17 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Ekonomi Kira ödemesi elden yapılırsa iki tarafa da 5 bin TL ceza!

Kira ödemesi elden yapılırsa iki tarafa da 5 bin TL ceza!

Gelir İdaresi Başkanlığı, kiraların elden ödenmesini yasaklayan yeni düzenlemeye hazırlanıyor. Elden ödeme yapan ve kabul edenlere 5 bin TL ceza kesilecek.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kira ödemesi elden yapılırsa iki tarafa da 5 bin TL ceza!
KAYNAK: Haber Merkezi

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan yeni tebliğ taslağı, kiraların elden ödenmesini yasaklıyor. 

Hürriyet'ten Neşe Karanfil'in haberine göre; bu kapsamda elden ödendiği tespit edilen kiranın aylık tutarının yüzde 10'u oranında ceza kesilecek. Ancak tutar 5 bin TL'nin altında kalırsa hem ev sahibine hem kiracıya 5’er bin TL ceza uygulanacak.

Örneklerle düzenleme

Örneğin, 1 Ekim 2024 itibarıyla 25 bin TL kira ödeyen bir kiracının 15 bin TL'sini elden vermesi durumunda, yüzde 10'luk ceza tutarı 5 bin TL’nin altında kaldığı için her ay için hem ev sahibi hem de kiracıya 15 bin TL ceza kesilecek.

Banka veya PTT şartı

Kira ödemelerinin banka ya da PTT aracılığıyla yapılması zorunlu olacak. Haftalık veya günlük kısa süreli konut kiralamaları da bu kapsama girecek.

Cezalar artırılacak

Zorunluluğa uymayanlara her işlem için özel usulsüzlük cezası kesilecek. Ceza, ilk sınıf tüccarlar için 20 bin TL, ikinci sınıf tüccarlar için 10 bin TL, diğer tüm kişiler için ise en az 5 bin TL olarak belirlendi. Cezalar yıllık olarak güncellenecek ve bir takvim yılı içinde toplam 20 milyon TL'yi aşamayacak. Elden ödeme yapanlar eğer durumu takip eden 5 işgünü içinde kendiliğinden idareye bildirirse özel usülsüzlük cezası kesilmeyecek.

Usulsüzlük cezası nasıl uygulanacak?

Ev sahibi Ali Bey, gayrimenkulünü Hakan Bey'e kiraladı ve 20 bin TL'lik kira bedelinin elden ödendiği tespit edildi. Yüzde 10'luk ceza tutarı 5 bin TL’nin altında kaldığı için hem Ali Bey’e hem de Hakan Bey’e ayrı ayrı 5 bin TL ceza kesilecek.

7 bin liranın üstüne banka zorunluluğu

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın hazırladığı bir diğer taslağa göre, 7 bin liranın üzerindeki her türlü ödeme, banka veya diğer aracı finansal kurumlar aracılığıyla yapılmak zorunda olacak. Bu zorunluluğa uymayan hem satıcıya hem de alıcıya ceza kesilecek.

Örnek uygulama

Taslakta verilen örneğe göre, bir memur 20 bin TL’ye bir buzdolabı satın aldığında, bu tutarın 7 bin liralık kısmını aşması nedeniyle, ödeme aracı bir finansal kurum aracılığıyla yapılacak. Eğer bu zorunluluk yerine getirilmezse, hem alıcı hem de satıcıya ayrı ayrı ceza uygulanacak.

7 bin lira ve üzerindeki ödemelerde zorunluluğa uymayan taraflara her işlem için ceza kesilecek. Bu düzenlemeye uymayanlara uygulanacak cezalar, yıllık yeniden değerleme oranına göre artacak.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bakan Güler, Kazakistan'a gitti

Bakan Güler, Kazakistan'a gitti