23 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
AÇIK
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Ekonomi Telafi çalışması nedir, nasıl uygulanır? Kimler telafi çalışması yapacak, hangi sektörler?

Telafi çalışması nedir, nasıl uygulanır? Kimler telafi çalışması yapacak, hangi sektörler?

Telafi çalışması nasıl uygulanır? Telafi çalışması nedir, ne demek? soruları sıkça araştırılmaya başlandı. Pek çok kişi olumsuz hava koşulları nedeniyle ya işine gidemedi ya da işyeri kısa süreli olarak kapatıldı. Çalışan milyonları çok yakından ilgilendiren telafi çalışması hakkında detaylar belli oldu. İşveren tarafından yazılı olarak talep edilmesi durumunda işçinin itiraz hakkı bulunmuyor. Peki, Telafi çalışması nasıl uygulanır? Telafi çalışması nedir, ne demek? işte tüm detaylar…

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Telafi çalışması nedir, nasıl uygulanır? Kimler telafi çalışması yapacak, hangi sektörler?

Ülkemizde sert geçen kış koşulları nedeniyle çalışanlar iş yerlerine gidemedi. İşverenlerde yoğun kar yağışı nedeniyle evden çalışma ya da telafi çalışmasını uyguluyor. Doğalgazda yaşanan sıkıntı sebebiyle pazartesinden bu yana birçok sanayide ve firmalara elektrik sağlanamıyor. Peki, Telafi çalışması nedir? Telafi çalışması nasıl olacak? İşte konuya dair merak edilenler...

TELAFİ ÇALIŞMASI NEDİR?

4857 Sayılı İş Kanunu’nun 64. maddesinde yer alan telafi çalışması için “Zorunlu nedenlerle işin durması, ulusal bayram ve genel tatillerden önce veya sonra işyerinin tatil edilmesi veya benzer nedenlerle işyerinde normal çalışma sürelerinin önemli ölçüde altında çalışılması veya tamamen tatil edilmesi ya da işçinin talebi ile kendisine izin verilmesi hallerinde, işveren iki ay içinde çalışılmayan süreler için telafi çalışması yaptırabilir” ifadeleri kullanılmıştır.

Telafi çalışması

Telafi çalışmasında işveren işyerini tatil eder fakat işçilere o günün ücretini tam öder. Daha sonra bu süreyi telafi ederek işçileri diğer günlerde çalıştırır. Örneğin haftanın 5 günü, günde 9 saat çalışılan bir işyerinde kar nedeniyle cuma gününü tatil eden işveren, işçilerine 1 gün için toplam 9 saatlik telafi çalışması yaptırabilir. İşçiler 9 saatlik telafi çalışmasını, tatil sonrası belirli periyotlar halinde ve kanundaki hükümlere uygun olarak işyerinde daha fazla çalışarak gerçekleştirebilir.

TELAFİ ÇALIŞMASI NASIL OLACAK?

Telafi çalışmasında işveren işyerini tatil eder fakat işçilere o günün ücretini tam öder. Daha sonra bu süreyi telafi ederek işçileri diğer günlerde çalıştırır. Örneğin haftanın 5 günü, günde 9 saat çalışılan bir işyerinde kar nedeniyle cuma gününü tatil eden işveren, işçilerine 1 gün için toplam 9 saatlik telafi çalışması yaptırabilir. İşçiler 9 saatlik telafi çalışmasını, tatil sonrası belirli periyotlar halinde ve kanundaki hükümlere uygun olarak işyerinde daha fazla çalışarak gerçekleştirebilir. Ayrıca okulların tatil olduğu dönemde evli ve çocuk sahibi çalışanlar için çocukların bakımı büyük bir sorun haline dönüşüyor. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
3 il için kuvvetli kar uyarısı

3 il için kuvvetli kar uyarısı