23 Kasım 2024
weather
16°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Eğitim TUS 2. dönem tercih işlemleri nasıl yapılır ais.osym.gov.tr | 2021 TUS tercihleri ne zaman bitecek?

TUS 2. dönem tercih işlemleri nasıl yapılır ais.osym.gov.tr | 2021 TUS tercihleri ne zaman bitecek?

2021-TUS 2. dönem tercih işlemleri başladı mı, ne zaman başlayacak? sorusu bugün cevap buldu. TUS 2. dönem sınavına katılan adaylar tercih işlemi için meraklı bekleyişini sürdürüyordu. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi TUS tercihleri ile ilgili süreç bugün resmen başladı. Adaylar ayrıca TUS tercihleri ne zaman bitecek? TUS tercihleri nasıl yapılır? diye de araştırma yapıyor.

7 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
TUS 2. dönem tercih işlemleri nasıl yapılır ais.osym.gov.tr | 2021 TUS tercihleri ne zaman bitecek?

2021 TUS tercih işlemleri ile ilgili arama motorlarında araştırmalar artmaya başladı. TUS sınavına katılıp sonuçlarını öğrenen adaylar merakla tercih işlemlerini bekliyordu. TUS 2. Dönem tercih işlemleri ÖSYM tarafından başlatıldı. Peki TUS tercihleri ne zaman bitecek? TUS tercihleri nasıl yapılacak? TUS 2.dönem tercihleri ile ilgili detaylar haberimizde...

TUS TERCİH İŞLEMİ YAPMA EKRANI

TUS TERCİHLERİ BAŞLADI MI NEREDEN, NASIL YAPILIR?

Bilindiği üzere TUS sınavı 5 Eylül Pazar günü gerçekleştirildi. Gözler sınav sonuçlarının da açıklanmasının ardından tercih işlemlerine çevrilmişti. ÖSYM Başkanı Prof.Dr.Halis Aygün bugünkü açıklamasıyla TUS tercihlerinin başladığını açıkladı. TUS tercih işlemleri ne zaman, başladı mı? sorusu böylece cevap bulmuş oldu. İşte TUS sınavı hakkında resmi açıklama ve sonuç ekranı:

TUS SINAVI NEDİR?

Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı ya da Tıpta Uzmanlık Sınavı, Türkiye'de tıp fakültesi mezunlarının uzmanlık eğitimi için gereken branş seçme sınavıdır. Her yıl şubat ve ağustos aylarında olmak üzere 2 kez yapılır.

ösym tus

2021 TUS SINAVINA KİMLER GİREBİLİR?

Durumları aşağıdaki maddelere uyanlar 2021-TUS ilgili dönemine başvurabilirler.

a) Tabip ya da tıp dışı meslek mensubu olarak eczacı, kimyager veya veteriner olmak ya da bualanlarda eğitime devam ediyor olmak.

b) Türk Soylu Yabancılar için Türkiye'de Meslek ve Sanatlarını Serbestçe Yapabilmelerine, Kamu,Özel Kuruluş veya İşyerlerinde Çalışabilmelerine İlişkin 2527 Sayılı Kanun kapsamında bulunmak.

c) Meslek ve sanatını uygulamasına ve uzman olmak istediği dalda çalışmasına engel teşkiledebilecek bedeni ve ruhi bir hastalığı olmamak.

d) Burstan doğan mecburi hizmetlerini sınav gününden itibaren üç ay içinde bitirecek durumdaolmak.

Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavına (TUS) yabancı uyruklu adaylar da başvurabilirler.7151 sayılı Sağlıkla İlgili Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde DeğişiklikYapılmasına Dair Kanunu’nun 20. maddesi ile 7/5/1987 tarihli ve 3359 sayılı Sağlık HizmetleriTemel Kanununun Ek 5 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:“Tabipler, Devlet hizmeti yükümlülüklerine başlamadan veya tamamlamadan ana dallardauzmanlık eğitimi yapmak için asistanlık sınavlarına katılabilir ve uzmanlık eğitimine başlayabilirler.

Ancak yan dalda veya birden fazla uzmanlık dalında eğitim yapmak üzere asistanlık sınavınagirebilmek için Devlet hizmeti yükümlülüğünün tamamlanmasına 9 aydan daha az bir süre kalmışolması ve uzmanlık eğitimine başlanabilmesi için de Devlet hizmeti yükümlülüğünün tamamlanmasışarttır.”.

Bu madde hükmü çerçevesinde uzmanlık eğitimi programlarına yerleştirilip atanmak için ilgilikurumlara başvuranlardan söz konusu kanuna uygun olarak Devlet Hizmeti Yükümlülüğünütamamladığına dair belge/Devlet Hizmeti Yükümlülüğünün tamamlanmasına 9 aydan daha az birsürenin kaldığına dair belge istenecektir.

Durumları bu koşullara uymadığı hâlde sınava başvuran adaylar, sınavda başarılı olsalar dahi herhangi bir hakiddia edemezler.

SINAVIN UYGULANACAĞI HAFTA COVİD-19 POZİTİF/TEMASLI DURUMDA OLAN ADAYLARA İLİŞKİN BİLGİ

Sınavın uygulanacağı hafta Sağlık Bakanlığı verileri doğrultusunda Covid-19 pozitif veya temaslı olduğu tespit edilen adaylardan sınav merkezi değişikliği talebi olmayan adaylar (Sınava Giriş Belgesinde belirtilen sınav merkezinde sınava girecek olanlar), üzerinde HES kodu bulunan Sınava Giriş Belgelerinde belirtilen sınav binasında Covid-19 durumu olan adaylar için oluşturulmuş ayrı salonlarda (Yedek Salon 1/Yedek Salon 2) sınava alınacaklardır. HES kodundan Covid-19 durumu sınavdan önceki Cuma gününe kadar tespit edilen ve yedek salonlarda sınava alınacak adaylara Cuma günü 17.00’ye kadar kısa mesaj (sms) ile bilgilendirme yapılacaktır. Bu tarihten sınav gününe kadar Covid-19 durumu değişen (pozitif /temaslı duruma gelen) ve yedek salonlarda sınava alınacak adaylar sınav günü, sınav saatinden en az 3 saat öncesinde kısa mesaj (sms) ile bilgilendirilecektir. Bu durumdaki adayların Başkanlığımıza veya Başkanlığımız birimlerine herhangi bir belge göndermeleri gerekmemektedir.

Sınavın uygulanacağı hafta Covid-19 pozitif/temaslı olması nedeniyle atandığı sınav merkezine gidemeyecek durumda olan adaylardan sınav merkezini değiştirmek isteyenler (yurt dışı başvuru yöntemiyle başvuru yapan adaylar ile Covid-19 pozitif/temaslı olması nedeniyle sınav merkezi değişikliği talep etmeyen adaylar hariç) ise sınavın uygulanacağı hafta Çarşamba günü saat 10.00’dan sınav tarihine kadar ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminden (https://ais.osym.gov.tr) Merkezimize bildirimde bulunacaklardır. Bu durumdaki adayların sınav merkezi değişikliği taleplerini, ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminden Sınav Menüsü alanında ilgili sınavı seçerek “Sınav Merkezi Değişim Talebi” alanını doldurmaları ve “Kaydet ve Gönder” işlemi ile “Onaylıyorum” işlemi yaparak Merkezimize bildirmeleri gerekmektedir. “Onaylıyorum” işleminden sonra sınav merkezi değişiklik talebi, Başkanlığımızca değerlendirilmek üzere kaydedilmiş olacaktır.

Sınav merkezi değişiklik talebi kaydedildikten sonra iptal edilemeyecek ve değiştirilemeyecektir. İptal veya değişiklik taleplerine ilişkin Başkanlığımıza gönderilecek dilekçelere işlem yapılmayacaktır. Sağlık Bakanlığından elektronik ortamda alınan veriler doğrultusunda “RİSKLİ” durumda olan adayların talebi işleme alınacak, riskli durumda olmayan adayların talepleri işleme alınmayacak, sistem tarafından engellenecektir. Sınav merkezi değişen adayların Sınava Giriş Belgelerini yeniden edinmeleri gerekmektedir. Covid-19 durumu nedeniyle sınava gireceği sınav merkezini değiştirmek isteyen adayların da Başkanlığımıza veya Başkanlığımız birimlerine herhangi bir belge göndermeleri gerekmemektedir. Sadece ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminden (https://ais.osym.gov.tr) yapılacak bildirimler işleme alınacaktır. Başkanlığımız tarafından adaylara; telefon, SMS, e-posta vb. yollarla bilgilendirme yapıldığından adayların ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemindeki iletişim bilgilerinin güncel ve doğru bilgileri içermesi gerekmektedir.

ÖSYM TUS 2. dönem tercihleri başladı! TUS kılavuzu 2021

ŞEHİT/GAZİ YAKINLIK BİLGİSİ

1. ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sisteminde hiçbir kaydı olmayan adaylar başvuru süresi içinde başvuru merkezine giderek başvuru merkezi görevlisi ile bu bilgilerinin sisteme girişini yapacaklardır. Öncelikle; “Aday İşlemleri” alanında “Şehit/Gazi Yakınlık Bilgisi” seçilerek gelen ekranda adayın T.C Kimlik numarası yazılacaktır. Bu kapsamda ücret muafiyeti hakkı olan adayların Sosyal Güvenlik Kurumunda (SGK) yer alan bilgileri ekrana yansıtılarak ÖSYM kayıtlarına alınmış olacaktır. Ücret muafiyetine ilişkin geçerlilik süresi de ekranda belirtilecektir. Ücret muafiyetine ilişkin belirtilen geçerlilik süresi bittiğinde bu işlemin tekrar yapılması gerekmektedir. Bu işlemler sınava başvuru işlemi yapılmadan önce yapılmış olmalıdır.

2. Yukarıda belirtilen işlemler yapıldıktan sonra adayın sınava başvuru işlemi yapılacaktır. Başvuru ekranında “Şehit/Gazi Yakınlık Bilgisi” başlığı altında aynı SGK bilgisi yer alacaktır. Söz konusu şehit/gazi yakınlık bilgisi, ekranda belirtilen geçerlilik süresi için ücret muafiyetinde geçerli olacaktır.

3. Başvuru ekranında "“ŞEHİT/GAZİ YAKINLIK BİLGİSİ" seçeneği işaretlenecektir.

4. ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sisteminde kaydı olan adaylardan Şehit/Gazi Yakınlık Bilgilerini ÖSYM sistemine işletmek isteyenler başvuru için başvuru merkezine gitmeden önce; T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleriyle ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine giriş yaparak, “Profilim” alanında yer alan “Şehit/Gazi Yakınlık Bilgilerim” sayfasında bulunan "Şehit/Gazi Yakınlık Bilgilerimi SGK'dan Güncelle" butonuna basarak, bu bilgilerinin ÖSYM sistemine kaydını sağlayabileceklerdir.

5. Sınava internet üzerinden bireysel başvuru hakkı olan adaylar da sınava başvurularını yapmadan önce yukarıda belirtildiği şekilde “Şehit/Gazi Yakınlık Bilgilerim” sayfasında bulunan "Şehit/Gazi Yakınlık Bilgilerimi SGK'dan Güncelle" butonuna basarak, bu bilgilerinin ÖSYM sistemine kaydını sağlayabileceklerdir.

6. ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemine giriş için aday erişim şifresi olmayan adaylar, Şehit/Gazi yakınlık bilgilerinin ÖSYM sistemine girişini başvuru merkezlerinden de sağlayabileceklerdir.

7. Aday Başvuru Formunda “ŞEHİT/GAZİ YAKINLIK BİLGİSİ" seçeneğini işaretleyen ancak ÖSYM kayıtlarına alınmış Şehit/Gazi Yakınlık Bilgisi bulunmayan adayların, sınava başvuru ekranında bu seçeneği işaretlemeleri sistem tarafından engellenecektir. Ücret muafiyeti için geçerlilik süresi sona eren adayların ücret muafiyetinden yararlanabilmeleri için yeniden Şehit/Gazi Yakınlık Bilgilerim” sayfasında bulunan "Şehit/Gazi Yakınlık Bilgilerimi SGK'dan Güncelle" butonuna basarak, bu bilgilerinin ÖSYM sistemine kaydını sağlamaları gerekmektedir. ÖSYM, ücret muafiyeti için geçerlilik süresini yeniden belirleme hakkını saklı tutar.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Mali Başbakanı Maiga: Türkiye gibi dost ülke gerekiyor

Mali Başbakanı Maiga: Türkiye gibi dost ülke gerekiyor