Milliyet.com.tr/ÖZEL Geçtiğimiz hafta sonu yürürlüğe giren düzenlemeye göre tüketiciler için 7 bin liranın üzerindeki mal veya hizmet alımlarına ait ödemelerin banka ve finans kurumları aracılığıyla yapılması uygulamasında zorunlu tutar 30 bin liraya çıkarıldı.
Peki düzenlemede detaylar neler? Ticaret ile uğraşmayan, çalışan, emekli veya memur gibi vatandaşlar babasına, akrabasına 40 bin TL para göndermek istediğinde bunu banka üzerinden mi yapmak zorunda? Ticaret ile uğraşmayan bir vatandaş 30 bin TL’yi aşan ödemeleri market, restoran, galeri gibi ticari kazanç, zirai kazanç, avukat, doktor gibi serbest meslek kazanç sahiplerine banka üzerinden mi yapmak zorunda?
‘VATANDAŞ VERGİ MÜKELLEFİ OLMASA DAHİ FATURA ALACAK’
Konuyla ilgili merak edilenleri değerlendiren Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: “Düzenlemeyle kayıt dışı ekonomi ile mücadele kapsamında büyük bir yol katedileceğini düşünüyorum. Öncesinde fiş veya fatura almayan ancak bunun karşılığında mal veya hizmet alan kişileri kapsamıyordu. Yani sadece vergi mükelleflerinin birbirleri arasında yapmış olduğu işlemlerde fiş veya fatura almamak cezaya konu oluyordu. Şimdi ise bir vatandaş vergi mükellefi olmasa bile bir mal veya hizmet aldığında fiş veya fatura almazsa toplam bedelin yüzde onunu ceza ödemekte karşı karşıya olabilecek 7000 TL olan işlem sınırı da şu anda 30.000 TL’ye çıkartılmış durumda.
TİCARET İLE UĞRAŞMAYAN BİR VATANDAŞ BABASINA 40 BİN TL PARA GÖNDERSE BUNU BANKADAN MI YAPMAK ZORUNDA?
Ticaret ile uğraşmayan kişiler kendi aralarında bir para gönderirse bu gönderilen tutarı banka veya finans kurumları üzerinden yapma zorunluluğu bulunmamakta. O yüzden vatandaşın babasına elden verdiği para bu kapsamda değildir.
TİCARET İLE UĞRAŞMAYAN BİR VATANDAŞ AVUKAT, DOKTOR GİBİ SERBEST MESLEK SAHİBİ KİŞİLERE 30 BİN TL ÜZERİ ÖDEMEYİ BANKADAN MI YAPMAK ZORUNDA?
Ticaret ile uğraşmayan vergi mükellefi olmayan ancak ticaret ile uğraşan vergi mükellefi olan kişilerden yapmış olduğu alışverişlerde fiş veya fatura almakla birlikte ödemeleri banka veya finans kurumları üzerinden yapmak zorundadır.
KURALA UYMAYANA NE KADAR CEZA KESİLECEK?
30.000 TL ve üzeri ödemeleri banka veya finans kurumları üzerinden yapmayan kişiler için kesilecek ceza toplam bedelin %10’u şeklindedir. Örnek vermek gerekirse 50.000 TL’lik bir alışveriş yaptınız, 5000 TL cezayla muhatap olabilirsiniz. Toplam ceza tutarı da işleme konu olmak üzere 5000 TL’den aşağı olamaz, toplamda da bir yıl içerisinde 20 milyon TL’ye geçemez.
5 GÜN KURALI NEDİR?
Eğer bir kişi alışveriş yaptığı yerden fiş veya fatura almazsa ya da bu tutar banka veya finans kurumları içerisinden ödenmezse 5 gün içinde Gelir İdaresi Başkanlığı’na bildirim yapan kişi ceza ile muhatap olmayacaktır.”