26 Ekim 2024
weather
13°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Ekonomi Bankada parası olanlar dikkat: Faizlerle ilgili uyarı

Bankada parası olanlar dikkat: Faizlerle ilgili uyarı

Merkez Bankası, parasal sıkılığı devam ettirirken, mevduat faizleri enflasyonun üzerinde getiriler sunmaya başladı. Eylül ayında yıllık enflasyon yüzde 49 seviyesine gerilerken, mevduat faiz oranları halen yüzde 50'nin üzerinde seyrediyor. Ancak, faizlerin ne kadar daha yüksek kalacağı konusunda belirsizlik devam ediyor. Bu durum ekonomi ve yatırımcılar için yakından takip edilen bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Bankada parası olanlar dikkat: Faizlerle ilgili uyarı
KAYNAK: Milliyet

Faiz oranlarındaki yükseklik bankaların mevduat iştahını artırmaya devam ediyor. Merkez Bankası’nın politika faizi halihazırda yüzde 50 seviyesinde bulunurken, eylülde yıllık enflasyon yüzde 49,38’e indi.

Bu süreçte borsada çok sert kayıp gözlenirken, döviz kurlarında stabil seyir devam ediyor. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirimine başlamasıyla birlikte yükselen altın fiyatları da yatırımcının iştahını kabartırken, mevduat faizleri de reel getiri dönemine geçti.

Bankalarda ağırlık ortalamalara bakıldığında mevduat faizlerinde enflasyonun üzerinde getiri dikkat çekiyor. Peki ilerleyen süreçte mevduatın cazibesi daha da artacak mı? Faizler daha fazla yükselir mi? 1 milyon lirası olan aylık ne kadar kazanıyor?

Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş şu ifadeleri kullandı: “Yıllık enflasyonda düşüş trendinin devam ettiğini gözlemliyoruz. Orta Vadeli Program ilk açıklandığında %33 olarak duyurulan 2024 yılı enflasyon hedefi %41,5‘e yükseltildi. Enflasyon bu rakamın da birkaç puan üzerinde kapanırsa sürpriz olmayacaktır. Ancak yıllık enflasyonun %45’in üzerine çıkmayacağı kanaatindeyiz. %50’nin altına gerileyen enflasyonda düşüş devam edecektir.

FAİZLERDE BEKLENTİ NE?

Önümüzdeki aydan itibaren faiz indirimlerinin başlayacağı kanaatindeyiz. Bu düşüş mevduat faizlerine de yansıyacaktır, ancak bankalardaki faizlerin yine de enflasyon oranının üzerinde kalacağı ve mevduatın yine cazibesini koruyacağını öngörüyoruz.

‘SON YÜKSEK FAİZ DÖNEMİ DİYEBİLİRİZ’

Kısa vadeli mevduatlarda faizler yüzde 52-54 bandında seyrederken, uzun vadede bu oran 48-50 bandına düşmektedir. Kasım ayında Merkez Bankası’nın faiz indirim kararı alması halinde mevduat faizlerinde de düşüş olacağını öngörmekteyiz. Bir diğer ifadeyle son yüksek faiz dönemleri diyebiliriz.

MERKEZ BANKASI’NDAN KASIMDA FAİZ İNDİRİMİ BEKLENİYOR MU?

Parasal sıkılaştırma uygulamalarının devam edecek olmasına karşın kasım ayından itibaren ufak da olsa faiz indirimlerinin gündeme geleceğini düşünüyoruz. 2025 yılı boyunca da faiz indirimlerinin devam edeceğini öngörüyoruz.

1 MİLYONUN GETİRİSİ NE OLDU?

Şu anda 1 milyon TL’yi vadeli mevduata yatıran bir tasarruf sahibinin aylık net getirisi 42.054 TL ile 43.672 TL arasında değişmektedir. Vadenin uzaması ile faiz oranları düşmekte ve buna bağlı olarak aylık kazanç tutarı azalmaktadır.

Kısa vadede altın ve mevduat yatırımlarının sağlıklı olacağını düşünüyoruz. Bir müddet daha yatırımcılar en yüksek getiriyi bu iki yatırım aracından elde edeceklerdir. Ancak ilerleyen süreçte faiz indirimlerinin gündeme gelmesiyle birlikte borsa ve diğer sermaye piyasası araçlarının daha yüksek getiri sağlayacağını öngörmekteyiz.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Tahran'da patlama sesleri! İşgalci İsrail'den İran'a saldırı

Tahran'da patlama sesleri! İşgalci İsrail'den İran'a saldırı