19 Ocak 2025
weather
5°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Dünya Tespit edildi! Koronavirüs mutasyona uğrayarak 30 türe ayrıldı

Tespit edildi! Koronavirüs mutasyona uğrayarak 30 türe ayrıldı

Çin'de yapılan yeni bir araştırmaya göre, koronavirüs geçen yıldan bu yana onlarca kez mutasyona uğrayarak, şiddetleri değişken en az 30 farklı türe ayrıldı. En ölümcül tür Avrupa kıtasında görülürken en hafifinin ise ABD’ye yayıldığı tespit edildi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Tespit edildi! Koronavirüs mutasyona uğrayarak 30 türe ayrıldı

Çin'de yapılan bir araştırmaya göre, 30 farklı koronavirüs türü olabilir. Zhejiang Üniversitesi araştırmacıları, Covid-19’un geçen yıl hayvanlardan insanlara atlamasından bu yana onlarca kez mutasyona uğradığını açıkladı.

'30 mutasyonun 19'u daha önce görülmedi'

Bilim insanları, yaşları 4 ay ile 71 arasında değişen bir grup Covid-19 hastasını inceledi ve 19'u daha önce hiç görülmemiş 30 mutasyonu ortaya çıkardı. Buna göre, bazı mutasyonlar virüsün vücuttaki hücreleri istila etme yeteneğini arttırırken, diğerleri hastalığın hücreleri öldürmesine ve daha hızlı çoğalmasına yardımcı oldu.

South China Morning Post’un haberinde, en ölümcül mutasyonların Avrupa'ya yayılmış olanlara, daha zayıf mutasyonların ise Washington Eyaleti gibi ABD'nin bazı bölgelerinde dolaşanlara benzediği belirtildi. 

Öte yandan çalışmanın yazarları, bulgularının, -sadece 11 hastaya dayalı olarak - mutasyonun hastalığın şiddetini etkileyebileceğini ilk gösteren kişiler olduğunu belirtti.

Virüs farklı popülasyonların bağışık sistemine göre mutasyon geçiriyor

Bununla birlikte bilim insanları, virüslerin farklı popülasyonlardaki bağışıklık sistemi direncinin üstesinden gelmek için sürekli olarak mutasyona uğradığını söyledi.

medRxiv.org'da yayımlanan çalışmada, Profesör Li Lanjuan ve meslektaşları tarafından Covid-19’un laboratuvardaki insan hücrelerini ne kadar etkili bir şekilde enfekte edip öldürebileceğini test edildi.Hastalardaki viral yük (virüs miktarı) bir, iki, dört ve sekiz saat sonrası ile ertesi gün ve 48 saat sonrası tüm hücrelerdek, durum değerlendirildi.

Uzmanlar ayrıca, deneyden üç gün sonrasına kadar virüsün enfeksiyon sırasında hücreyi yapısal olarak değiştirip değiştirmediği sitopatik etkilere baktı.

'En agresifi en zayıf türden 270 kat daha fazla viral yük oluşturuyor'

Sonuçlara göre en agresif corona virüs türü, en az güçlü tipin 270 katına kadar viral yük oluşturdu. Profesör Li ve ekibi, en yüksek viral yükü üreten mutasyonun 'daha yüksek hücre ölüm oranına' yol açtığını açıkladı.

En ölümcül tip Avrupa'da

Araştırmacılar, üniversitenin bulunduğu Çin’in Zhejiang kentinde en ölümcül mutasyonlardan bazılarını bulduğunu ve bu mutasyonların, ABD’nin salgın merkez üssü New York'a yayılmadan önce İtalya ve İspanya gibi çok sayıda Avrupa ülkesinde de görüldüğünü bildirdi.

'Mutasyonun hafif olması daha az ölüm anlamına gelmiyor'

Bununla birlikte, daha hafif mutasyonların bir kısmı, virüsün ortaya çıktığı Wuhan'daki benzer olduğunu ve bu türün Washington eyaleti de dahil olmak üzere ABD'de büyük ölçüde bulunan çeşitler olduğu belirtildi. Ancak bilim insanları, 'Wuhan'daki ilk günlerde virüsün tam mutasyonel çeşitliliğinin hala bilinmediğini' kabul ettiler.

Araştırmacılar, mutasyonların daha hafif olmasının ölüm riskinin daha düşük olacağı anlamına gelmediği konusunda uyardı.

Daha önce, İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre dünyada yaklaşık iki buçuk milyon insana bulaşan corona virüsün, üç farklı türü olduğu ortaya çıkarılmıştı. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
UEFA'dan federasyonlara net mesaj

UEFA'dan federasyonlara net mesaj