21 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Ekonomi FAST sistemi nedir, nasıl kullanılır? FAST sisteminde limit ne kadar?

FAST sistemi nedir, nasıl kullanılır? FAST sisteminde limit ne kadar?

Bankacılık işlemlerinde vatandaşların işlerini kolaylaştıran FAST sisteminde önemli bir değişikliğe gidildi. Ödemelerin, Kimlik Numarası , telefon numarası ve e-posta adresi ile kolay FAST sisteminin kullanıcı sayısı ise 11,3 milyona ulaştı. Vatandaşlar, FAST sistemi nedir, nasıl kullanılır? sorularına yanıt arıyor.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
FAST sistemi nedir, nasıl kullanılır? FAST sisteminde limit ne kadar?

8 Ocak 2021 tarihinde kullanıma açılan Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) Sistemi’nde işlem üst limitinde arttırıma gidildi. 'Yeni nesil 7/24 anlık ödeme sistemi' olarak adlandırılan sitemle ilgili Merkez Bankası tarafından açıklamasında, halihazırda 1.000 TL olan işlem tutar limiti 4 Ağustos 2021’de iki katına çıkarılacağı bildirilmişti. Pek, çok kişi, FAST sisteminin nasıl kullanılacağını ve üst limitin ne kadar olduğunu sorguluyor.

FAST SİSTEMİNDE ÜST LİMİT İKİ KATINA ÇIKARILDI

FAST Sistemi, 8 Ocak 2021’te yaygın kullanımının yakından izlenmesi amacıyla 50 lira limitli olarak başlatılmıştı. FAST sisteminde üst işlem limiti bir süre sonra 1000 TL’ye çıkartıldı. 4 Ağustos itibarıyla üst işlem limiti 2 bin TL olacak. 9 Temmuz 2021’de Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada şu bilgiler yer almıştı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından (TCMB) yapılan açıklamada, FAST Sistemi işlem üst limitinin artırılacağı, Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşlarının FAST Sistemi’ne katılım başvurularının alınmaya başlandığı belirtildi.

Banka iç kaynaklarınca geliştirilen ve 8 Ocak 2021 itibarıyla kullanıma açılan yeni nesil, 7/24, anlık ödeme sistemi FAST’te günlük ortalama 2 milyon adet anlık ödemenin, müşteri hesapları arasında bir saniyeden daha kısa bir süre içerisinde gerçekleştirildiği vurgulanan

“Ödemelerin, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası (TCKN), telefon numarası ve e-posta adresi ile kolay ve hızlı bir şekilde başlatılması için Kolay Adresleme Sistemi’ne kayıt olan kullanıcı sayısı ise 11,3 milyona ulaştı. 

Diğer taraftan, bankaların yanı sıra 6493 Sayılı Kanun kapsamındaki Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşlarının FAST Sistemi’ne katılmaları için gerekli olan teknik hazırlıklar ve düzenlemeler hayata geçirilmiş olup, katılım talepleri alınmaya başlanmıştır. Sisteme katılım için gerekli olan teknik ve operasyonel şartları sağlayan ve testlerde başarılı olan kuruluşların FAST Sistemi’ne katılmaları mümkün olacaktır. 

FAST SİSTEMİ NEDİR?

Merkez Bankası bu konuda şu bilgileri veriyor: FAST (Fonların Anlık ve Sürekli Transferi) Sistemi, Merkez Bankası tarafından yeni işletime alınan anlık ödeme sistemidir. FAST’ta ödemeler 7/24 ve anında karşı hesaba geçer ve ödemenin tarafları, bankaları tarafından ödemenin durumu hakkında anında bilgilendirilir.

FAST SİSTEMİNİ NASIL KULLANABİLİRİM?

FAST Sistemine üye finansal kuruluşunuzun mobil ya da internet bankacılığı uygulamalarına girerek 7×24 FAST ödemesi gönderebilirsiniz.

Ödeme talimatınızı girerken alıcının hesap bilgilerini (ad-soyad ve IBAN) kullanabileceğiniz gibi; varsa alıcının kolay adres bilgilerini de kolayca girebilirsiniz. ( Kolay adres ).

Ödeme talimatınız saniyeler içinde gerçekleşecek ve işleminiz başarı ile gerçekleştiği an hem gönderici olarak siz hem de alıcı müşteri işlem hakkında bankalarınız tarafından bilgilendirileceksiniz. İşlem tutarı anında alıcının hesabına yansıtılacak ve fon kullanılır hale gelecek.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
MHP'de 'İlçe Başkanları Eğitim Programı' devam ediyor

MHP'de 'İlçe Başkanları Eğitim Programı' devam ediyor