18 Eylül 2024
weather
24°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
KAPALI
24°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Ekonomi 'Tamamlayıcı Emeklilik' geliyor: Yeni sistem 'TES' 2025’te devrede

'Tamamlayıcı Emeklilik' geliyor: Yeni sistem 'TES' 2025’te devrede

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi ile çalışanların emeklilik dönemlerinde ek gelir elde etmelerini hedefleniyor. 2025'te uygulanacak sistem, işveren katkısı ile de desteklenecek. TES'ten istenildiği zaman çıkılamayacak. İşte detaylar...

6 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
'Tamamlayıcı Emeklilik' geliyor: Yeni sistem 'TES' 2025’te devrede
KAYNAK: Haber Merkezi

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES), uzun süredir gündemde olan bir uygulama olarak 2025’in son çeyreğinde hayata geçiyor. Bu yeni sistem, çalışanların emeklilik dönemlerinde ek gelir elde etmelerini sağlayacak. Hürriyet Gazetesi yazarı Noyan Doğan, köşe yazısında TES hakkında detaylı bilgi verdi.

TES 2025 sonunda Devreye Giriyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından açıklanan 2025-2027 Orta Vadeli Program kapsamında Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) 2025'in sonunda yürürlüğe girecek. Sistem, çalışanların maaşlarından yapılan kesintilerin yanı sıra işveren katkısıyla desteklenecek.

İşveren Katkısı Geliyor

TES, mevcut otomatik katılım sisteminden farklı olarak işverenlerin de katkıda bulunacağı bir yapıya dönüşecek. Çalışanın maaşından kesilen tutarlara işveren de katkı yapacak. Noyan Doğan, bu sistemin uzun zamandır planlandığını ve işveren katkısının %3 civarında olabileceğini belirtiyor.

Kıdem Tazminatıyla İlişkisi Yok

Doğan, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nin kıdem tazminatıyla bir bağlantısı olmadığını özellikle vurguluyor. Kıdem tazminatında herhangi bir değişiklik yapılmasının söz konusu olmadığını belirterek, bu iki sistemin tamamen farklı olduğunu ifade ediyor.

Çalışan İstediği Zaman Çıkamayacak

Otomatik katılım sisteminde çalışanlar istedikleri zaman sistemden çıkabiliyorken, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi'nde bu mümkün olmayacak. Sistemde kalma zorunluluğu, emeklilik döneminde ek gelir sağlamayı amaçlıyor.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES)

İşte Noyan Doğan'ın yazısı;

“Son dönemde yazılarımda ara ara tamamlayıcı emeklilik sistemine değiniyorum. Kimi okuyucular da, sosyal medya üzerinden, ‘tamamlayıcı emeklilik diye bir şey yok işçinin, çalışanın kıdemine kimse dokunamaz’ diyerek, yazdıklarıma tepki gösteriyor. Oysa ‘tamamlayıcı emekliliğin kıdem tazminatı ile uzaktan yakından ilişkisi yok’ dememe rağmen; ya anlatamıyorum ya da anlaşılmak istenmiyorum. Bunları neden yazdım; anlatayım.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ekonominin 3 yıllık hedef ve politikalarının yer aldığı 2025-2027 döneminin kapsayan Orta Vadeli Programı (OVP) geçen hafta açıkladı. Bence OVP kapsamında önümüzdeki üç yılda yapılacaklar arasındaki en önemli maddelerden biri, tamamlayıcı emeklilik sistemine geçilecek olması. Önce OVP’ye bu konu nasıl girmiş, ona değineyim; sonra tamamlayıcı emeklilik sistemi hakkında bilgi vereyim.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES)

ORTA VADELİ PROGRAM NE DİYOR?

Programda, uzun vadeli tasarrufların artırılması bakımından önemli olan bireysel emeklilik ve otomatik katılım sistemini geliştirici düzenlemelerin hayata geçirileceğine değiniliyor. Bu kapsamda da, Programda, “Otomatik Katılım Sisteminin (OKS) işverenlerin de katkısı ile ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği tamamlayıcı emeklilik sistemi kurulacaktır” yazıyor.

Bir adım daha öteye gideyim, OVP’de, tamamlayıcı emeklilik sisteminin ne zaman kurulacağı da yazıyor. Programda, bu sistem için kanunu düzenlemeye gidileceği ve tamamlayıcı emekliliğin 2025’in 4. çeyreğinde kurulacağı yer alıyor. Özetleyeyim; bugün tüm çalışanlar için uygulanan otomatik katılım sistemi çıkarılacak kanunla yeniden revize edilecek ve 2025’in sonunda tamamlayıcı emeklilik sistemi kurulacak. Hani o, ‘yok öyle bir şey, nereden çıkarıyorsun?’ diyenlere; OVP’yi okumalarını şiddetle tavsiye ederim.

İKİNCİ BASAMAK EMEKLİLİK

Hazır yeri gelmişken, OVP’de yazan, ‘ikinci basamak emeklilik sistemi’ hakkında bilgi vereyim. Çünkü bu kavram başta çalışanlar olmak üzere çoğu kesim tarafından bilinmiyor. Emeklilik sisteminde üç basamak uygulanıyor. Birinci basamak, çalışanların SGK’ya prim ödeyip, gerekli şart ve koşulları yerine getirdiklerinde emekli oldukları, devletin sunduğu emeklilik sistemi. İkinci basamak, çalışanların her ay maaşlarından kesilen, işverenlerin de belirli oranda katkı yaptığı özel emeklilik sistemi, yani tamamlayıcı emeklilik. Üçüncü basamak ise, kişilerin tamamen kendi tercihleri doğrultusunda birikim yapıp, gelecek için tasarruf ettiği sistem. Dünyada emeklilik sistemleri böyle uygulanıyor ve bu sırayla uygulanıyor. Bizde sosyal güvenlik sistemi ile birinci basamak var, bireysel emeklilik sistemi ile üçüncü basamak var, ikinci basamak yok. Otomatik katılım sistemi ile ikinci basamak var gibi gözükse de eksik.

Peki, tamamlayıcı emeklilik sistemi nasıl olacak? Daha önceki bazı yazılarımda da değindim ama kısa bir özet geçeyim. Şunu belirteyim, bu konuda, ilgili taraflar ortak çalıştılar, ortaya bir içerik çıktı, bu da kamu yönetimine sunuldu. Aslında üç aşağı beş yukarı sistemin ana hatları belli.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES)

İŞVEREN ÇALIŞANA KATKI YAPACAK

Önce, bilmeyenler için –gerçi tüm çalışanlar biliyor- OVP’de de yer alan otomatik katılım sistemi nedir, kısaca anlatayım. Bağ-Kurluların dışında her çalışan, işvereni tarafından zorunlu olarak bireysel emeklilik sistemi kapsamındaki otomatik katılım sistemine dahil ediliyor ve çalışanın aylık maaşının yüzde 3’ü sisteme aktarılıyor. Devlet de çalışanın maaşından kesilen tutar üzerinden yüzde 30 katkı yapıyor. Bu sistemde işverenin hiçbir katkısı bulunmuyor. Çalışan da istediği zaman sistemden çıkabiliyor. Bu sistem 2017 yılından beri uygulanıyor ve bugün 7.5 milyon çalışan otomatik katılım sistemi içinde. Otomatik katılım sistemi hakkında detay isteyenler, 2 Eylül tarihli yine bu köşede ‘Çalışanların yüzde 35’i emeklilikte çift maaş alacak’ başlıklı yazımı okuyabilir.

İşte bu otomatik katılım sisteminin, 2025’in sonunda kapsamı ve içeriği değiştirilerek, tamamlayıcı emeklilik sistemine dönüşecek. Üzerinde çalışılan sistemin ana hatlarından bahsedeyim. Bugünkü sistemde çalışanın maaşından yüzde 3 kesiliyor, buna da devlet katkı yapıyor ya; tamamlayıcı emeklilikte, artık işveren de katkı yapacak. Yani sistem; çalışan, işveren, devlet katkılı olacak. İşverenin ne kadar katkı yapacağı, çalışanın katkısının aynı kalıp kalmayacağı, devlet katkısının şeklinin değişip değişmeyeceği şimdilik net değil. Önümüzdeki bir buçuk yılda bunlar netleşecek. Ancak dünya uygulamalarında işveren katkısı yüzde 3’lerde. Ben ilk başlarda bu işveren katkısının bu kadar yüksek olacağını zannetmiyorum.

KIDEM TAZMİNATI NE OLACAK?

İkinci önemli husus; bugün otomatik katılım sisteminde çalışan işvereni tarafından zorunlu olarak sisteme dahil ediliyor ama çalışan isteği zaman –isterse hemen ertesi günü- çıkabiliyor. Tamamlayıcı emeklilik sisteminde ise çalışan istediği zaman sistemden çıkamayacak. Çünkü adı üzerinde, tamamlayıcı emeklilik sistemi; çalışan emekli olduğunda sosyal güvenliğin üzeri tamamlanacak.

Tamamlayıcı emeklilik hakkında bilinenler şimdilik bunlar ama bunlar da sistemin ana hatlarını oluşturuyor. Zaten mevcutta bir sistem var ve uygulanıyor. Dolayısıyla 2025’in sonunda bu konuda yapılacak kanuni düzenlemenin öyle kapsamlı ve uzun uzadıya çalışma gerektirecek bir durumu da yok. Nihayetinde sıfırdan bir sistem yaratılmayacak.

Bu satırları okuyan birileri, ‘çalışanın kıdem tazminatı ne olacak?’ diye soracak. Ne desem boş ama ben yine de söyleyeyim, tamamlayıcı emeklilik sisteminin kıdem tazminatı ile uzaktan yakından bir ilgisi yok. Belki, kamuda birileri, ‘hazır tamamlayıcı emeklilik sistemini getiriyoruz, şu kıdem tazminatına da çeki düzen mi versek?’ diye düşünebilir ama bu sadece düşüncede; bu konuda bir adım atılamayacağını herkes biliyor. Tamamlayıcı emeklilik ile sadece çalışana emekliliğinde ek gelir sağlanacağından, kıdem tazminatı bu sistemin hiçbir tarafında yok.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Azerbaycan'dan Türkiye'ye şehit olan 4 asker için taziye mesajı

Azerbaycan'dan Türkiye'ye şehit olan 4 asker için taziye mesajı