21 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Ekonomi Her yaştan YouTuber vergi ödeyecek

Her yaştan YouTuber vergi ödeyecek

Koronavirüs günlerinde sanal dünyaya ilgi biraz daha arttı. Gelir İdaresi Başkanlığı gelir uzmanları İhsan Durlanık ve Naci Yıldırım, 18 yaşın altında olan YouTuberların da gelir vergisi mükellefi olduklarını söyledi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Her yaştan YouTuber vergi ödeyecek

Hürriyet'ten Neşe Karanfil'in haberine göre, vergi-algı sitesinde yayımlanan, 'YouTuber’ların Vergilendirilmesi: Vergi Mükellefi Olmak Şart mı?' başlıklı yazıda, vergi mükellefi olmak için herhangi bir yaş sınırı olmadığı kaydedilerek, “18 yaşın altında olan bir YouTuber gelir elde ediyorsa gelir vergisi mükellefi olacaktır” denildi.

Çalışmada, YouTube üzerinden gelir elde edenlerin en büyük yanılgısının, 'vergi kaydım yok, bir sınır varmış ben o sınırın altında para kazanıyorum, 18 yaşından küçüğüm, her ay para kazanmıyorum, sponsorum vergimi benim yerime ödüyor, mükellef olmayı da düşünmüyorum, Maliye beni nereden bulacak' olduğu belirtilerek, banka hesapları üzerinden tespit yapılabildiği belirtildi.

'Ticari kazanç hükümlerine tabi'

Gelir İdaresi Başkanlığı gelir uzmanları Durlanık ile Yıldırım’ın ortak çalışmasında, izlenme sayısı ve süresine göre kazanılan gelirlerin reklam geliri olarak değerlendirildiği belirtilerek, şöyle devam edildi:


“İster sponsorlarla anlaşıp videolarda sponsor reklamı yapılsın, isterse herhangi bir sponsor ile anlaşmadan sadece videoların izlenmesinden gelir elde edilsin, bu gelir reklam geliri olarak değerlendirilmekte ve Gelir Vergisi Kanunu'nda yer alan 7 gelir unsuru arasındaki (Ticari Kazanç) hükümlerine tabi olmaktadır. Bu şekilde gelir elde eden bir içerik üreticisinin, mahalledeki marketin ya da AVM’deki bir kahveci dükkanının vergilendirilmesinden farklı olmayacak şekilde vergi mükellefiyeti tesis ettirmesi gerekmektedir. Zira, elde edilen gelirin serbest meslek kazancı ya da arızi kazanç hükümlerine tabi değil (Ticari Kazanç) hükümlerine tabi olması gerektiği verilen bir yazılı görüş ile netliğe kavuşmuştur. Bu senaryoda para, Google Limited Ireland tarafından YouTuber’ın banka hesabına aktarılmaktadır. Yine yayınlanan videolarda eğer bir şirket ile sponsorluk anlaşması yoluyla gelir elde ediliyorsa sözleşmenin muhatabı doğrudan YouTuber olmaktadır.”

'İstisna sınırı yok'

Ticari kazançlarda mükellef olmak için herhangi bir istisna sınırı olmadığının hatırlatıldığı çalışmada, “Arızi kazançlar ile ilgili olan 2020 yılı için 40 bin lira sınırının bu şekilde elde edilen gelir ile herhangi bir ilgisi yoktur” denildi.

Periyodik olarak bankaların Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bilgi vermesinin zorunluluk olduğu hatırlatılarak, banka hesaplarına uygulanacak basit bir filtre ile Google Limited Ireland’dan gelen paraların, kimlerin, ne zaman banka hesaplarına geldiğinin tespit edilebileceği vurgulandı.

'10 bin TL gelire 1500 TL vergi ödenmeli'

Yazıda, “Geçtiğimiz yıllarda Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından banka hesaplarına Google Limited Ireland’dan ödeme yapılanların tespit edilip vergi dairelerine görüşme yapmak için çağrıldıkları unutulmamalıdır. Vergi müfettişlerine sağlanan veriler ile uzaktan denetim yapmak gelişen teknoloji ile son dönemde çok kolay hale gelmiştir” denildi. Vergilendirmenin yıllık tarifeye göre olacağının anlatıldığı çalışmada, yıllık 10 bin lira vergi matrahı olan bir YouTuber’ın yüzde 15’lik vergi dilimine gireceği ve bin 500 lira vergi ödeyeceği kaydedildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Dünya genelinde koronavirüs kaynaklı ölüm 190 bine yaklaştı

Dünya genelinde koronavirüs kaynaklı ölüm 190 bine yaklaştı