21 Kasım 2024
weather
13°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Dünya Umutla beklenen toplantı hüsranla sona erdi, Miçotakis ibreyi Türkiye'ye çevirdi! Boğazlar için skandal teklif…

Umutla beklenen toplantı hüsranla sona erdi, Miçotakis ibreyi Türkiye'ye çevirdi! Boğazlar için skandal teklif…

Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen AB zirvesinden 'göç sorunu' konusunda ortak bir anlaşma çıkmadı. Bardağın dolu tarafından bakmak istediğini belirten Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ise ibreyi Türkiye'ye çevirdi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapacağı görüşme öncesi dikkat çeken bir açıklama yaptı. Yunan Kathimerini gazetesi ise ABD'nin yaptığı skandal teklifi manşetine taşıdı...

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Umutla beklenen toplantı hüsranla sona erdi, Miçotakis ibreyi Türkiye'ye çevirdi! Boğazlar için skandal teklif…

Avrupa Birliği'nin (AB) uzun süredir üzerinde çalıştığı, göçmen ve sığınmacılarla ilgili birlik üyeleri arasında sorumluluğu paylaşma amacı taşıyan anlaşma Polonya ve Macaristan'ın itirazı nedeniyle kabul edilmedi.

2022 yılının Avrupa'nın göç krizinden bu yana görülmemiş düzeyde düzensiz göç aldığı yıl olarak kayıtlara geçmesi ile AB, göçü yeniden ana gündemine almıştı ancak Belçika'nın başkenti Brüksel'de iki gün süren zirve toplantısından göç konusunda ortak bir bildiri çıkmadı.

"MACARİSTAN VE POLONYA GÖÇ ANLAŞMASINA BOMBA ATTI"

Brüksel'de düzenlenen zirve, geçtiğimiz haftalarda büyük bir göçmen botu faciası ile sarsılan Yunanistan'da en çok tartışılan konulardan biri oldu.

Yunan basını Polonya ve Macaristan'ın göçmen anlaşmasına 'bomba' attığını öne sürerken Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis zirve sonrası yaptığı açıklamada Türkiye'yedikkat çeken bir mesaj gönderdi.

MİÇOTAKİS'TEN TÜRKİYE MESAJI: BARDAĞIN DOLU YANINI GÖRMEK İSTİYORUM

Göç zirvesini, "Polonya ve Macaristan’ın diğer devletlerle işbirliği yapmayı reddetmesi nedeniyle maalesef herhangi bir sonuca varamadığımız uzun ve zorlu bir toplantıydı" diye tanımlayan Miçotakis, bardağın dolu yarısını görmek istediğini belirterek, göçmen sorununa yardım etmesi için Türkiye'yi işaret etti.

Son zamanlarda göç konusunda Türk makamlarıyla daha iyi bir işbirliği olduğunu vurgulayan Miçotakis, "Türkiye müttefikimiz olmalı" dedi.

YUNANİSTAN BİR FIRSAT OLARAK GÖRÜYOR

Miçotakis'in Türkiye mesajı, bugün Yunan medyasının en önemli gündem başlıklarından biriydi...

To BHMA gazetesi, iki liderin 11 Temmuz'da Vilnius'ta yapacağı görüşmeden önce Miçotakis'in verdiği yakınlaşma mesajının önemine dikkat çekti ve Yunanistan'ın bu görüşmeyi Türkiye ile ilişkileri geliştirmek için bir fırsat olarak gördüğünü yazdı.

HÜKÜMET İYİMSER: MASADA KÖTÜ SENARYO YOK

Liberal.gr'den Miçotakis'in Vilnius'taki zirve ile ilgili değerlendirmesine yer verdi:

"Bu yeniden seçilmemizden sonra Erdoğan ile ilk görüşmemiz olacak. Görüşme Yunanistan-Türkiye ilişkilerini yeniden tanımlamak ve Yunanistan'ın kırmızı çizgilerinden geri adım atmadan bir yakınlaşma yolu çizmek için bir fırsat. Türkiye ile geçmişte de temaslarımız vardı, temasların sıklaşması iyi. Göçmen sorunu ile mücadele konusunda Türkiye'nin gerçekten de iyi bir müttefik olduğunu ortaya koyabiliriz. Tabii kendileri de bunu isterse"

ERT News ise hükümetin iki lider arasında gerçekleşecek toplantı için 'iyimser' olduğunu, masada 'kötü bir senaryonun' olmadığını yazdı.

ABD'DEN SKANDAL ÖNERİ: BOĞAZLARA ÇİFT İSİM

Yunan medyası iki ülke arasındaki fırsat çerçevesine odaklanmışken ülkenin en büyük gazetelerinden biri olan Kathimerini ABD'nin yaptığı skandal teklifi manşetine taşıdı.

Vasilis Nedos imzalı haberde, Brüksel'e giden ABD heyetinin, NATO'nun bölgesel planlarındaki karışıklığı gidermek için İstanbul ve Çanakkale Boğazlarının isimlerinin değişmesini öngören bir teklif sunduğu belirtildi.

Kathimerini'nin kaynaklarına göre, ABD'nin teklifi ile İstanbul ve Çanakkale Boğazları'na çift isim verilerek, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin referansı siliniyor ve KKTC NATO tatbikatlarını tanımlayan koordinatlarla tarif ediliyor.

Yazar Ankara'nın bu konudaki tavrının net olduğunu belirtirken, Yunanistan tarafının da iki farklı ismi kullanma önerisi ile ilgili şüpheleri olduğunu ve bu nedenle öneriyi kabul etmediğini vurguladı.

Montrö Sözleşmesi kapsamında Türkiye, İstanbul ve Çanakkale boğazları üzerinde kontrol ve savaş gemilerinin geçişini düzenleme hakkına sahip.

Kaynak: Hürriyet

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkiye, kuzey ve güneyindeki ülkeleri birbirine bağlayacak! Dünya yeni bir güzergaha kavuşuyor

Türkiye, kuzey ve güneyindeki ülkeleri birbirine bağlayacak! Dünya yeni bir güzergaha kavuşuyor