Ülkemizde sert geçen kış koşulları nedeniyle çalışanlar iş yerlerine gidemedi. İşverenlerde yoğun kar yağışı nedeniyle evden çalışma ya da telafi çalışmasını uyguluyor. Doğalgazda yaşanan sıkıntı sebebiyle pazartesinden bu yana birçok sanayide ve firmalara elektrik sağlanamıyor. Peki, Telafi çalışması nedir? Telafi çalışması nasıl olacak? İşte konuya dair merak edilenler...
TELAFİ ÇALIŞMASI NEDİR?
4857 Sayılı İş Kanunu’nun 64. maddesinde yer alan telafi çalışması için “Zorunlu nedenlerle işin durması, ulusal bayram ve genel tatillerden önce veya sonra işyerinin tatil edilmesi veya benzer nedenlerle işyerinde normal çalışma sürelerinin önemli ölçüde altında çalışılması veya tamamen tatil edilmesi ya da işçinin talebi ile kendisine izin verilmesi hallerinde, işveren iki ay içinde çalışılmayan süreler için telafi çalışması yaptırabilir” ifadeleri kullanılmıştır.
Telafi çalışmasında işveren işyerini tatil eder fakat işçilere o günün ücretini tam öder. Daha sonra bu süreyi telafi ederek işçileri diğer günlerde çalıştırır. Örneğin haftanın 5 günü, günde 9 saat çalışılan bir işyerinde kar nedeniyle cuma gününü tatil eden işveren, işçilerine 1 gün için toplam 9 saatlik telafi çalışması yaptırabilir. İşçiler 9 saatlik telafi çalışmasını, tatil sonrası belirli periyotlar halinde ve kanundaki hükümlere uygun olarak işyerinde daha fazla çalışarak gerçekleştirebilir.
TELAFİ ÇALIŞMASI NASIL OLACAK?
Telafi çalışmasında işveren işyerini tatil eder fakat işçilere o günün ücretini tam öder. Daha sonra bu süreyi telafi ederek işçileri diğer günlerde çalıştırır. Örneğin haftanın 5 günü, günde 9 saat çalışılan bir işyerinde kar nedeniyle cuma gününü tatil eden işveren, işçilerine 1 gün için toplam 9 saatlik telafi çalışması yaptırabilir. İşçiler 9 saatlik telafi çalışmasını, tatil sonrası belirli periyotlar halinde ve kanundaki hükümlere uygun olarak işyerinde daha fazla çalışarak gerçekleştirebilir. Ayrıca okulların tatil olduğu dönemde evli ve çocuk sahibi çalışanlar için çocukların bakımı büyük bir sorun haline dönüşüyor.