22 Ocak 2025
weather
7°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Dünya Kriz giderek büyüyor! ABD bayrağından bir yıldız mı kayıyor?

Kriz giderek büyüyor! ABD bayrağından bir yıldız mı kayıyor?

Filistin-İsrail, Rusya-Ukrayna savaşı dünyada büyük gerilim oluştururken ABD'de Teksas krizi sürüyor. Teksas Eyaleti Valisi Greg Abbot, ABD Yüksek Mahkemesi'nin kararını yok sayarak, Biden'a adeta meydan okudu. İşte haberin detayları...

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kriz giderek büyüyor! ABD bayrağından bir yıldız mı kayıyor?
KAYNAK: TRT Haber

ABD’nin Teksas Eyaleti Valisi Greg Abbot, ABD Yüksek Mahkemesi'nin kararını yok saydı, Biden’a meydan okudu ve Meksika sınırına dikenli tel çekmeye devam edeceğini açıkladı.

Bu karar Biden hükümeti ile Teksas yönetimini adeta bir sınırı paylaşan iki farklı ülke gibi karşı karşıya getirdi. 
Federal hükümetin ajanlarına bu hafta yüksek mahkemede dikenli telleri kaldırabilecekleri yönünde bir onay daha verildi.

Abbott ise, “Teksas ulusal muhafızlarına daha fazla dikenli tel döşemeye devam etme emrini vermekten geri kalmayacağım” dedi. 

ABD Meksika sınırı Teksas’ın Del Rio şehrinde Rio Grande Nehri ile ayrılıyor. Bu sınır iki bin kilometre boyunca ülkeleri ayırıyor. Nehirin 50 metre ilerisinde bir bariyer bulunuyor. Bu bariyer yıllar önce inşa edildi. Amacı yasa dışı geçişi önlemekti. Ancak insan kaçakçılarını durdurmakta yetersiz kaldı. Sınır devriyeleri devreye girdi, ancak sorun çözülemedi.

Texas Flag

ABD’nin eski başkanı Cumhuriyetçi Trump, göreve geldikten sonra, bu sınıra ABD tarihinin en güçlü ve en yüksek duvarını örmeye başladı.

Kamuoyunda bu duvarın ismi Trump duvarı olarak anılmaya başladı.

Trump’ın duvarı insan hakları örgütleri tarafından ağır eleştiriye maruz kaldı ancak destek de büyüktü.Ancak Trump başkanlık yarışını kaybettiği için, iki bin kilometre olması gereken duvarı bitiremedi.

Koltuğa geçen Biden’ın ilk imzalarından biri de bu duvarın inşasını durdurmak oldu. Bugün duvarların haricinde testereli şamandıralar ve jiletli tellerle de geçişe engel olunmaya çalışılıyor.

Bu nedenle bu sınır “Dünyanın En Ölümcül Göç Kara Rotası” olarak tanımlanıyor. 

Ancak yeni bir hayat umuduyla yola çıkan göçmenler, ABD'ye gitmekten vazgeçmiyor.

Teksas’ın Beyaz Saray’a meydan okuyan bu gücü nereden geliyor?

Teksas Valisi'nin meydan okuyan direnişinin ardında yatan temel neden, Teksas’ın güçlü ekonomisi ve ABD’nin federal yapısı. Amerika’nın eyalet sistemi biraz karmaşık. Eyaletlerin her biri neredeyse bir devlet gibi kendi yasalarına sahip. Zaten ülkenin adı da bu nedenle birleşik devletler.

Teksas bağımsız bir devletken ABD’ye katıldı. Bugün de halk oylaması sonucu gerekli çoğunluğa ulaştığı takdirde Amerika Birleşik Devletleri'nden ayrılma hakkı var.

Bir diğer önemli başlık da ekonomi. Teksas'ta yılda ortalama 1,5 milyar varillik petrol çıkarılıyor.Yüzde 42 ile ABD'nin en büyük petrol üreticisi eyaleti. Dünya genelinde de ilk 10 arasında.

Eyaletin petrol gelirleri 2023 yılında 25 milyar dolar olarak açıklandı ve bu tarım dahil diğer gelir kaynakları, Teksas'ı ülke siyasetinde söz sahibi yapmaya yetiyor. Teksas, tarım, hayvancılık ve petrol endüstrilerindeki faaliyetleriyle ülke ekonomisine büyük katkıda bulunuyor.

Yaklaşık 2,4 trilyon dolarlık payıyla, ABD’nin gayri safi yurt içi hasılasına en büyük katkıyı yapan ikinci eyalet. Teksas ile Beyaz Saray arasındaki bu gerilim ABD bayrağından bir yıldızın kaymasına neden olacak mı?

Gerilim henüz bir sonuca bağlanmış değil. Nasıl sona ereceğini ise karşılıklı verilecek tavizler belirleyecek. Ancak seçim döneminde taviz vermek Başkan Biden’a nasıl yansır sorusunun net bir yanıtı yok.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkiye’nin en acı günü… 6 Şubat depremleri

Türkiye’nin en acı günü… 6 Şubat depremleri