Kosova Başbakanı Albin Kurti, ülkesinin Avrupa Birliği (AB) üyelik başvurusunun 27 aydır rafta beklediğini belirterek "Eğer Brüksel halen Avrupa'nın kurucu ilkelerinin bekçisi olmak istiyorsa, desteğini bu ilkeleri savunanlara vermelidir, onlara zarar verenlere değil." dedi.
Başbakan Kurti, Avrupa Parlamentosunda Sosyalist ve Demokratlar (S&D) tarafından düzenlenen panelde konuştu.
Kosova’nın etkileyici ilerlemesinin herkesçe kabul edildiğini kaydeden Kurti, AB üyelik başvurularının 27 aydır rafta beklediğini ve Avrupa Konseyi üyelik başvurularının da dirençle ve şimdiye kadar başka hiçbir ülkeye uygulanmayan ek kriterlerle karşı karşıya kaldığını söyledi.
Kurti, başbakan olarak görev yaptığı dört yılda moral bozucu bir eğilim gözlemlediğini belirterek, “On yıllardır bölgemize AB içinde bir gelecek vadedildi ancak bu gelecek henüz gerçeğe dönüşmedi. AB’nin temel değerlerine dayalı liyakate bağlı bir süreç, yerini istikrarın ve mevcut durumun korunmasına bıraktı." diye konuştu.
Demokrasi, hukukun üstünlüğü ve AB'nin temel değerlerini ilerletme çabalarının sözde takip edildiğini, nadiren eylemle desteklendiğini dile getiren Kurti, şu ifadeleri kullandı:
"Gerilimi artıran, saldırgan ve istikrarsızlık peşinde koşan kuzey komşumuz (Sırbistan) bugün bir teröristi koruyarak ev sahipliği yapıyor ancak AB'nin cezai tedbirleri halen Kosova'ya uygulanmaya devam ediyor. Eğer 2000'li yıllarda olsaydık, böyle bir durum hiçbir demokratik hükümet için kabul edilemez olurdu. Ancak bugün, bu durum Brüksel'de bazen tolere ediliyor, hatta zaman zaman akılcı bir dengeleme olarak görülüyor. Oysa bu, AB değerlerine doğrudan bir hakarettir ve Sırbistan'a yönelik başarısız politikaların açık bir göstergesidir."
Bunun sadece bir tutarsızlık değil, Avrupa projesinin güvenilirliğine ve itibarına yönelik bir tehdit oluşturduğunu kaydeden Kurti, "Eğer Brüksel halen Avrupa'nın kurucu ilkelerinin bekçisi olmak istiyorsa, desteğini bu ilkeleri savunanlara vermelidir, onlara zarar verenlere değil." dedi.
Kurti, netlik ve kararlılığın, AB genişleme sürecini daha güçlü, daha adil ve nihayetinde daha kalıcı kılacağını sözlerine ekledi.
AB, Kosova'ya ülkenin kuzeyinde yaşanan gerilimleri düşürecek adımları atmadığı gerekçesiyle 2023'te birtakım cezai tedbirler uygulamaya başlamıştı. Tedbirler, özellikle Kosova'nın bazı alanlarda AB fonlarından yararlanmasını engelliyor.
Kosova, AB’ye üyelik başvurusunu 15 Aralık 2022'de teslim etmişti.