21 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Ekonomi Ekonomiye can suyu

Ekonomiye can suyu

Geçtiğimiz yıl yaklaşık 1 milyon kişinin katıldığı karnavala bu yıl 1,5 milyon kişinin katılması beklenirken, yaratacağı ekonomik hacmin ise bir önceki yıla oranla yüzde 20 artışla 150 milyon TL’ye ulaşması bekleniyor.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Ekonomiye can suyu

Yavuz Müftüoğlu / TÜRKGÜN

Türkiye'nin her bölgesinden ve yurtdışından insanların heyecanla beklediği “Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı’nda” bu yıl eğlenceli etkinlikler ile birlikte; kültürel, sanatsal ve sportif aktiviteler de yer alacak. Karnavalın fikir önderi ve Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt, karnavalın Adana’ya olduğu kadar Türkiye’nin tanıtımı ve turizmine olumlu katkılar yaptığını belirterek “Sadece Adana’da değil Antep, Hatay, Tarsus, Mersin civarındaki otellerde de doluluk artıyor. Uçaklarda, otobüslerde o dönemde yer bile bulunmuyor… Hem eğlendirici yönüyle hem de sosyo-ekonomik anlamda ülkemize çok büyük faydaları olmaktadır” dedi.

KATKISI 150 MİLYON TL

Karnavalın temasını en başından bu yana “dostluk ve sevgi” üzerine kurguladıklarını da sözlerine ekleyen Bozkurt, “2013 yılından bu yana da bu söylem altında on binlerce konuğumuza ev sahipliği yaptık. Gerek farklı illerimizden gerekse de yurt dışından gelen misafirlerimize Adana’nın güzelliklerini aktardık. Bu nisan ayında da yine aynı coşkuya tanıklık edecek ve binlerce kişiyi bir kez daha ağırlayacağız. Tur şirketleri, uçak ve otobüs şirketleri rezervasyonları tamamlamaya başladılar. Otellerde de karnaval tarihleri için rezervasyonlar tamamlanmış durumda. Karnavalda yoğun katılımın yaşanacağı günler 3-4-5 Nisan tarihleri olacak. Sonrasında da çeşitli aktiviteler ile birlikte karnaval 12 Nisan tarihine kadar sürecek. Biz bunu “Sakin Karnaval” olarak adlandırdık” dedi.

KATKISI 150 MİLYON TL

3-12 Nisan tarihleri boyunca Adana dışından bölgeye gelecek yaklaşık 200.000 bin yatılı ve günübirlik karnaval gezgininin kişi başı ortalama harcamasının 500 TL olacağı tahmin ediliyor. Konaklama, yeme-içme, eğlence, alışveriş ve benzer harcamalar dahil, Adana dışından gelecek olanların Adana ekonomisine katkısı yaklaşık 100 milyon TL dolayında olacak. Ayrıca, etkinliklere Adana’dan katılacak yaklaşık 1 milyon 300 bin kişinin karnaval boyunca yapacağı yeme- içme, eğlence, alışveriş gibi kalemlere kişi başı ortalama 30 TL gibi sembolik bir harcama yapacağı hesaba katıldığında 40 milyon TL civarında da bir iç ticaret hacmi ortaya çıkıyor. Tüm bu rakamlara şehirlerarası hava ve kara ulaşımı, şehir içi özel ve toplu taşıma gibi diğer bazı harcamalar eklendiğinde, yaklaşık 150 milyon TL’lik Portakal Çiçeği Karnavalı ekonomisi oluşuyor. Böylelikle Adana, turizm yoluyla da ülke ekonomisine katkı sağlıyor.

OTELLERDE YER KALMADI

ADANA’ya son 7 yılda gelen yerli ve yabancı turist sayısında yüzde 100’den fazla artış meydana geldi. Bu rakama günü birlik gelenler, hava yolunu kullanmayanlar ve konaklama yapmayanlar dahil edilmedi. Bunların da dahil edilmesiyle kente gelen turist sayısının çok daha fazla arttığı kaydediliyor. Adana’daki bakanlık ve belediye belgeli toplam 12.000 yatak kapasitesinin tamamı karnaval süresince doluyor. Karnavalın Tarsus, Mersin, Ceyhan, Karataş, Osmaniye, İskenderun, Antakya gibi çevre şehirlerdeki otellerin doluluk oranına etkisi de çok yüksek. Diğer yandan, Adanalılar karnaval zamanında evlerinde on binlerce misafir ağırlıyorlar. Hava yolu şirketleri, otobüs şirketleri çok sayıda ek seferler koyuyorlar. Adana dışından gelen konuklar için ayrıca şehirde binlerce kişinin konaklayacağı kamp alanı da kuruluyor

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Erdoğan ile MHP Lideri telefonda görüştü

Erdoğan ile MHP Lideri telefonda görüştü