Türkgün Ekonomi Konut üretimi hızlandı, o endeks tarihi zirveyi gördü

Konut üretimi hızlandı, o endeks tarihi zirveyi gördü

Bina inşaat endeksi ocakta tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkarken, sektör temsilcileri artan talep ve faiz indirim sinyallerinin ardından üreticilerin arz için harekete geçtiğini bildirdi.

Bina inşaat endeksi ocakta tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkarken, sektör temsilcileri artan talep ve faiz indirim sinyallerinin ardından üreticilerin arz için harekete geçtiğini bildirdi.

KAYNAK: AA

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) istatistiklerine göre, inşaat üretim endeksi, ocakta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,5 artış gösterdi. Söz konusu artış, son 9 ayın en yüksek verisi olarak kayıtlara geçti. Söz konusu endeks Nisan 2024'te yüzde 17,9'a yükselmiş ve sonraki aylarda düşerek dalgalı bir seyir izlemişti.

Söz konusu veriyi oluşturan iki ana endeks arasında yer alan bina üretimindeki artışa işaret eden bina üretim endeksi ise ocakta rekor kırdı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış bina inşaatı endeksi ocakta 152,1 puana yükselirken, verinin açıklanmaya başlandığı Ocak 2017'den bu yana en yüksek rakam görülmüş oldu.

Böylece mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış bina inşaatı endeksi 97 ayın en yükseğine çıktı. Bundan önceki en yüksek rakam 144,9 ile Aralık 2024'te ve 138 ile Ocak 2018'de görülmüştü.

Sektör temsilcileri, geçen yılın ikinci yarısında yükselişe geçen ve son 8 aydır sürekli artan konut satışlarının bu alandaki üretimi de artırdığını belirtirken, faiz indirimlerinin başlamasının ve yıl içinde devam edeceğine dair beklentilerin de üretimi destekleyen unsurlar arasında yer aldığını bildirdi.

Öte yandan inşaat maliyetlerindeki yıllık artışın ocakta yüzde 26,61'e gerilemesi ve son 49 ayın en düşük verisi olarak kayıtlara germesi de üretimi teşvik ettiği belirtildi.

“KONUT ARZININ ARTACAĞINA İLİŞKİN ÖNCÜ BİR GÖSTERGE”

İnşaatçılar ve Gayrimenkul Geliştiricileri Derneği (İNDER) Başkanı Engin Keçeli, bina inşaatı sektörü endeksinin tüm zamanların zirvesinde olmasının ve inşaat üretim endeksinin de son 9 ayın en yükseğine çıkmasının sektör adına "önemli ve sevindirici bir gelişme" olduğunu söyledi.

Keçeli, "Müteahhitler yeniden inşaat yapmaya başlıyor. Zaten üretimi artırmak zorundayız çünkü birkaç yıldır çok düşmüştü. Üretim olmazsa eylülden sonra satmaya daire bulamayacağız. Faizlerin düşmeye devam etmesiyle birlikte yılın ikinci yarısında konut satışlarının adeta coşacağını düşünüyoruz." dedi.

Konut üretiminin çok daha fazla artırılması gerektiğini, mevcut üretimin talebin oldukça altında kaldığını dile getiren Keçeli, "Talep var, bizim de arzı artırmamız gerekiyordu. Bu veri de o artışın öncü göstergesi. Hem üretim hem de satış artacak. Bütün üreticiler şu anda canlı olan ve daha da artacak talebe hazırlık yapıyor." ifadelerini kullandı.

“TALEBİN CANLILIĞI VE STOKLARIN ERİMESİ ÜRETİMİ TEŞVİK EDİYOR”

Gayrimenkul ve İnşaat Platformu Mustafa Ekiz de faizlerin düşme eğilimine girmesi nedeniyle fiyatların artacağı beklentisi sonrası konut satışlarındaki artışın devam ettiğini söyledi.

Geçen yılın ikinci yarısından itibaren konut satışlarının sürekli arttığını dile getiren Ekiz, "Bu artışta vatandaşlarımızın diğer yatırımlardan kar elde ederek birikimlerini konuta yönlendirmesinin etkisi büyük. Yatırımcılar altın, KKM, mevduat ve döviz gibi enstrümanlardaki birikimlerini son aylarda konuttaki fırsatlar için kullandı." dedi.

Ekiz, sadece son 8 ayda satılan konut adedinin 1 milyon 158 bine yaklaştığını kaydederek, "Artık mevcut stoklar tükenmiş durumda. Satışların 3'te ikisi zaten ikinci el. Bu nedenle yeni konut üretiminin artması gerekiyor ve bir hareketlenme söz konusu." diye konuştu.

Türkiye'de yılda 800 bin civarında konut üretilmesi gerektiğini ancak mevcuttaki üretimin bir süredir çok daha düşük rakamlarda seyrettiğini anlatan Ekiz, "Talebin bu denli canlı olması, stokların erimesi ve inşaat maliyetlerindeki artış hızının yavaşlaması üreticileri harekete geçmeye teşvik etti." açıklamasında bulundu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Galeriler Bilim Teknoloji Türkiye yapay zekada atılım yapacak

Türkiye yapay zekada atılım yapacak

Türkiye, yapay zekadan daha etkin yararlanmak ve bilimsel çalışmalarını yeni aşamalara taşımak amacıyla ARF süper bilgisayarına "kuantum bilgisayar" entegre etmeye hazırlanıyor.

Türkiye, yapay zekadan daha etkin yararlanmak ve bilimsel çalışmalarını yeni aşamalara taşımak amacıyla ARF süper bilgisayarına "kuantum bilgisayar" entegre etmeye hazırlanıyor.

KAYNAK: AA
 1

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının "2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi" belgesinden derlenen bilgiye göre, yapay zeka teknolojileri, AR-GE ve inovasyon ekosisteminin temel yapı taşı olarak kabul ediliyor.

 

1 / 10
 2

Başta "Türkçe Büyük Dil Modeli"ni geliştirmek olmak üzere hem bilimsel kapasitenin güçlendirilmesi hem de üretken yapay zeka modellerinin desteklenmesi için adımlar atılması planlanıyor. Bu alanda, Türkiye'de veri işleme ve yüksek başarımlı hesaplama kapasitesini güçlendirmek üzere "Yapay Zeka Süper Bilgisayar Yatırım Programı" öncelikli olarak ele alınacak.

 

2 / 10
 3

Bu doğrultuda atılan adımlardan ilki yapay zeka ekosisteminin hızlı gelişimini desteklemek amacıyla başlatılan Süper Bilgisayar Yatırım Programı oldu. Bununla 80 binden fazla işlemci çekirdeği, 312 GPU kartı ve 14 Petabayt yüksek başarımlı depolama alanına sahip Türkiye'nin en yüksek kapasiteli süper bilgisayarı ARF, TÜBİTAK bünyesinde devreye alınmıştı. ARF süper bilgisayarı, üst seviye 40 bin dizüstü bilgisayarın sağladığı hesaplama gücüne yakın bir kapasiteyle kullanıcılara bilimsel çalışmalarda çığır açacak yeni fırsatlar oluşturdu.

 

3 / 10
 4

Şimdi de ARF süper bilgisayarıyla entegre edilmek üzere bir kuantum bilgisayar alımı planlanıyor. Bu bilgisayar, süper iletken kubitlere dayalı bir mimariye sahip olacak ve en az 20 fiziksel süper iletken kubit içerecek.

 

4 / 10
 5

Üniversiteler, kamu ve özel sektörün yapay zeka teknolojileri geliştirmesi ve bunlara uyum sağlayabilmesi adına önemli bir altyapı olan ARF'ın mevcut kullanımının yaygınlaşması için yeni politika ve mekanizmalar oluşturulacak. Böylece Türkiye'nin yapay zeka konusunda atılım yapması bekleniyor.

 

5 / 10
 6

Türkiye'nin süper bilgisayarları

ARF, Türkiye'nin veri işleme altyapısını güçlendirmek için yüksek başarımlı hesaplama ve veri depolama alanı sağlayan "Türk Ulusal Bilim e-Altyapısı"nda (TRUBA) kullanıma açılmıştı.

 

6 / 10
 7

TRUBA, özel sektör, kamu ve üniversitelerin ihtiyaç duyduğu yüksek performanslı hesaplama kapasitesi sağlıyor. Doğrudan sıvı soğutma teknolojisine sahip ARF sistemi, Türkiye'de iklim modelleme, biyoteknoloji, temel bilimler, tıp bilimleri gibi hesaplamalı bilimler alanında akademi, kamu ve özel sektör araştırmacılarına hizmet veriyor, geleceğe yönelik yenilikçi çözümler geliştirilmesine olanak tanıyor.

 

7 / 10
 8

Türkiye, TRUBA Veri Merkezi ve ARF Hesaplama Kümesi ile bilimsel araştırma yetkinliklerine yeni bir boyut kazandırıyor ve küresel ölçekte rekabet gücünü artırıyor.

TÜBİTAK bunun yanında, teknoloji ve araştırma ekosistemine, EuropHPC Programı kapsamında ortak olduğu İspanya'da kurulu MareNostrum5 altyapısına erişim imkanı sunuyor.

 

8 / 10
 9

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının desteğiyle TÜBİTAK ULAKBİM'in ortak olarak yer aldığı Türkiye, İspanya ve Portekiz'in katılımından oluşan konsorsiyum tarafından kurulan ve işletilen MareNostrum5 süper bilgisayarı, Kasım 2024'te açıklanan Top500 listesinde dünya sıralamasında 35'inci sırada yer aldı. MareNostrum5 sistemi EuroHPC Ortak Girişimi erişim çağrıları ve ulusal erişim başvurularıyla tüm sektörlerden araştırmacılara hizmet veriyor.

ARF kümesinin ikinci faz alımı olan yeni yapay zeka kümesi ARF-ACC sistemi ise yapay zeka teknolojileriyle çalışan araştırmacılar için hesaplama kaynağı sunuyor.

 

9 / 10
 10

Kamu ve sanayiye "süper bilgisayar" gücü

Ayrıca Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının desteği ile TÜBİTAK’ın ortak olarak yer aldığı BSC Yapay Zeka Fabrikası (BSC-AIF), EuroHPC Ortak Girişimi tarafından desteklenecek ilk 7 yapay zeka fabrikasından biri olarak kabul edildi.

MareNostrum5 sisteminin yapay zeka optimize süper bilgisayar olarak güncellenmesiyle sanayi ve kamu yapay zeka ekosisteminin ivmelendirilmesi hedefleniyor.

10 / 10
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *