16 Kasım 2024
weather
13°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Eğitim 2021 YKS tercih sayısı kaç oldu? YKS üniversite tercihleri kaç tercih hakkı var, nereden yapılıyor?

2021 YKS tercih sayısı kaç oldu? YKS üniversite tercihleri kaç tercih hakkı var, nereden yapılıyor?

Merakla beklenen YKS tercih tarihi resmen geldi çattı. Üniversite tercihleri yapacak adaylar YSK tercih sayısını merak ediyorlar. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2021-YKS) sınavına giren adayların tercih yapabilmesi için baraj şartı bulunuyor. YKS sınavına giren adaylar "2021 YKS'de tercih sayısı kaç oldu? YKS üniversite tercihleri nereden nasıl yapılacak? sorularına yanıt aramaktalar.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
2021 YKS tercih sayısı kaç oldu? YKS üniversite tercihleri kaç tercih hakkı var, nereden yapılıyor?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı "YKS" sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih zamanı geldi çattı. YKS tercih kılavuzu günler öncesinden adaylar için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) kurumu tarafından paylaşıldı. 2021-2022 eğitim-öğretim yılı öğrenciler yerleştirme işlemini yarın yapacaklar. Adayların kafasında YKS tercih sayısı kaç oldu, kaç tercih hakkı var? ve YKS tercihi nereden yapılıyor? sorusu var. 

2021 YKS ÜNİVERSİTE TERCİHLERİ NE ZAMAN YAPILACAK?

YKS tercihleri 05 Ağustos ile 20 Ağustos tarihleri aralığında yapılacak. 13 Temmuz olarak duyurulan son YKS tercih tarihi Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından uzatılmıştı. 

YKS TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ

2021 YKS'DE KAÇ TERCİH YAPILACAK?

Adayların 2021 YKS için tercih hakkı 24 bulunuyor. Ön lisans ve lisans programlarını da listenize alabileceğiniz 24 bölümü tercih listenize yazabileceksiniz. Ancak tercihlerinizin tümünü doldurmak zorunda değilsiniz.

yks tercih

Tercihlerinizi yaparken kaydolmayı en çok istediğiniz programı en üst tercihinize, daha sonra istediğiniz programı ikinci tercihinize yazınız ve bütün tercihlerinizi bu şekilde sıralayınız. Duruma göre yapabileceğiniz 24 tercihin baştan birkaç tanesini "Puanım yeterli olmayabilir." endişesine kapılmadan, sadece ilginizi göz önüne alarak belirleyebilir, buralara en çok istediğiniz programları yazabilirsiniz. Ancak, kazansanız bile kaydolmayı istemediğiniz bir programa tercih listenizde yer vermemeniz yararınıza olacaktır.

YKS TERCİH İÇİN EN DÜŞÜK KAÇ PUAN GEREKLİ?

YKS'de baraj uygulması var. Barajı geçemeyen adaylar üniversite için tercih yapamıyorlar. İşte YKS baraj puanları...TYT'de 150 ve üzeri puan alan adaylardan SAY, SÖZ, EA, DİL puanları 180 ve üzeri olanlar, bu puan türleri ile öğrenci alan lisans programları ile birlikte TYT puanı ile öğrenci alan ön lisans programlarını tercih edebileceklerdir. TYT'de 150 ve üzeri puan alan adaylardan SAY, SÖZ, EA, DİL puanları 180 ve üzeri olmayan adayların sadece ön lisans programlarını tercih etme hakları bulunmaktadır.

YKS'DE BARAJ İÇİN KAÇ NET GEREKİYOR?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) baraj puanını geçebilmek için adayların 2021 TYT'de 150 ve üstü puan alması gerekiyor. ÖSYM her adaya 99,345 puan vermektedir. Bu puana ek 50,565 puan alan barajı geçmektedir. Bu puanı alabilmek için adayların TYT'de 13 ila 14,5 arası net yapması yeterli olmaktadır.

2021 YKS TERCİHLERİ NEREDEN VE NASIL YAPILACAK?

Adaylar, 2021-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzuna tercih süresi içinde ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden erişebileceklerdir. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır.

Adaylar tercihlerini, T.C. Kimlik Numarası ve şifre ile tercih süresi içinde ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapacaklar ve tercihlerini, internet üzerinden elektronik ortamda göndererek tercih bildirimini tamamlayacaklardır. Bunun dışında tercih bildiriminde bulunulamaz (posta, fax, elektronik posta vb.). Merkezimize posta vb. yollarla gönderilen tercih listeleri işleme alınmaz ve cevaplandırılmaz. Sadece elektronik ortamda yapılan tercihler geçerlidir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Termik santral yanarsa ne olur, termik santral nedir? Termik santral nasıl çalışır, ne işe yarar?

Termik santral yanarsa ne olur, termik santral nedir? Termik santral nasıl çalışır, ne işe yarar?