10 Ekim 2024
weather
26°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Ekonomi Bakan Bayraktar: Türkiye'nin gazlaştırma kapasitesi 5 kat arttı

Bakan Bayraktar: Türkiye'nin gazlaştırma kapasitesi 5 kat arttı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin gazlaştırma kapasitesinin 5 kat arttığını belirterek, "Şu anda 2 milyon 600 bin hanenin doğal gazını artık kendimiz üretir hale geldik" dedi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Bakan Bayraktar: Türkiye'nin gazlaştırma kapasitesi 5 kat arttı
KAYNAK: Anadolu Ajansı

Bakan Bayraktar, Atlantik Konseyi Bölgesel Temiz ve Güvenli Enerji Konferansı'ndaki konuşmasında, Türkiye'nin çok boyutlu, katmanlı ve kendine özgü enerji dönüşümü stratejisi üzerinde çalıştığını belirtti.

Türkiye'nin Enerji Dönüşümü Stratejisi

Bakan Bayraktar, Türkiye'nin uzun vadeli enerji planlamasında yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, nükleer enerji, doğal gaz ve madenler olmak üzere beş ana alana odaklandığını vurguladı.

Yenilenebilir Enerji Alanındaki Hedefler

Türkiye'nin yenilenebilir enerjide Avrupa'da 5'inci, dünyada 11'inci sırada olduğunu hatırlatan Bayraktar, 2053 yılına kadar net sıfır emisyon hedefine ulaşmayı amaçladıklarını belirtti. Ülkenin yenilenebilir enerjiyi gelişme alanı olarak gördüğünü dile getirdi.

Bakan Bayraktar: 2 milyon 600 bin hanenin doğal gazını artık kendimiz üretiyoruz

Yenilenebilir Enerji Programı

Bakan Bayraktar, Türkiye'nin 2035'e kadar geçerli olacak iddialı yenilenebilir enerji programını açıkladı. Bu program kapsamında her yıl 5 bin megavat güneş ve rüzgar enerjisi kapasitesi eklemeyi hedeflediklerini ifade etti.

Nükleer Enerji Projeleri

Türkiye'nin nükleer enerji alanında 2050 yılına kadar toplam 20 bin megavatlık kapasiteye ulaşmayı planladığını söyleyen Bayraktar, Akkuyu'daki reaktörlerin ilerleme durumu hakkında bilgi verdi. Ülkenin karbonsuz elektrik üretimine odaklandığını belirtti.

Enerji Verimliliği Hedefleri

Bayraktar, Türkiye'nin enerji verimliliği alanındaki çalışmalarını anlattı ve 2040'a kadar 26 milyar dolarlık enerji tasarrufu hedeflediklerini aktardı.

Doğal Gaz Piyasası ve Yatırımlar

Türkiye'nin doğal gaz piyasasındaki konumuna değinen Bayraktar, ülkenin doğal gaz arz güvenliğini sağlamak için yapılan yatırımlardan bahsetti. Ayrıca, Karadeniz'deki doğal gaz keşiflerinden ve üretim hedeflerinden söz etti.

Güneydoğu Avrupa Ülkelerine Enerji Tedariki

Türkiye'nin Güneydoğu Avrupa ülkelerine enerji tedariki konusundaki çalışmalarını anlatan Bayraktar, bölgedeki enerji arz güvenliğine katkı sağladıklarını belirtti. ABD'den alınan LNG'nin Türkiye pazarındaki önemine değindi.

Elektrik İletim Altyapısı Yatırımları

Bayraktar, Türkiye'nin elektrik iletim altyapısına yapılacak yatırımlara odaklanacaklarını ve bu konuda Güneydoğu Avrupa ülkeleriyle işbirliği yapacaklarını ifade etti. Ayrıca, EPİAŞ'ın genişletilmesi ve karbon piyasasının oluşturulması hedeflerinden bahsetti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Elazığ’a şehit ateşi düştü

Elazığ’a şehit ateşi düştü