16 Ekim 2024
weather
20°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Dünya Örümcek Adam’ın ağı artık gerçek!

Örümcek Adam’ın ağı artık gerçek!

Tufts Üniversitesi bilim insanları, sıvı bir malzemeden güçlü bir yapışkan life dönüşebilen ve kendi ağırlığının 80 katını kaldırabilen bir ağ geliştirdi.

1 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
KAYNAK: Sputnik

Bilim insanları, çizgi roman süper kahramanı Örümcek Adam'dan esinlenerek bir 'ağ fırlatıcısı' geliştirdi. Tufts Üniversitesi'nde yapılan bu çığır açıcı çalışma, sıvı bir malzemenin güçlü yapışkan liflere dönüşmesini sağlıyor. Bu lifler, kendi ağırlığının 80 katını kaldırabilecek güce sahip.

Ağ Fırlatıcısının İşleyişi

Araştırmacılar, sıvı bir malzemeyi dar bir iğneden fırlatarak havayla temas ettiğinde nesnelere yapışan ve kaldıran bir ipe dönüştürüyor. Bu sistem, Örümcek Adam’ın ağ fırlatma mekanizmasına benzetiliyor.

ag-lif

İpekten Güçlü Lifler

Laboratuvar ortamında güve kozalarından elde edilen ipek fibroin çözeltisi, katkı maddeleriyle birleştiğinde bir elyaf haline geliyor. Bu lifler, çeşitli nesnelere yapışarak güçlü bir ağ oluşturabiliyor.

Geniş Kullanım Alanları

Bilim insanları, bu malzemeyi su altında işlev görebilen yapıştırıcılar, sensörler, yenilebilir kaplamalar ve güneş hücresi verimliliğini artıran malzemeler gibi birçok farklı alanda kullanmayı planlıyor.

Pratik Gösterimler

Yaklaşık 12 santimetrelik bir mesafeden yapılan testlerde, araştırmacılar cihazın çelik cıvata, laboratuvar tüpü ve tahta blok gibi çeşitli nesneleri kaldırabildiğini gösterdi. Liflerin çapı ise kullanılan iğneye bağlı olarak insan saçından yarım milimetreye kadar değişebiliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
İki suç örgütüne operasyon: 157 gözaltı

İki suç örgütüne operasyon: 157 gözaltı