmak adına sıkı önlemler almaya başladı. Bakanlıkların da içinde bulunduğu bu çalışma kapsamında hükümet, araştırmaları engellemeye varan uygulamarı bile gündemine aldı.

Yayınlara sıkı takip
Özellikle virüse ilişkin yayınlanan bilimsel makalelere sınırlama ve denetim getiren hükümet, ilgili bakanlıklara ve kurumlara yayınlanan yazılara sıkı takip ve denetim emri verdi.

Üniversitelerin, akademik kadroların da yayınlayacağı eserleri komiteye sunma zorunluluğu getirildiği belirtilirken, komite bu makalelerin ne anlattığını ve yayımlanmasının doğru olup yanlış olduğunu denetleyecek.

Çin'in temize çıkma çabası
Çin yönetiminin bu tutumu, hastalığın ileriye dönük uzun vadede kendilerine yönelik bir biyolojik silah olarak kullanılması ihtimaline karşı böyle bir uygulamaya geçti şeklinde yorumlansa da bir diğer taraftan gerçekleri ört bas etmek için de bu uygulamaları hayata geçirdiği söyleniyor.

Geçtiğimiz günlerde de ortaya çıkan Wuhan laboratuvarındaki delillerin ardından Çin yönetimi bu konuda köşeye sıkışma durumuna kadar geldi. CNN'in konuya ilişkin yaptığı haberde "Salgının Çin'den çıkması gerçeğini ört bas etmek için" böyle bir baskı politikasının uygulandığı ifade edildi.

Gözler Wuhan'da bulunan laboratuvarda
İngiliz basınının geçtiğimiz hafta Wuhan'da bulunan ileri derecede biyolojik ve kimyasal deneylerin yapıldığı laboratuvarın yarasalar üzerinde deneyler yaptığını tespit etmesi üzerine, yarasalardan bulaşan hastalığın merkezinin bu laboratuvardan yayılım gösterdiğini belirtmişti.

Bilim insanları, Kovid-19'un virüslere karşı güçlü bağışıklık sistemi olan yarasalardan kaynaklandığını tespit etti. Yarasaların güçlü bağışıklık sistemini yenmek isteyen virüs hızlıca kendini kopyalamaya başladı. Sonuç olarak yarasalar, hızla çoğalan ve yüksek derecede bulaşıcı virüs yuvalarına dönüştü. Yarasalarda kendini yıllarca güçlendiren virüs, düşük bağışıklık sistemine sahip memelilere bulaşmasıyla ölümcül hale geldi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Firari FETÖ'cü koronavirüsten öldü

Firari FETÖ'cü koronavirüsten öldü