Türkgün Eğitim Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde değişiklik yapıldı

Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde değişiklik yapıldı

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

KAYNAK: AA

Yönetmelikte, merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okulların belirlenmesi, mesleki ve teknik eğitim kurumlarına yönelik düzenlemeler, devamsızlıkla ilgili yeni kurallar ve öğretmenlerin görevlerine ilişkin güncellemeler yapıldı.

Yönetmelikte yapılan değişiklikle, merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okulların belirlenme süreci yeniden yapılandırıldı. Bu kapsamda "Merkezi Sınav Puanıyla Öğrenci Alan Okul İl Değerlendirme Komisyonu", "Merkezi Sınav Puanıyla Öğrenci Alan Okul İl Teklif Komisyonu" ve "Merkezi Sınav Puanıyla Öğrenci Alan Okul Bakanlık Tespit Komisyonu" oluşturulacak. Bu komisyonlar, ilgili okulların adaylık süreçlerini inceleyerek değerlendirecek ve uygun görülen okullar, Bakanlık onayına sunulacak.

Bünyesinde ortaokul bulunan, merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okulların ortaokul kısmına öğrenci alımı, yazılı veya sözlü sınav sonucuna göre yapılabilecek. Ayrıca, merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okullar, her yıl izleme ve değerlendirmeye tabi tutulacak ve gerekli başarıyı gösteremeyen okullar, bu kapsamdan çıkarılabilecek.

Merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okullara atanan öğretmen ve görevlendirilen yöneticiler, Milli Eğitim Akademisinde Bakanlıkça belirlenen eğitimlere katılacak.

MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM KURUMLARI

Yönetmelikle, mesleki ve teknik eğitim kurumlarının bölge okulu, ihtisas okulu, sektör içi ve sektöre entegre okul olarak belirlenmesine ilişkin de düzenlemeler getirildi.

Sektöre entegre okullara, 9. ve 10. sınıflarını farklı okullarda tamamlayan öğrenciler, 11. sınıftan itibaren nakil yoluyla geçiş yapabilecek.

Öğretmen ve yöneticilerin mesleki yeterliliklerini artırmak amacıyla Milli Eğitim Akademisinde eğitim almaları zorunlu hale getirildi. Ayrıca, okullarda yıllık izleme ve değerlendirme faaliyetleri yürütülerek başarı durumları analiz edilecek.

DEVAMSIZLIKLA İLGİLİ YENİ KURALLAR BELİRLENDİ

Yeni düzenlemeye göre, devamsızlık süresini dolduran öğrenciler, derslere devam edemeyecek, sınavlara giremeyecek ve teşekkür, takdir, onur ve üstün başarı belgesi alamayacak.

Devamsızlık süresini dolduran öğrencilerin durumları değerlendirilirken öğrenim hakkı bulunan öğrenciler, bir sonraki eğitim-öğretim yılında eğitimlerine devam edebilecek. Öğrenim hakkı bulunmayan öğrenciler ise açık öğretim lisesi, mesleki açık öğretim lisesi veya mesleki eğitim merkezine yönlendirilecek.

Mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin teorik derslerde devamsızlık süresi, toplam ders saatinin altıda birini geçemeyecek. Devamsızlık nedeniyle başarısız sayılan öğrencilerin, ilgili işletmelerle sözleşmeleri feshedilecek ve sigorta çıkışları yapılacak.

Türk dili ve edebiyatı ile yabancı dil derslerinden sorumluluk sınavları yazılı ve uygulamalı iki aşamada yapılacak. Yazılı sınav için ayrı, uygulama sınavları için ayrı komisyon kurulacak. Komisyonların aynı üyelerden oluşturulması esas olacak.

Ders başarısızlığı nedeniyle okuldan mezun olamayan 12. sınıf öğrencilerinden sınıf tekrar etme hakkı bulunanlar, başarısız olunan ders sayısına bakılmaksızın sınıf tekrar edebilecek.

ÖĞRETMENLERİN GÖREV VE YETKİLERİNDE DEĞİŞİKLİKLER

Öğretmenlerin görev ve yetkilerine yönelik düzenlemeler de yönetmelikte yer aldı.

Buna göre, engelli öğretmenler ve engelli yakını olan öğretmenlerin ders programları, engel durumları göz önünde bulundurularak düzenlenecek. Beden eğitimi dersine katılamayacak öğrenciler için resmi sağlık kuruluşlarından alınan rapor zorunlu hale getirildi. Öğrenci gelişim dosyası uygulaması getirildi. Bu kapsamda öğrencilerin akademik gelişimi ve sosyal sorumluluk projeleri, dijital olarak kayıt altına alınacak. Öğrencilerin ulusal ve uluslararası projelere katılımına dair bilgiler de öğrenci gelişim dosyasında yer alacak.

ÖĞRENCİ NAKİL VE YERLEŞTİRME SÜRECİ

Yönetmelikte yapılan değişikliklerle, yetenek sınavıyla öğrenci alan güzel sanatlar ve spor liselerine kayıt hakkı kazanan ancak sınıf açılmaması nedeniyle kesin kayıt yaptıramayan öğrencilerin başka okullara yerleştirilmesi sağlanacak.

Ayrıca, öğrencinin veya velisinin can güvenliği riski, doğal afet, velinin kamu görevine atanması gibi zorunlu hallerde öğrencilerin kontenjan şartı aranmaksızın farklı okullara nakledilebileceği hükme bağlandı. Nakil işlemlerinde öğrencinin merkezi sınav puanı ve yerel yerleştirme kriterleri dikkate alınacak.

Döner sermayeye sahip okullarda kalfalık ve ustalık belgeleri dijital ortamda düzenlenecek ve e-Devlet sistemine aktarılacak. Belgelerin fiziksel olarak basılmayacağı ancak isteyenlerin e-Devlet üzerinden yazdırabileceği belirtildi.

Yönetmelikte yapılan değişiklikler ile işletmelerde mesleki eğitim süreci yeniden düzenlendi. 12. sınıfta işletmelerde mesleki eğitim görmeleri esas. Ayrıca, sektöre bağlı yoğunlaştırılmış eğitim modeli uygulanabilecek.

İŞBİRLİĞİ PROTOKOLLERİNDE İMZA ZORUNLULUĞU

Yapılan değişiklikle, okullarda öğretim programlarının geliştirilmesi, öğretmenlerin hizmet içi eğitimleri, eğitim ortamlarının iyileştirilmesi, üretimin artırılması, seminer ve projelerin nitelik yönünden geliştirilmesi ve benzeri çalışmalara katkıda bulunmak amacıyla yükseköğretim kurumları, il müdürlükleri, belediyeler, işletmeler, sivil toplum kuruluşları, spor kulüpleri ile diğer kamu ve özel kurum veya kuruluşlarla işbirliği yapılarak her türlü araç, gereç, öğretim elemanı ve diğer imkanlardan yararlanılması için gerekli tedbirler alınacak.

Bunlara ilişkin çalışmalar için ilgili kurum, kuruluş ve diğer paydaşlarla il/ilçe milli eğitim müdürlüğünün bilgisi ve onayı dahilinde protokol düzenlenebilecek. Yapılacak işbirliği ve protokoller, il/ilçe milli eğitim müdürü ve okul müdürünün imzası olacak şekilde düzenlenecek. Bakanlığın ilgili genel müdürlüğüne de konuyla ilgili bilgi verilecek. Kültürler arası öğrenci değişim programları kapsamında Bakanlığın ilgili birimleri dışında farklı isimler altında işbirliği protokolü düzenlenemeyecek.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Gündem Bayram tatilinde kazalarda 74 kişi yaşamını yitirdi

Bayram tatilinde kazalarda 74 kişi yaşamını yitirdi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Ramazan Bayramı tatilinde 74 kişinin hayatını kaybettiğini, 10 bin 199 kişinin de yaralandığını duyurdu.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Ramazan Bayramı tatilinde 74 kişinin hayatını kaybettiğini, 10 bin 199 kişinin de yaralandığını duyurdu.

KAYNAK: TRT Haber

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Ramazan Bayramı tatilinde meydana gelen trafik kazalarına ilişkin açıklama yaptı.

Bakan Yerlikaya, İçişleri Bakanlığı olarak 81 il valiliğine, ‘’Trafik Tedbirleri’’ni içeren genelge gönderdiklerini,  26 Mart-8 Nisan tarihleri arasında, trafik güvenliğini en üst seviyeye taşıdıklarını aktardı.

"720 personel sivil yolcu gibi otobüslere bindi"

Denetimlerde 69 bin 11 polis ve jandarma personelinin görev alırken, 468 ortalama hız tespit sistemiyle, 19 bin 326 km’lik yol denetlendi.

Otobüs kazalarını önlemek adına ek önlemler de alındı. 720 personel; sivil yolcu gibi otobüslere binerek, sürücüleri, yolculuk sırasında denetledi.

1271 radar aracıyla, hız kontrolleri artırıldı. Drone ve helikopterlerle, 3 bin 81 saat havadan denetim yapıldı.

Geçen yılki Ramazan Bayramı tatiline göre denetim sayısı da  yüzde 30,6 artırıldı ve toplamda 4 milyon 957 bin 939 araç denetlendi.

593 bin 654 sürücüye ceza kesildi

Bu denetimler sonrasında 593 bin 654 sürücüye cezai işlem uygulandı. 48 bin 21 araç, ‘’eksiklikleri giderilinceye kadar’’ trafikten men edildi. 7 bin 720 sürücünün ise ehliyetine el konuldu.

Yerlikaya, bir önceki bayrama göre ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarının yüzde 4,6 oranında azaldığını, 6 bin 268’e gerilediğini belirterek şunları söyledi:

"Bu kazalarda da maalesef 74 vatandaşımız, olay yerinde hayatını kaybetti. 10 bin 199 kişi de yaralandı. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Verdiğim bu sayılar, herhangi bir istatistik değil, her biri, ayrı ayrı bir can. Garip kalmış bir yuva, yarım kalmış bir hayat. Öksüz kalmış bir çocuk. Acıyla hatırlayacakları bir bayram. Evet, maalesef bu bayram tatilinde her gün 8 canımızı yollarda yitirdik. Her gün bir şehrimize kara haber düştü."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *