20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Ekonomi Korona sonrası restoranlar eskisi gibi olmayacak

Korona sonrası restoranlar eskisi gibi olmayacak

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Yönetim Kurulu Başkanı ve Ramazan Bingöl Restoran zincirleri sahibi Ramazan Bingöl, koronavirüs sonrası restoranların da alınacak önlemler sayesinde eskisi gibi olmayacağını söyledi.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Korona sonrası restoranlar eskisi gibi olmayacak

Şu an için 100 bini aşkın restoran, kafe, lokanta gibi işletmelerin kapalı olduğu bilgisini paylaşan Ramazan Bingöl, TÜRKGÜN'den Ahmet Aydemir'in sorularını cevaplandırdı...

Restoranlar koronavirüsten nasıl etkiledi? Rakamsal kayıp biliniyor mu?

Tüm sektörlerde olduğu gibi bizim sektörümüz de bu korona sürecinden büyük bir darbe yedi. Diğer sektörlere oranla daha fazla emek yoğun bir sektör olduğumuzdan dolayı bu virüsten en çok etkilenen sektör maalesef biziz. Bütün dükkânlar kapalı, sektörün bir kısmı sadece paket servis yapıyor ama o da işçi ücretlerini bile çıkarmaya yetmiyor. Bütün işletmeler paket servis ve gel al servis haricinde hizmet veremiyor bu da maalesef işlerde yüzde 60-70’lere varacak şekilde bir kayba neden oldu. Yer yer farklılık gösterse de ortalama yüzde 70 ciro kaybı var.

Kaç restoran kapalı bulunuyor ve ne kadarlık istihdam sağlıyor?

Yeme içme sektöründe faaliyet gösteren irili ufaklı 100 bini aşkın restoran, cafe, lokanta v.b işletme bulunmakta buralarda 2 milyonu aşkın çalışan var ve bizlere ürün tedariği yapan da milyonlarca çalışanın olduğu yan sektörler bulunmakta. Bütün bunları hesap ettiğimizde 3-4 milyonluk bir istihdam söz konusu.

Açılış için tarih belli mi ya da bir öngörü var mı?

Resmi makamlarca yapılan açıklamaları bizler de takip ediyoruz ve Mayıs sonu - Haziran başı gibi işletmelerimizde müşterilerimize hizmet vermeyi planlıyoruz. Tabi bunda virüsün etkisinin azalma eğilimi göstermesinin de etkisi var. Bir aksilik yaşanmazsa bizler de bu ayın sonuna doğru müşterilere hizmet vermeye başlayacağız.

Devletten talebiniz nedir?

Tabi virüsten etkilenen tek sektör biz değiliz. Bundan dolayı devlet bütün sektörlere imkânları ölçüsünde destek vermeye çalışıyor. Verilen destek şimdilik bizleri idare ettiriyor ama asıl çözüm bu değil tabiki. Bizim artık bu virüs belasından kurtulup işletmelerimizi açmamız lazım. İşletmeler açılınca da vatandaşlar ne kadar buralara gelmeye başlayacak o da başka bir bilinmez. Eğer bu şekilde devam ederse çok daha fazla desteğe ihtiyacımız olabilir ve mevcut destekler yetersiz kalabilir.

Açılış için gerekli hazırlıkları yaptınız mı?

Gerekli hazırlıkları yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. Örneğin bu virüs sürecinden önce hiç paket servisi olmayan üyelerimiz paket servis için gerekli altyapıyı kurdu ve istihdamda bulundular. Ayrıca en önemli etmenlerden biri olan gıda güvenliği konusunda da tedbirlerimizi alıyoruz. İşyerlerimizi sürekli dezenfekte edip çalışanlarımızın ve müşterilerimizin sağlıklarına dikkat ediyoruz.

Koronavirüs sonrası restoranlarda ne gibi önlemler alınacak?

Öncelikle belirtmek gerekir ki hiçbir şey artık eskisi gibi olmayacak. İnsanlar daha fazla titiz olup belki de dışarıda neredeyse yemek yemeyecek bir psikolojiye bürünecekler. Bunları henüz restoranlar açılmadan kestirmek zor ama dükkanları açsak bile birkaç ay ciddi sıkıntılar yaşayacağız gibi. Bundan dolayı işletmelerimizde belgelendirmeye önem veriyor ve TÜRES’in proje aşamasında olan bir uygulamasıyla hijyene yönelik belgeler dağıtacağız. Masa aralarında 2 metre kuralını istisnasız uygulayacağız. Yer yer işletmelerimizde yüzde elli doluluk oranında müşteri kabul edeceğiz. Tabi bunlar şimdilik alınacak önlemler. Süreç neyi gösterir henüz belli değil ama ihtiyaç duyulması halinde farklı tedbirler de ekleyebiliriz.

Masa aralıkları, mekana alınan kişi sayısı, kullanılan tabak çatal vs ekipmanları ve ortaya getirilen ikramlıklar ve salata gibi ortak yiyeceklerde ne gibi değişiklikler göreceğiz?

Sıfır temasa yakın bir titizlikle istediğiniz ürün masanıza gelecek. Çoğu terde sürece göre belki de self servis patlama yaşayacak. Müşteriye ürünü garson getirsin veya siz isterseniz kendiniz de alabilirsiniz seçenekleri sunacağız. Eskiye oranla ortaya salata veya tatlı gibi uygulamalar durdurulacak. Kişiye özgü yemek ve servis hizmeti yapacağız. Talep edenlere tek kullanımlık tabak, plastik, çatal, kaşık, bıçak da vereceğiz.

Ekmek arası gibi elle fazla temasın olduğu ürünlerde ne gibi tedbirler alınacak?

Süreç başladığından bu yana eldiven ve maske kullanımı toplumda olduğu kadar işletmelerde de çok kullanılıyor. Kullan at maske ve eldivenler sık sık değiştiriliyor. Bu tedbirlerle temasın önüne geçiyoruz. Hijyene olabildiğince dikkat edip hem kendimizin hem de müşterimizin sağlığını düşünüyoruz.

Ramazan ayı için ne planladınız şu an nasıl geçiyor?

Ramazan ayına özel TÜRES üyeleri olarak ‘Siz bize gelemiyorsanız biz size geliriz’ kampanyası başlattık. Bu doğrultuda gerek aileler gerekse de işverenler kendi adreslerine, eşine, dostuna veya çalışanlarına iftar vermek istiyorlarsa bizimle irtibat kursunlar ve biz de hijyeni ve gıda sağlığını ön planda tutarak hazırladığımız lezzetlerimizi adreslerine teslim edelim. Vatandaşlarımız lütfen bir kere de olsa paket servisten faydalansınlar. Böylelikle paket servisin canlanması, hem milyonlarca kişinin ekmek yediği sektörümüze hem de ülkemiz ekonomisine önemli katkı sağlayacaktır. Ayrıca birçok üyemiz paket serviste Ramazan ayına özel kampanyalar ve ikramlar da hazırlamaktadır.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
ÖSYM Başkanı'ndan YKS ve askeri öğrenci sınavı açıklaması

ÖSYM Başkanı'ndan YKS ve askeri öğrenci sınavı açıklaması