16 Ekim 2024
weather
20°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Dünya Kosova'dan, Bosna Hersek vatandaşlarına vizeyi tek taraflı kaldırma kararı

Kosova'dan, Bosna Hersek vatandaşlarına vizeyi tek taraflı kaldırma kararı

Kosova Başbakanı Albin Kurti, Bosna Hersek vatandaşlarına yönelik vize uygulamasını tek taraflı olarak 1 Ocak 2025'ten itibaren kaldıracaklarını duyurdu.

1 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kosova'dan, Bosna Hersek vatandaşlarına vizeyi tek taraflı kaldırma kararı
KAYNAK: Anadolu Ajansı

Kosova Başbakanı Albin Kurti, Avrupa ve Batı Balkan ülkeleri liderlerinin Berlin'de bir araya geldiği "Berlin Süreci" zirvesi kapsamında önemli açıklamalarda bulundu. Kurti, Berlin Süreci çerçevesinde son 10 yılda kaydedilen ilerlemelere rağmen daha fazla eyleme ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Kosova, Serbest Dolaşım İçin Adım Atıyor

Kurti, Berlin Süreci kapsamında 2022'de imzalanan anlaşmanın Kosova kurumları tarafından onaylandığını ancak Bosna Hersek'in RS olarak bilinen Sırp Cumhuriyeti'nin onay vermediğini belirtti. Bu durumu göz önünde bulunduran Kurti, gelecek yıl itibariyle Kosova'nın tek taraflı olarak Bosna Hersek vatandaşlarının kimlik kartlarıyla serbest dolaşımına izin vereceğini açıkladı.

Bosna Hersek ve Kosova Arasındaki Vize Rejimi

Bosna Hersek, Kosova'nın bağımsızlığını tanımadığı için Kosova vatandaşlarına sıkı vize rejimleri uyguluyor. Benzer şekilde Kosova da Bosna Hersek vatandaşlarına vize uyguluyordu. Kurti'nin açıklamalarıyla Kosova'nın bu politikayı değiştireceği belirtildi.

Berlin Süreci'nin Amacı

2014 yılında eski Almanya Başbakanı Angela Merkel tarafından başlatılan Berlin Süreci, Batı Balkan ülkeleri arasındaki işbirliğini artırmayı ve AB'ye entegrasyon süreçlerini hızlandırmayı amaçlıyor. Kimlik kartlarıyla seyahat imkanı sağlayacak anlaşmanın tüm taraflarca kabul edilmesi, bölgedeki ilişkilerin gelişmesine olumlu katkı sağlayacak.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
İzlanda'da büyü bozuldu: Millilerimiz 4-2'lik galibiyetle geri dönüyor!

İzlanda'da büyü bozuldu: Millilerimiz 4-2'lik galibiyetle geri dönüyor!