25 Eylül 2024
weather
24°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
AÇIK
24°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Dünya İran’dan petrol açıklaması

İran’dan petrol açıklaması

ABD yaptırımlarıyla ilgili konuşan İran Petrol Bakanı Bijen Namdar Zengene, ülkesinin günlük 2 milyon 300 bin varil petrol ihraç edebileceğini ve bunun için "kimseden izin almayacaklarını" söyledi.    

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
İran’dan petrol açıklaması

Dünyanın en büyük doğal gaz sahası olarak bilinen Güney Pars'ta 11. fazı temel atma töreninde konuşan Zengene, enerji üretimi ve ABD yaptırımlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

İran'ın petrol ihracatının ABD Başkanı Donald Trump'ın yaptırımlarına rağmen hiçbir zaman durmadığını aktaran Zengene, "İran günlük 2 milyon 300 bin varil petrol ihraç edebilir. Petrol üretimini artırmak için kimseden izin almayız. Petrol üretiminin artırılması İran'ın hakkıdır. Yaptırımların neticesinin ne olacağını görmeliyiz." dedi.

‘50 milyar dolar sermayeye ihtiyaç var’
Bugün temelini attıkları 11. fazdan gelecek yıldan itibaren doğal gaz üretmeye başlamayı hedeflediklerini ifade eden Zengene, "İran Güney Pars'ta günlük 700 milyon metreküp doğal gaz üretiyor. Ülke genelindeki doğal gaz üretimi ise günlük 1 milyon 500 milyon metreküptür.  Güney Pars'taki doğal gaz üretimini devam ettirebilmek için 50 milyar dolar sermayeye ihtiyaç var." bilgilerini paylaştı.

Zengene, ABD'nin nükleer anlaşmaya dönmesi halinde yabancı şirketlerin müzakereye dahil olup olmayacağıyla ilgili soruya da "Bırakın dönsün, ondan sonra" yanıtını verdi.

Basra Körfezi'nde bulunan ve İran ile Katar arasında paylaşılan 9 bin 700 kilometrekarelik Güney Pars Doğalgaz Sahası, İran'ın gaz rezervlerinin yaklaşık yüzde 40'ını oluşturuyor.

Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) verilerine göre, 14 trilyon metreküp gaz ve 18 milyar varil gaz kondensatı rezervlerine sahip olduğu tahmin edilen Güney Pars Doğalgaz Sahası, dünyada bilinen doğal gaz rezervlerinin de yüzde 8'ini barındırıyor.

 

ABD'nin İran'a yönelik yaptırımları nedeniyle Fransa'nın enerji şirketi Total Güney Pars'taki yatırımlarını çekerek üstlendiği projeleri Çin Ulusal Petrol Şirketi'ne (CNPC) devretmişti. CNPC'nin de yaptırımlar nedeniyle Güney Pars'taki yatırımlarını askıya aldığı belirtiliyor.



Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
O ülkede okul baskını! 668 öğrenci kaçırıldı

O ülkede okul baskını! 668 öğrenci kaçırıldı