05 Ekim 2024
weather
24°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Ekonomi Ticaret Bakanlığı açıkladı: 19 il 1 milyar doların üzerinde ihracat yaptı

Ticaret Bakanlığı açıkladı: 19 il 1 milyar doların üzerinde ihracat yaptı

Ticaret Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre, ocak-haziran döneminde Türkiye genelinde 19 il 1 milyar doların üzerinde ihracat yaparak dikkat çekti. Aynı dönemde 36 ilde ihracatın arttığı belirlendi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Ticaret Bakanlığı açıkladı: 19 il 1 milyar doların üzerinde ihracat yaptı
KAYNAK: Anadolu Ajansı

Bakanlık tarafından açıklanan verilere göre, İstanbul haziran ayında 4 milyar 31 milyon dolarlık ihracatla en yüksek rakama ulaştı. Bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,7 azalış gösterdi.

Kocaeli ve İzmir İhracatta İstanbul'u Takip Etti

İstanbul'u takip eden iller arasında 2 milyar 231 milyon dolarlık ihracatla Kocaeli, 1 milyar 555 milyon dolarlık ihracatla da İzmir yer aldı. Kocaeli'nin İhracatı geçen yıla göre yüzde 8,8 azalırken, İzmir'de bu oran yüzde 19 olarak gerçekleşti.

İstanbul'da Kıymetli Taşlar İhracatında Öncü

İstanbul'un ihracatında kıymetli veya yarı kıymetli taşlar faslı, 568 milyon 205 bin dolarlık rakamla ilk sırada yer aldı. Bu faslı, örme giyim eşyaları ve aksesuar ile kazanlar ve makineleri geride bıraktı.

Kocaeli'de Motorlu Kara Taşıtları İhracatında Lider

Kocaeli'de motorlu kara taşıtları sektörü, 715 milyon 553 bin dolarlık ihracatla en fazla dış satım gerçekleştiren sektör oldu. Bu sektörü mineral yakıtlar ve elektrikli makineler takip etti.

İzmir'de Mineral Yakıtlar İhracatı Ön Planda

İzmir'in ihracatında mineral yakıtlar ve mineral yağlar faslı, 374 milyon 530 bin dolarlık rakamla ilk sırada yer aldı. Bu faslı demir ve çelik ile kazanlar ve makineleri geride bıraktı.

İlk 3 İlin En Fazla İhracat Yaptığı Ülkeler

İstanbul'un en fazla ihracat yaptığı ülke, 375 milyon 76 bin dolarla Almanya oldu. İstanbul'u Birleşik Arap Emirlikleri ve ABD takip etti. Kocaeli'nin en büyük pazarı ise 244 milyon 802 bin dolarla İngiltere oldu. İzmir'in ise en büyük ihracat partneri 224 milyon 926 bin dolarla ABD olarak öne çıktı.

Ocak-haziran döneminde 19 il 1 milyar doların üzerinde ihracat yaparken, 36 il de ihracatını artırdı. Bu veriler, Türkiye'nin genel ihracat performansının olumlu bir trend izlediğini gösterdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkiye 14 sıra yükseldi

Türkiye 14 sıra yükseldi